25 способів протидіяти російській пропаганді

25 способів протидіяти російській пропаганді

На думку західних пропагандистів 
 

Директор французького Інституту стратегічних досліджень при Військовій академії (IRSEM), що входить до складу Міністерства оборони Франції, звернувся до малодослідженої теми: як протистояти прокремлівській пропаганді, не вдаючись до такого неоднозначного засобу, як контрпропаганда?

Адже «контрпропаганда - невідповідний інструмент для реалізації цілей західних демократичних країн, які прагнуть усунути наслідки дезінформації», - стверджує Жан-Батист Жанжен Вільмер.

Ось 25 способів протидії російській дезінформації, без використання контрпропаганди.

Відео дня

1 - Проводити чіткі межі між дезінформацією, пропагандою і громадської дипломатією на противагу доводу про те, що «будь-яка інформація - це пропаганда». У той час як кожна країна має право на захист своєї точки зору, «міжнародна фальсифікація інформації», на думку автора, є неприпустимою.

2 - Не демонізувати Росію, а зосередитися на боротьбі з дезінформацією.

3 - Підвищувати обізнаність про значущість проблеми.

4 - Визнати, що існують заходи інформування, які використовують у своїх цілях упередження людей і знаходяться в проміжній зоні між інформаційною війною і військовими діями, такі як кібератаки, політична комунікація, втручання у вибори і дезінформація.

5 - Активізувати вивчення цієї проблеми всіма зацікавленими сторонами, включаючи міністерства, університети, науково-дослідні центри та пресу.

6 - Визнати обмеження виключно офіційного відгуку на дезінформацію. Думка представників влади завжди підозрюють в упередженості. Необхідно залучати також громадянське суспільство.

7 - Визнати обмеження такого інструменту, як викриття. Встановлення фактів необхідно, але самого по собі цього недостатньо. Особливо це правильно, з урахуванням того, що метою прокремлівської дезінформації є «розхитування концепції об'єктивної реальності і навіювання сумнівів в самій можливості журналістської діяльності».

8 - Розробити програми для підвищення медіаграмотності населення.

9 - Встановити загальноприйняту угоду про журналістську етику.

10 - Адаптувати спосіб подачі інформації до особливостей аудиторії. Використовувати «інформаційно-розважальний» стиль реагування на дезінформацію, щоб охопити аудиторію, здатну споживати тільки розважальну інформацію.

11 - Підтримувати незалежні російські ЗМІ.

12 - Перекладати статті незалежних російських видань. Так можна продемонструвати, що RT і Sputnik не відображають повну картину представлених в Росії думок.

13 - Розвивати зв'язки з незалежними російськими журналістами.

14 - Опублікувати свідоцтва викривачів, які залишили систему пропаганди. Вони можуть розповісти про використовувані в ній методи.

15 - Використовувати новітні технології для автоматизації перевірки фактів і ідентифікації підбурювачів ( «тролів»), що діють в інтернеті.

16 - Залучити фінансування і персонал в Оперативну робочу групу зі стратегічних комунікацій ЄС (East StratCom Task Force) і більш широко розповсюджувати її продукти. 17 - Заохочувати країни - члени ЄС розвивати національні механізми протидії дезінформації. У той час як деякі з них вже приступили до цієї діяльності, зростання числа національних центрів протидії дезінформації буде сприяти більш швидкому реагуванню на її виникнення.

18 - Зміцнювати співпрацю між країнами, Європейським Союзом і НАТО з цієї проблеми. Уникати накладень і дублювання зусиль.

19 - При викритті дезінформації також розкривати використані при її поширенні методи пропаганди. Знайомити користувачів з методами дезінформації, щоб вони могли самостійно розпізнавати їх в інших ситуаціях.

20 - Відстежувати фінансування «антиєвропейської пропаганди».

21 - Створити міжнародну НУО по боротьбі з дезінформацією, на зразок таких організацій, як «Репортери без кордонів» і Transparency International. Ця організація могла б відстежувати ЗМІ за ступенем достовірності їх репортажів.

22 - При необхідності розглянути застосування більш обмежувальних заходів протидії, таких як штрафи, санкції і, в деяких випадках, блокування.

23 - Боротися також і з впливом дезінформації, зміцнюючи солідарність ЄС і НАТО, соціальну згуртованість, демократію і повагу прав людини.

24 - Більше комунікувати російською мовою, в тому числі в соціальних мережах.

25 - Захищати європейські цінності і формувати позитив в зв'язку з Європейським Союзом.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up