«Без рецепту відпуску не буде». Чи є ажіотаж у козятинських аптеках через рецептурні ліки?

«Без рецепту відпуску не буде». Чи є ажіотаж у козятинських аптеках через рецептурні ліки?
  • Будьте здорові. З початку квітня, а саме з 3 числа, в аптеках рецептурні ліки можна бути придбати лише за рецептом, як за електронним, так і за паперовим.
  • Побували в кількох аптеках Козятина, аби дізнатися чи не скуповують козятинчани звичні в своїх аптечках препарати напередодні такого нововведення від МОЗу.
  • Забіжимо трохи наперед — ажіотажу немає, але за нашими спостереженнями фаворити серед ліків таки є. Які? Читайте у матеріалі

Тема відпуску рецептурних ліків за рецептом, які ми звикли купувати просто зайшовши до аптеки, на слуху чи не у кожного. Люди сприймають таку новину по-різному. Хтось до цього ставиться спокійно та виважено, а хтось впадає в паніку і мчить до аптеки, аби накупити наперед знеболюючих, спазмолітиків, ліків від серцево-судинних захворювань тощо.

У МОЗі розписали, які саме ліки відпускатимуть фармацевти за рецептом. В Україні зареєстровано близько 60% лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Цей перелік може включати зокрема:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

— Якими б звичними та безпечними не здавалися ці ліки, їх застосування несе підвищений ризик. Неправильне вживання цих ліків може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи нести ризик зловживання, — пояснюють в МОЗ. — Також до таких лікарських засобів відносять ліки, прийом яких передбачає регулярний моніторинг показників стану здоровʼя пацієнта та корекцію плану лікування.  Саме тому призначати їх має тільки лікар. Адже лише медичний працівник може підібрати коректну діючу речовину, дозування та тривалість прийому ліків, які є безпечними та ефективними саме для вас, та запобігати можливим негативним наслідкам.

Відео дня

До новооведень від МОЗу залишились лічені дні, тож ми вирішити пройтися по нашим місцевим аптекам і перевірити, чи скуповують все підряд козятинчани.

Відразу зауважимо, величезних черг чи ажіотажу в аптеках немає.Поки ми чекали, щоб поспілкуватися з фармацевтами, поспостерігали за відвідувачами. Найзатребуванішими виявились препарати «Німесил», «Спазмалгон», «Корвалол» та «Каптопрес». До фармацевтів було багато запитань від відвідувачів аптек: а чи буде «Ношпа» за рецептом, а як з «Парацетамолом» та «Нурофеном»?  Адже конкретних назв у переліку рецептурних ліків за рецептом немає. 

Щоб дізнатися інформацію про той чи інших препарат, необхідно перевірити інструкцію лікарського засобу. Вона містять вичерпну інформацію про медичне застосування та його категорію (умови) відпуску.  Знайти інструкцію потрібного препарату ви можете, скориставшись сервісами онлайн-аптек, або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України

Без рецепту відпуску не буде

Як зазначають наші місцеві фармацевти, продаватимуть ліки за рецептами з 3 квітня. Наразі ж намагаються проінформувати про це відвідувачів, щоб це не було для них несподіванкою.

— З серпня за рецептом лікаря йдуть антибіотики, а зараз будуть препарати гіпертонії, цукрового діабету тощо. На ці та інші ліки треба взяти в сімейного лікаря рецепт або електронний, або паперовий і тоді приходити в аптеку. Без рецепту відпуску не буде, — відповіли нам в одній із аптек Козятина.

На запитання що найбільше наразі купують козятинчани, нам відповіли — люди, які мають хронічні захворювання, зараз задумуються над тим, що їм потрібно буде купити рецептурні препарати. 

— Ті, хто на постійній основі купував, то вони і зараз це купують, в кого є можливість, беруть не одну пластинку, а упаковку, для того щоб був якийсь термін, щоб звернутися до лікаря і виписати рецепт.  Скажемо так, роблять невеличкий запас. Взагалі різноманітні препарати купують, як такого ажіотажу немає. Ми попереджаємо кожного звернутися до лікаря, щоб 3 квітня це не було новиною і були готові до цього.

Результати опитування на нашому сайті

Що кажуть козятинчани

Запитали думку і у козятинчан. Пенсіонерка Ніна не в захваті від таких нововведень. Каже, що вже склала список, щоб купити хоч по пластинці звичних для неї медичних засобів. Бо не буде при кожному головному болю телефонувати чи йти до свого сімейного.

— Ви тільки уявіть, яке навантаження буде у наших лікарів! — каже жінка. — Це що, мені йти брати рецепт коли десь щось «кольне», чи розболиться голова, чи спина. Не думаю, що це гарна ідея. Вже купила он «Спазмалгону», «Цитрамону», «Корвалменту», від тиску свої ліки теж купила наперед. Розумію, що на все життя цього не вистачить, але хоч на трохи є запаси. А там буде видно.

Більш молодше покоління не таке «запасливе». Наприклад, козятинчанка Ірина прийшла до аптеки по дитячу суміш. Каже, що чула про введення рецептів на ліки, але впевнена — це тільки на краще. Жінка завжди на зв’язку зі своїм сімейним лікарем. Тож про виписку рецептів не хвилюється.

— Може менше люди будуть до аптек ходити, — каже Ірина. — Багато хто вживає ліки, не задумуючись про наслідки.

 

Опитування

А що думаєте ви? Підтримуєте введення рецептів на рецептурні препарати?

Читайте також:

Як отримати ліки за електронним рецептом? Інфографіка

Які аналізи можна зробити безкоштовно у сімейній медицині

Медкомісія: що нового у нашій лікарні?

Що має бути у домашній аптечці — пояснюють у МОЗ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (16)
  • Ростик Коваль

    ЙОБА БОБА‼️
    Коли ти теля яке не вміє опрацьовувати інформацію то біжиш в аптєку з рюкзаком аби докупити таблєтосів і поставити до десятка палєт туалетного паперу, бочок санітайзера та пару мішків гречки...🤦‍♂️🤣🤣
  • Моя Европа

    Ажиотаж в аптеках створили тупі люди , а до кінця війни буде все продаватись, як і продавали
  • Redmi Exe

    Все для людей таблетки з крейдою насильно випишуть , ціни на громадський транспорт , компослуги ціни на газ та електрику через тиждень на 40 відсотків дрони медикаменти автомобілі на фронт а що доброго зробила влада за останні 5 - 7 років ???!!! Литимо в бездну
  • Читач69

    Вакцини без рецепту і безкоштовно.

keyboard_arrow_up