«Міським роблять, а сільським?»: дізналися про безкоштовне ПСА у «районній первинці»

«Міським роблять, а сільським?»: дізналися про безкоштовне ПСА у «районній первинці»
Валентина Лобченко: «Усім пацієнтам, не залежно від того, з міста він, чи з села, роблять забір крові на безкоштовний аналіз ПСА. Головне — взяти направлення у свого сімейного лікаря»
  • Чоловіча тема. Після публікації про безкоштовний аналіз на ПСА на гарячу лінію газети звернувся мешканець Бродецького пан Петро.
  • Попросив розібратися, чи роблять цей аналіз і для мешканців села. Розпитали про це у директора Комунального підприємства Центру первинної медико-санітарної допомоги Самгородоцької сільської ради Валентину Лобченко 

Продовжуємо висвітлювати тему про здавання аналізів ПСА у козятинських «первинках». Нагадаємо, простат специфічний антиген (ПСА) — це білок, вимірювання рівня якого в крові необхідне для діагностики та спостереження за перебігом доброякісної гіперплазії і раку передміхурової залози. Цей аналіз роблять чоловікам 45+. У минулому номері ми розповідали, як і коли це роблять у Козятинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги. Тепер же, за бажанням наших читачів  розпитали, чи роблять такий аналіз у Центрі первинної медико-санітарної допомоги Самгородоцької сільської ради, яка обслуговує чимало дільниць, серед яких і Глуховецька, і Махнівська, і Білопільська, і навіть, Ружинська.

Попросив розвинути цю вкрай важливу для здоров’я чоловічу тему на районному рівні пан Петро з Бродецького. Чоловік подякував за корисне пояснення від Юлії Радогощиної і запитав, чи роблять безкоштовно аналіз ПСА сільським людям?

— Скажіть, це для міських жителів тільки, а для сільських? Бо я відношусь до села, запитував свого сімейного лікаря, той сказав, що такої вказівки від нашого центру не було. Є медицина сільська, на місцях первинна, а є в містах. У селі теж люди, і їм не менше потрібно, тому що тут дуже багато водіїв, механізаторів, комбайнерів, які працювали в полі, не раз мерзли в ноги, коли вантажили буряки, — казав пан Петро. — І вибачте мене, ці простати… Хотів би дізнатися особисто про безкоштовне ПСА для нас, мешканців села.

Відео дня

Не відмовляємо жодній людині

За коментарем ми звернулися до директора Комунального підприємства Центру первинної медико-санітарної допомоги Самгородоцької сільської ради Валентини Лобченко. Вона підтвердила інформацію, про яку ми писали в минулому номері — лабораторія Вінницького обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру розпочала виконувати ПСА з електронним направленням від сімейних лікарів безкоштовно. І  додала — для виконання аналізу ПСА роблять забір крові і у їхній медичній установі

— Не відмовляємо жодній людині, — розповідає Валентина Лобченко. — Крім самозвернення пацієнтів, ми в свою чергу теж пропонуємо і розповідаємо задекларованому населенню, для чого це дослідження проводиться. В першу чергу — це профілактика онкологічного захворювання. Додатково складаємо списки, надсилаємо електронне направлення до Вінницького обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру, а вони в свою чергу нам направляють висновки. Якщо потрібно, то можемо поїхати забрати результати, щоб отримати перший екземпляр. Відповідно далі з пацієнтами зв’язуються лікарі або медсестри і повідомляють подальший алгоритм дій.

Кров набирають із понеділка по середу

Стосовно того, у які дні відбувається забір аналізів, Валентина Лобченко зазначила, що якогось одного конкретного дня немає. Кров набирають у будь-який день, але тільки так, щоб протягом трьох днів її централізовано змогли завезти до обласного шкірвендиспансера. Кожен лікар бере свою групу пацієнтів, телефонує і повідомляє,  про дослідження.

— Тому з понеділка по середу, до 10.00 є час підійти, щоб у вас набрали кров, — продовжує Валентина Лобченко. — Для цього у нас є спеціальні пробірки, кров завозимо або двічі на тиждень або один раз, як коли виходить.

За словами пані Валентини, в середньому набирають 10-15 пробірок в тиждень. Каже, що спочатку було менше охочих чоловіків, наразі таких значно більше.

— Люди погоджуються звичайно, у приватній лабораторії таке дослідження коштує від 200 до 400 гривень, — додає Валентина Лобченко.

Отож, як бачимо, усім пацієнтам, не залежно від того, з міста він, чи з села, роблять забір крові на безкоштовний аналіз ПСА. Головне — взяти направлення у свого сімейного лікаря. 

Кого обслуговують, який штат та адреса

Зупинимося на території обслуговування та штатності медперсоналу Центру первинної медико-санітарної допомоги Самгородоцької сільської ради.

— У нас є Вінниця, є Київ, є Львів, Бердичів, є Ружин, тобто ми нікому не відмовляємо в обслуговуванні, — розповідає Валентина Лобченко. —  Є кілька дільниць — Білопільська, Житомирська, Козятинська, Глуховецька, Махнівська. Є Самгородоцька територіальна громада. Ми не прив'язані до якоїсь території, все прив’язано до бажання пацієнта. Хочу також сказати, що працюємо і з внутрішнього переміщеними особами, надаємо послуги. Готові співпрацювати з усіма.

У «районній первинці» працює 12 лікарів (терапевти, сімейна лікарі). Педіатрів тут немає. Є черговий кабінет, де працюють медсестри і фельдшери. Він працює з 8.00 до 18.00 години в будні дні, та з 8 до 13 — у вихідні  і святкові дні. У Центрі є свої аналізатори — гематологічний, урологічний і біохімічний.

Адреса: місто Козятин, вулиця Пилипа Орлика, 8/6. телефон 2-22-66.

Читайте також:

Що буде з нашою лікарнею цього року

 У Козятинській громаді діє програма підтримки для мешканців, які потребують багатовартісного лікування

Виплати за листками непрацездатності: запитання-відповіді для козятинчан

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up