Живемо з темними вулицями. Чи засвітять у Козятині ліхтарі?

Живемо з темними вулицями. Чи засвітять у Козятині ліхтарі?
  • Темрява. Із середини лютого в нашій області відмінили погодинні відключення світла. Дефіциту електроенергії немає і наразі не прогнозується.
  • Споживання — на рівні звичайного робочого дня. В оселях світло є, чого не скажеш про наші вулиці.
  • Запитали в очільниці Козятинської громади Тетяни Єрмолаєвої, коли планують засвітити ліхтарі

Повномасштабне вторгнення росії в Україну кардинально змінило нашу систему освітлення. Спочатку це було світломаскування — з перших днів війни козятинчан закликали у темну пору доби завішувати вікна в оселях, а в під’їздах багатоповерхівок не вмикати світло. Потім, задля безпеки, світла не стало і на наших вулицях. Вуличні ліхтарі погасли на досить тривалий час, до середини квітня. Потім його почали поступово відновлювати. Для людей це справжні виклики, адже спочатку пристосовуєшся до темноти, звикаєш до неї, а потім, коли стає світло, замість того, щоб видихнути і сказати «нарешті», ловиш себе на думці, що від цього світла навпаки стає лячно. Звісно, такі світлові гойдалки, не найстрашніше, що може бути у воєнний час, але вони теж впливають на наше життя і роблять його нестабільним.

Тільки-но почали жити з освітленими вулицями, знову нове випробування. З жовтня розпочалися ракетні атаки агресора по енергетичній інфраструктурі України. Наша держава почала налаштовуватися до зменшеного споживання електроенергії. У перші дні обстрілів постраждали енергетичні об'єкти в Ладижині та у Вінницькому районі. Через це у Вінницькій області понад 200 населених пунктів залишились без світла. Почали вводити режим тотальної економії електроенергії. 

Рішення економити прийняли і в Козятині. Від влади вийшло повідомлення: «У зв’язку із необхідністю зменшення навантаження на енергетичну мережу, в усіх населених пунктах Козятинської міської територіальної громади відключать вуличне освітлення». І знову темні вулиці. 

Відео дня

А через деякий час, під час чергової масованої атаки з повітря рашисти вкотре вдарили по об’єкту енергетики у Вінницькій області. Внаслідок цього у Козятині відбулося аварійне відключення електроенергії — козятинчани по кілька годин сиділи не тільки без світла, а й без води та мобільного зв’язку. Обленерго почали застосовувати обмеження споживання електроенергії. Жити з відключенням світла, яке відбувалося у три черги чотири години через дві, було важко, але справлялись.Темні вулиці теж вже не викликали такого жаху, як у перші дні світломаскування. 

Завдяки невтомній, цілодобовій роботі енергетиків, не зважаючи на чергові обстріли, у нашій області відмінили відключення світла. Сталося це в середині лютого. За повідомленням гендиректора Yasno Сергія Коваленка, у регіонів більше немає обмежень щодо лімітів електроенергії. За його словами, «Укренерго» не формує ліміти, оскільки наразі у роботі усі 9 енергоблоків АЕС, працюють додаткові блоки на деяких ТЕС, більш активно працюють ГЕС. Разом із тим він зауважив — система не може працювати безперебійно, тому економити електроенергію все одно потрібно.

Оскільки дефіциту електроенергії наразі немає, в багатьох містах, обласних та районних центрах потроху почали відновлювати вуличне освітлення. Можливо освітлюються не всі вулиці і горить не кожен ліхтар, але світло дають, хоч на кілька годин. Можна добиратися додому з роботи, не використовуючи кишеньковий ліхтарик. Але не в Козятині. У нашому місті вуличне освітлення  наразі ще не увімкнули, тож коли стемніє, слід бути обережними, озброюватися ліхтариками та світловідбиваючими наліпками.

Наші читачі стали запитувати, чи ми не володіємо інформацією, коли буде світло горіти на вулиці? Таке питання написала в нашу групу в інстаграм Валерія Біланенко.

За коментарем звернулися до Івана Вовкодава, начальника Управління житлово-комунального господарства Козятинської міської ради.

— Якщо виконавчий комітет прийме таке рішення, то увімкнемо. Ми — виконавці. Зараз невідомо. Не готовий сказати, коли таке рішення можуть прийняти. Поки що команди такої не було.

Відповіді на питання дала міський голова Козятинської громади Тетяна Єрмолаєва.

Ставитимуть часові датчики

— Ми запланували провести опитування населення з питання ввімкнення вуличного освітлення. На жаль, вмикати освітлення по часу, часовим реле автоматично, ми в громаді не маємо можливості, — розповідає Тетяна Єрмолаєва. — Воно встановлене лише в одному населеному пункті — це село Козятин. Для прикладу, в Умані і Жмеринці освітлюються вулиці з 18.30 до 23 години. Якщо увімкнути вуличне освітлення, то будуть працювати датчики сутінків, а це цілу ніч. Чи є в цьому необхідність, адже маємо комендантську годину? Тому наразі розглядаємо варіант встановлення часових датчиків. У цьому році заплановано поточний ремонт системи освітлення, для цього в бюджеті закладено більше 2 млн грн. Уже почали з вулиці Січових Стрільців, угода підписана, роботи розпочинаються, заплановано встановлення часових реле. В громаді є більше 60 підстанцій (щитових) це багато. Головне питання лежить у площині автоматизація роботи, на сьогодні її немає і не було, потрібно працівнику автомобілем об'їхати всі об’єкти і в ручному режимі вимкнути, а на другий день увімкнути. Це може зайняти кілька годин. Тому наразі по часу вмикати вуличне освітлення не можемо, а щоб воно освітлювало повністю цілу ніч — чи є сенс? Хочу зауважити, що в нас є села, які взагалі без вуличного освітлення, в місті теж є такі вулиці і провулки. У цьому році на програму капітального будівництва системи освітлення громади закладено 8 млн грн. Це на 6 сіл. Освітлення громади — одне з пріоритетних завдань.

На офіційній сторінці Козятинська міська ТГ у Facebook проходить важливе опитування наших громадян щодо освітлення вулиць

Опитування

Як вважаєте, потрібно увімкнути вуличне освітлення у Козятинській громаді?

Читайте також:

Рік великої війни: що відбувалось у Козятині

Через пориви вітру по вулицях Героїв Майдану та Винниченка — аварійна ситуація на лініях електропередач

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Артем Савчук

    Нема в місті нормального господара,з міста перетворилися на забите село.За грати таку голову!
  • Oleksandr Petrov

    У Вінниці вже давно працює освітлення вулиць і увімкнене цілу ніч, а в нас проблема з цим весь час. Що освітлення вмикають лише частково по вулицях

    Моя Европа reply Oleksandr Petrov

    Вінниця це місто а козлятин це село тєрпіл в якому не потрібно світла , шоб люди не бачили наскільки тут хуйово :)
  • Моя Европа

    А навіщо? Тут що люди живуть? Тимпаче і темряві легше «добровольців» ловити

keyboard_arrow_up