У Білопіллі Козятинського району — загроза зараження питної води отрутохімікатами

У Білопіллі Козятинського району — загроза зараження питної води отрутохімікатами

Тут два сховища — одне офіційне. Інше — вже з городами

Мешканці Білопілля б’ють на сполох! Адже поблизу сільського тракторного стану знаходиться “бомба уповільненої дії” — два склади-захоронення отрутохімікатів. Пестициди та дуст ще за радянських часів звозили з усього району у Білопілля та ще у п’ять сіл району. “Щасливчиками” стали ще Михайлин, Махаринці, Пиковець, Сигнал, Бродецьке. Тепер ці відходи виявилися “нічийними” і перейшли у спадок громаді села.

Невідомі зловмисники відвідують весь час сховище

Як розповіли “RIA-Козятин” білопільчани, над одним із складів у Білопіллі навіть був збудований саркофаг. Проте, невідомі особи в стіні споруди пробили дірки.

Відео дня

Інше захоронення (неподалік) взагалі пішло під землю. Ніхто точно не пам’ятає того місця, де зберігалися діжки із отрутою. Тепер там — людські городи.

— Ще у 80-х роках почали створювати ці склади, — каже механізатор-пенсіонер тракторної бригади села. — Тоді люди навіть і не думали, що з часом це все перетвориться на таку загрозу. Тепер ми потерпаємо від такого сусідства. Адже після дощу стоїть тяжкий специфічний запах. У багатьох людей болить голова, переслідує задуха.

— Приїздив спецзагін ММС у минулому році здійснив “перезатарку” отрути.— розповідає білопільчанин Микола Іванович. — Вони працювали у спецодязі та протигазах. Відтепер отрута зберігається в мішках та бідонах. Ми самотужки також прибирали бідони з отрутою, бо їх хтось повитягував із сховища. Неодноразово замуровували дірки в стінах, бо їх хтось постійно пробиває.

Невідомо, скільки триматиме шар глини отруту, яка “захоронена”

Активні мешканці села зверталися у Козятинське міськрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби, щоб зробити аналіз грунту. Виявилося, що в землі поблизу отрутосховищ небезпечні для організму людини речовини перевищують норми в багато разів. І загроза не тільки в цьому. Негайного знезараження потребує “похоронений” склад отрути. Екологи, до яких за консультацією зверталися селяни, попереджають про загрозу забруднення підземних вод. Невідомо, скільки часу триматиме шар глини ту отруту, яка “захоронена”. Але з часом вона може просочитися в підгрунтові води і потрапити в криниці та водойми.

Тоді — екологічна катастрофа?

Майже три тонни лежить насипом у складі (?!)

— Існування другого “похореного” під землею складу отрутохімікатів стоїть під питанням, — коментує газеті ситуацію голова Білопільської сільради Віктор Якимчук. — Про них розповідають тільки старожили, але ніхто не підтвердив правдивості їх слів. Про те, що проводилися аналізи складу грунту, нам також невідомо. Хочу наголосити, що сільська рада співпрацює з райдержадміністрацією, зокрема із завідувачем сектору з питань цивільного захисту Володимиром Гибалом. Нещодавно була здійснена “перезатарка” отрутохімікатів. Проте 2,6 тонни отрути не зібрані в мішки, а лежать просто насипом (!) у складі.

Очільник села завірив газету, що вже скоро розпочнеться “перезатарка”  цих більше ніж дві з половиною тонни отрутохімікатів. Здійснити це має аварійно-рятувальний загін спецпризначення держслужби України з надзвичайних ситуацій. Дай Боже!

Журналісти звернулися за роз’ясненням у Козятинське міськрайонне управління Головного управління Держсанепідслужби, щоб отримати результати лабораторних досліджень. Проте виконуюча обов’язки начальника, лікар-гігієніст Інна Пономаренко відмовилася надавати будь-які дані. Адже, з її слів, доступу до архівних даних немає. На жаль, такі відповіді надаються дуже часто тими бюрократами, які не хочуть “і пальцем поворухнути”, щоб допомогти простій людині. Часто-густо жаліються на низькі зарплати тощо, а сидять та чаюють у робочий час в теплих кабінетах.

А тим часом люди у відчаї — самотужки впоратися із проблемою такого масштабу неможливо. Нагадаємо, що в 90-х роках на території Козятинського району “перезатарено” майже 90 тонн “безгосподарських”, “нічийних” отрутохімікатів.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up