Історія Козятина

Історія Козятина

Перша письмова згадка про поселення на місці сучасного Козятина датується тисяча вісімсот тридцять чотири роком. Засновником міста Козятин по праву можна назвати підприємця, великого землевласника, мецената Мар'яна Васютинський, який проживав в селі Козятин, який віддав (вніс) свій земельний пай (40 десятин) в акціонерне товариство по створенню залізниць.

Паровоз Л-2309 (Лебедянського) - візитна картка міста

Козятина передувало будівництво Києво-Балтської (Одеської) залізниці в 70-х роках XIX століття.

Відео дня

У 1874 році затверджено перший план міста. 7 липня 1874 року селище робочих Козятин було віднесено до категорії міст Бердичівського повіту Київської губернії.

У 1871 і 1885 роках відбувалися страйки стрілочників.

У 1888 році затверджена друга частина плану розвитку міста, яка передбачала відведення земель під забудову житловими будинками (на відміну від першої частини плану, що передбачав забудову переважно службовими будівлями залізниці).

У 1905 році Козятинські залізничники одними з перших приєднуються до Всеросійської жовтневого політичного страйку.


Центральна площа міста - площа Героїв Майдану (пам'ятник Леніну демонтували 21.02.2014 р.) [5]
У грудні 1917 року в Козятині розміщувалася ставка генерала Павла Скоропадського.

11 грудня 1918 року Директорія в Козятині підписує з представниками німецького командування, який підтримував гетьмана Скоропадського, угоду про евакуацію німецької армії з України, після чого починається наступ військ Директорії на Київ з подальшим зреченням Скоропадського від влади .

У квітні 1920 року під час польсько-радянської війни місто було захоплене поляками під час так званого Козятинського рейду, але згодом знову повернуто СРСР.

Навесні 1921 року в Козятині був організований антибільшовицький повстанський комітет, який очолив особистий друг С. Петлюри Балагута-Бойко. Діяльність комітету припинилася після зміцнення Радянської влади на Правобережній Україні, орієнтовно влітку-восени 1921 року. 

Уже в період СРСР в 1923 році Козятин став районним центром Бердичівського повіту, а в 1932 році зі зміною адміністративно-територіального поділу став районним центром Вінницької області.

У 1938 році Козятин увійшов до категорії міст з міською радою, підлеглим райвиконкому.

Під час Великої Вітчизняної війни 15 липня 1941 році був окупований німецькими військами, 28 грудня 1943 звільнений наступаючими радянськими військами. Саме в боях за Козятин вперше в історії радянських танкових військ був застосований новий тактичний прийом руху танків по залізничних рейках (який здійснили танкісти 69-го гвардійського танкового полку) .

У грудні 1962 року закріплена територія Козятинського району в нинішніх кордонах з центром в м Казатін.30 грудня 1962 Козятинський район набуває сучасних кордонів з центром в місті Козятин з приєднанням до нього 28 листопада 1957 Самгородоцького району, а 30 грудня 1962 Комсомольського.

У липні 2000 року Верховна рада України прийняла рішення про включення Козятина до категорії міст обласного підпорядкування.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Podolyanin Evgen

    Сто років історії проігноровано.  Початок має бути таким: " Перша писемна згадка про поселення на місці сучасного Козятина датується 1734 роком під час гайдамацького повстання на чолі з Верланом..."

    Віктор Іванович reply Podolyanin Evgen

    Історія села Козятин значно давніша за місто.Так як землі виділені під забудову залізниці були або болотом або орними.Є спогади про Козятин в період Коліївщини.Також є опис в експедиційному корпусу війська Польського при подіях в Махнівці.

    Віктор Іванович reply Віктор Іванович

    Оригінали документів в Польських архівах.Дослідження яких українцями ще не проводилось

    Татьяна Адамова reply Podolyanin Evgen

    А можна детальніше?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up