Олена Гриців обурена, що влада обіцяла і не допомогла

Олена Гриців обурена, що влада обіцяла і не допомогла
Жінці з п’ятьма дітьми немає де жити

Історія козятинчанки Олени Гриців, яка сама виховує п’ятеро діточок, вражає. 
Олена Анатоліївна проживає на провулку Водопровідному. Має двоє своїх та троє підопічних дітей покійної сестри. Дітлахи нагодовані, одягнені, гарно навчаються. Але без проблем не обійтися. Ними жінка прийшла поділитися в редакцію газети “RIA-Козятин”.
У минулому році пані Олена покращувала житлові умови для свої діток. Хотіла розширити апартаменти, щоб був туалет та відповідні зручності. Навесні жінка почала робити забудову — залила фундамент. Але восени, коли пішли рясні дощі, у веранді почав протікати дах.
— З горем пополам ми цей потоп пережили, — схвильовано розповідає пані Олена. — Почало затікати в прихожу. Розуміючи, що сама я цю проблему не вирішу, звернулася в громадську приймальну до депутата Верховної Ради пана Юрчишина. У мене прийняли заяву і попросили уточнити, скільки коштів треба на перекриття веранди. Приїхала бригада, все подивилася і зробила висновок. Виявляється, з шифером все в порядку. Потік виник у зв’язку з тим, що через новий фундамент прогнулася конструкція хати.
Олена Анатоліївна думала, що потягне сама. Нікуди не ходила і допомоги не просила. Навіть блоки на забудову вивезла. Їй порадили, що краще і дешевше буде знайти якесь пусте приміщення та зробити там ремонт, ніж переробляти стару хатину.
— Я звернулася в управління соцзахисту із заявою про те, що мій будинок аварійний і терміново потрібна допомога, — каже Олена Анатоліївна. — Заяву перенаправили до керівника відділу у справах сім’ї та молоді. В ході розмови з відділом, я зрозуміла, що можуть забрати дітей, які під опікою, так як будинок аварійний (!). Але будинок не такий аварійний, просто мені порадили так написати. Перед виборами кожен б’є себе в пуп, що допоможе. А як прийшлось до діла, то бачте, що виходить. 
У страху, що можуть забрати дітей, Олена Анатоліївна звернулась на українські телеканали, щоб надати цій ситуації розголосу. 
— Мені пояснили і запитали, чому я минула мера Козятина, — продовжує Олена Анатоліївна. — Але в мене вже був досвід з ним. Просила в нього допомогу на операцію, та нічого і не отримала. Порекомендували йти до народних обранців. Так, як на останній сесії вирішили роздати гроші з фонду депутатів та міського голови. В результаті замість 129 тисяч, які мені потрібні, реальних є тільки три. От така допомога. Як мені сказали, на сесії кошторис не зачитали, депутати хотіли допомогти, а мер відмовив. А народні обранці вже все вичерпали.
Зараз осінь, не за горами і зима. Холод, сніг, дощі. А хата тече…
За словами пані Олени, є ще хата, де жили сестрині діти. Але вона також в аварійному стані. Будинок опустів, сунеться в різні боки.

Причиною стала аварійна хата
Прокоментувати ситуацію газета  “RIA-Козятин” попросила керівника відділу у справах сім’ї та молоді Лідію Зарічну.
Олені Гриців ніхто не погрожував забрати дітей, — стверджує Лідія Михайлівна. — Вона написала заяву, де вказала, що будинок, в якому проживає, знаходиться в аварійному стані і може зруйнуватися в будь-який момент. Я їй порадила визначитись зі своїми потребами та звернутись до міського голови. Якщо дім дійсно знаходиться в аварійному стані (а це діти без батьківської опіки — “державні” діти) перш за все ми маємо вилучати їх з будинку (не з сім’ї!) Пані Гриців щомісячно на виховання та утримання дітей отримує близько восьми тисяч гривень. Крім того, це діти, які знаходяться на первинному обліку районної служби у справах дітей (Козятинської РДА). У них є в селі Козятині на вулиці Тухачевського хата. До міського голови вона звернулася п’ятого жовтня. Наступного дня комісія відповідальних працівників міськради обстежила житлово-побутові умови сім’ї. Було визначено, що житлова площа будинку нижча рівня, що вказаний законодавстом України. Визначити, будинок аварійний чи ні, може тільки комісія з відповідною ліцензією. Чому дітей передали в умови, які не відповідають житловому кодексу? Адже хата має 27,5 квадратних метра житлової площі, на якій проживають шість осіб. На сесії міської ради, яка відбулася 9 жовтня, було озвучено клопотання про надання матеріальної допомоги. Сама пані Гриців на отримання житла та на його покращення на обліку в житлово-комунальному господарстві не перебуває. Депутати прийняли рішення, що з їхнього фонду буде виділена матеріальна допомога цій сім’ї.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    8 тысяч буквально за ничего и вторая хата, которую можно продать и вырученных денег с головой хватит на любые ремонты. Вот и проблема решена. Нечего лазить и скулить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up