Карта багатств: Де «відкопані» всі монетні скарби нашої області (ІНТЕРАКТИВ)

  • 1070
  • У Вінницькому краєзнавчому музеї зберігається 24 монетних скарби, знайдених на території області
  • Найперший скарб з’явився в музеї у 1948 році, останнє надходження — у 2014 році.
  • Офіційно найбільший монетний скарб знайшли у селі Гопчиця Погребищенського району.  
...

— Скарби самі собою не з’являлись, їх закопували люди й в переважні більшості це були козаки, — розповідає головний зберігач архівів Вінницького обласного краєзнавчого музею Тетяна Євсєйчева. — Козаки йшли воювати і приходили з грошима.

Римські монети за словами Тетяни Євсєйчевої найчастіше зустрічаються в черняхівських похованнях. Римляни брали черняхівців на службу і платити їм своїми монетами. Серед племен були і войовничі, які нападали на прикордонні римські поселення. Римлянам простіше було відкупитись. Коли ховали заможного черняхівця, в кургані залишали монети. Багато таких курганів розграбували ще одразу, але залишились і такі, що дійшли до нас.

Тетяна Євсєйчева розповіла, що скарби бувають «чисті» і «змішані». Змішані — це коли в одному скарбі зустрічаються монети різних часів.

Відео дня

— У Вінницькій області найчастіше знаходили польські монети, на другому місці римські, — каже зберігач архівів. — Золоті та срібні монети часто можна зустріти з деформованими краями. Так люди перевіряли чи вони справжні. У фільмах про ті часи показують, як монети пробують «на зуб». Срібло і золото м’яке і його легко зім’яти. Ті, хто підробляв монети вибирали з країв дорогоцінний метал і заливали туди щось інше. Такі монети не прикушувались.

Експертизу старовинним предметам роблять організації, які мають на це ліцензії. За словами Тетяни Євсєйчевої, у вінницькому музеї немає свого нумізмата. Експертизу замовляли у колекціонерів та фахівців ще у радянські часи.

Загалом у Краєзнавчому музеї зберігається 24 монетних скарби. Останній монетний скарб, яким музей поповнив список своїх експонатів, знайшли у 2014 році. Це 483 монети 17 століття, відкопані у селі Велика Бушинка Немирівського району. Найперші монети потрапили у музей у 1948 році.

Найбільший монетний скарб, який офіційно знайшли на території Вінницької області — 6821 монети 17 століття відкопаних у селі Гопчиця Погребищенського району. Двадцять монетних скарбів музею мають адреси знахідки, чотири — ні. Швидше за все вони потрапили до музею з рук правоохоронців. Ми створили інтерактивну карту, на якій показали інформацію про скарби.

Чотири скарби, які не потрапили на карту:

1. 39 монет знайдених у 1948 році

2. 1200 монет ХVІІ ст. знайдених у 1948 році

3. 346 монет 1616–1635 рр., знайдених у 1948 році

4. 50 монет кримського Ханства Гіреєв де знайдено невідомо. Передано у 1984 році


Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:04 Масштабна пожежа: показали фото, як рятувальники боролися з наслідками атаки на Вінниччину photo_camera 16:10 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 15:07 Переселенка з Генічеська викладає живопис у музичній школі 14:09 Козятинські «Сірі вовки» представили наш район на змаганнях з волейболу та вибороли «бронзу» photo_camera Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 13:56 «Ми на мить забули про війну» 13:00 Самгородоцька «Блискавка» завітала до козятинських рятувальників photo_camera 12:14 Рушники, вишиті у скандинавській техніці, писанки та старі листівки — що цікавого на виставці в Музеї photo_camera 11:40 У вечірні години можливі відключення електроенергії по всій Україні 10:05 У Козятинському ЦНАПі можна подати заяву на допомогу у зв'язку з інвалідністю внаслідок війни 09:18 Сьогодні, 8 травня в Україні День пам'яті та примирення 08:30 Під час ракетної атаки у Вінницькій області є влучання. Постраждав об'єкт критичної інфраструктури 08:07 «Футбол у нас є. Щодо фінансування, то надіємося, що воно буде»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up