Харчування при діабеті

Харчування при діабеті

Лікування включає дієтотерапію

 

 

Дієта №9

Продукти при цукровому діабеті мають бути підібрані так, щоб організм отримував певну кількість вуглеводів, жирів і білків, вітамінів і мікроелементів у щоденному раціоні. Кожному хворому необхідно вміти розраховувати калорійність власного раціону з урахуванням маси тіла, статі, віку, фізичних навантажень.

Відео дня

Потрібно повністю виключити споживання цукру і всіх продуктів, що містять цукор. Замість цукру використовувати цукрозамінники. Для полегшення перетравлення шлунком жирів рекомендується вживати прянощі. Особливо корисні такі продукти, як часник, цибуля, капуста, селера, шпинат. Виключити з раціону черешні, сливи, виноград, абрикоси, банани, каштани. Замість кави рекомендується вживати цикорій.

І головне — смійтеся, як можна більше і частіше! Вчені з'ясували, що сміх знижує в крові вміст цукру.

 

Що можна їсти

Хлібні вироби і хліб рекомендується вживати, виготовленими з цільного зерна з додаванням висівок. Категорично відмовтеся від білого хліба.

Супи — вегетаріанські або овочеві на кістковому бульйоні. Що стосується, борщів, розсольників, окрошки, квасоляного супу, то два-три рази в тиждень дозволено готувати їх на рибному, м'ясному або грибному бульйоні. Намагайтеся обходитися без засмажки під час приготування.

 

Присутність м'яса в раціоні обов'язково!

Підійдуть будь-які нежирні сорти м'яса, а також м'ясо птиці. Дозволені  яловичина, телятина, баранина, кролик, індичка, курка. Віддавати перевагу варто все ж стравам з птахом.

 

Ковбасні вироби та субпродукти — не можна.

Вітається вживання різної морської і річкової риби: тріски, наваги, крижаний, судака, щуки і т. д. Корисні  різноманітні морепродукти та салати з морської капусти або креветок.

 

Овочі

Скоротіть вживання картоплі, моркви і буряка. У необмеженій кількості можна використовувати для приготування страв: капусту білокачанну і цвітну, листяний салат, кабачки, баклажани, гарбуз, помідори, огірки, перець болгарський, сочевицю, петрушку, кріп, цибулю, часник, селеру, кінзу, естрагон.

Вживання бобових слід контролювати, інакше можна підвищити в крові концентрацію цукру.

Ягоди і фрукти. Підійдуть яблука, груші, лимони, грейпфрути, апельсини, гранати, персики, вишня, слива, смородина, малина, журавлина, брусниця, суниця. Фрукти і ягоди дозволено вживати у вигляді компотів, киселів, желе. Обмеження тільки на виноград, дині, ананаси, банани, сушені фрукти (чорнослив, родзинки, інжир).

Крупи. Підійдуть: вівсянка, «геркулес», перлова, гречана крупа, пшоно. Рис бажано вживати коричневий, в пропареному вигляді. Вживання манної крупи доведеться скоротити.

Яйця дозволено вживати в невеликій кількості і обережно. При проблемах з холестерином, вживання яєчного жовтка краще взагалі виключити. Можна вживати молоко, сир, нежирний кефір, в обмежених кількостях сметану. Не вітається вживання твердих сирів будь-яких сортів, і солодкої сиркової маси.

Солодощі і кондитерські вироби дієтичні з цукрозамінниками. Іноді можна дозволити собі маленький шматочок чорного шоколаду. Дозволено морозиво, однак в міру. Обмежити вживання меду.

Жири. Вершкове масло вживати, як і бутербродний маргарин. Більш корисною є олія (оливкова, соняшникова або кукурудзяна). Свинячий, баранячий, яловичий жир вживати заборонено!

Напої. Мінеральна вода, відвар шипшини, чай, кавовий напій, сік томатний, різноманітні соки з ягід і фруктів з дозволеного для діабетиків списку. Соки фруктові та ягідні розбавляти водою.  Від натуральної кави необхідно відмовитися.

Підготувала Тетяна Гринюк




 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up