Боротьба за здоров’я “по-Амосову”

Боротьба за здоров’я “по-Амосову”

Інформація про демографічну ситуацію в нашому Козятинському районі за 2016 рік мене шокувала. Протягом року померло більше, ніж народилося. Народилося 586, а померло 1201 людей. Це по району і по місту.

І тільки одне село Миколаївка, де народилось більше, ніж померло.

У цьому багато складових. І умови проживання, пенсійне забезпечення, рівень заробітної оплати, медичне забезпечення, шкідливі звички, паління, алкоголізм, наркоманія, переїдання, неякісне харчування, лінь, зловживання неякісних ліків, мода, страх, малорухливість (гіподинамія). І мені трапилася в газеті “Здоров’я і довголіття” стаття про нашого великого лікаря, генія медицини — Миколу Амосова.

Він сам вів здоровий спосіб життя і залишив нам багато корисних та науково-обгрунтованих порад. Його книжки — це золотий бренд лікаря-генія для нашої нації.

Відео дня

Як зупинити старіння організму. Про це легендарний медик розповів у брошурі під назвою “Моя система організму”.

Микола Амосов дуже добре знав фізіологію людини. Він закінчив медуніверситет на “відмінно”. На перший план боротьби із хворобами ставив:

1. Фізичні вправи (біг, ходьба 5-6 кілометрів, гімнастика з 5-кілограмовими гантелями, вправи до 100 разів і більше).

2. Харчування у Амосова: дієта, обмеження цукру і жирів, вживати тільки олію, овочі 200-400 грамів, фрукти (яблука, сухофрукти, ягоди), з овочів — капуста, огірки, помідори, часник, цибуля, зелень). З м’ясних — біле м’ясо (курка, індичка, кролик).

Він ніколи не переїдав. Любив картоплю в кожушках. Вага тіла була 52-53 кілограми при зрості 168 см.

Усім бажав формулу: вага тіла була: зріст мінус 100 см. Якщо зріст 170 см, то вага тіла не повинна перевищувати 70 кг.

3. Дихання за методикою Бутейка вважав важливим (фізіологічно). Дихання поверхове (недодихати) з затримкою до 40 секунд (краще 1 хвилина). Підтримування підвищеного вмісту вуглекислоти в крові збільшує використання кисню крові, економить до 10%  продуктивності серця.  Працюючи директором Інституту серця, він увів у штат посаду лікаря-фізіолога, який учив хворих після операції на серці дихати по Бутейко.

4. Загартування тренує терморегуляцію. Це профілактика застуди і зміцнення регуляторів “стресорної системи”. Усім відомі контрасні обливання та щоденні холодні ванни влітку. Ходьба по траві з росою на стадіоні, праця в садку, на дачній ділянці.

Якщо є можливість - ходити в басейн. Це також загартовує. Микола Амосов любив лазню і пропонував її нам. (Але, на превеликий жаль, лазні в Козятині нема. Теоретично вона є, а практично — ні.)

Висновок: лікарі лікують хвороби, а за здоров’я потрібно боротись кожному. Здоров’я у ваших руках. Будьте здорові та діяльні.

Іван Смолич, ветеран праці, лікар-гігієніст

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up