Ціна на газ зросла на 8 копійок з 1 квітня

Ціна на газ зросла на 8 копійок з 1 квітня

У чому причини

 

До редакції газети “RIA-Козятин” звертаються мешканці міста і району, обурені підвищенням ціни на газ. Про причини збільшення тарифу розповіла спеціаліст по зв’язках з громадськістю  ПАТ "Вінницягаз" Оксана Поліщук.

— Збільшення тарифу на 8 копійок, це надбавка для постачальника — товариства “Вінницягаз Збут”, — повідомила вона. — Це єдина компанія в області, яку уряд зобов’язав постачати газ населенню та релігійним організаціям. Збільшення вартості поставки газу потрібне, щоб зацікавити незалежних постачальників. Їх нараховується 70 у Вінницькій області. Зараз вони відмовляються постачати газ населенню. Причина тому — несвоєчасні розрахунки споживачів.

Відео дня

З 1 квітня поточного року ціна на газ для побутових споживачів Вінницької області встановлена на рівні 6,96 грн за кубометр. Зміна ціни сталася відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 187 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу» (посилання на постанову http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/187-2017-п ) та рішень НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг).

Розподіл коштів від населення
Вартість газу як товару, без урахування плати (тарифів) за послуги розподілу та транспортування, становить 5065,55 грн за 1000 куб. м без ПДВ.
Разом з тарифом на розподіл та транспортування (732,70 грн) та з врахуванням ПДВ (1159,65 грн) ціна газу для побутових споживачів Вінницької області становить 6957.90 грн за 1000 куб. м.

За даними сайту ПАТ “Вінницягаз”, кошти, які населення сплачує за кожний кубометр газу (з урахуванням ПДВ),розподіляються наступним чином.

85,23% — отримує НАК “Нафтогаз” України за природний газ як за товар.

0,82% — отримує ПАТ “Укртрансгаз” за послугу із транспортування природного газу магістральними газопроводами.

11,82% — отримує ПАТ “Вінницягаз” за послугу із  транспортування газу розподільчими газопроводами.

2,13% — отримує ТОВ “Вінницягаз Збут” як маржу постачальника.

Усі кошти, які населення сплачує за газ, потрапляють на розподільчий рахунок зі спеціальним алгоритмом, створений у державному банку України — “Ощадбанку”. Алгоритм розподілу коштів затверджує Державний регулятор НКРЕКП. Відповідно до цього алгоритму, кожний учасник на ринку природного газу отримує свій дохід (відповідно до структури ціни на газ) та сплачує за нього ПДВ.

— Приватне акціонерне товариство «Вінницягаз» здорожчання вартості газу не стосується. Це не прихована абонплата. Ми продовжуємо отримувати за свої послуги 10% з кубометра — 68 копійок. Це оплата за розподіл газу, обслуговування мереж тощо, — підкреслила прес-секретар “Вінницягаз” Оксана Поліщук. 

 

Про «газові» кіловати та калорії

У травні в платіжках на газ з’явилися кілокалорії, мегаджоулі та кіловати. Це додаткова інформація, яка поки що не впливатиме на тариф. Нові лічильники ставити не треба.

Завдяки новим показникам можна порівняти, наприклад, газове опалення з електричним. І дізнатися, який тип опалення вигідніший.

Приклад розрахунку на приватний будинок площею 100 кв. м

Газовий котел та плита:

1. Січень: 350 кубів = 3325 кВт. До сплати: 2436 гривень

2. Червень: 30 кубів = 288 кВт. До сплати: 208 гривень   

Електричний котел та плита (за умови багатотарифного лічильника):

1. Січень. 3200 кВт. До сплати: 2100 гривень

2. Червень. 400 кВт. До сплати: 360 гривень

Отже, в січні вигідніше електричне опалення та плита. У червні — дешевше користуватися газом.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up