У рятівників - новий МАЗ

У рятівників - новий МАЗ

Замість техніки 70-х: пожежники отримали маленький всюдихідновий МАЗ

На 24 мільйони гривень, за рахунок державної субвенції, Вінниччина отримала новітню техніку та спецобладнання для рятівників. Нові пожежні машини крутіші за старі. Вони із покращеною прохідністю, цистернами, більшими майже у 2 рази за колишні. Економні, “жеруть” у 2 рази менше палива на 100 кілометрів за своїх “колег” (70 року випуску).  

— У 24 мільйони входить вартість техніки і обладнання: 23,5 мільйона гривень коштують автомобілі і 500 тисяч — шоломи, бронежилети, які захищають і шию, і руки. Повноприводні МАЗи білоруського виробництва, — розповів начальник Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій області (ГУ ДСНС) Руслан Шевчук.

Одна із п’яти машин передана Козятинщині.  МАЗ містить у собі ємність на 4 тонни води і 400 літрів піноутворювача. Машина укомплектована пожежно-рятувальним обладнанням: бензорізами, бензопилами, електростанцією.

Відео дня

Стара техніка вміщує тільки 2,5 тонни води і працює на бензині. Надзвичайники кажуть, що їх старі машини ЗІЛи-131 1970-го року випуску на 100 кілометрів витрачають 60 літрів. А цей новенький МАЗ — всього 26 літрів дизпалива!

Генератор дає змогу подавати струм для освітлення і рятувальних робіт. Насос подає воду під тиском 60 літрів в секунду, а струмінь сягає 100 метрів. Транспортний засіб має повний привід. Пожежний шланг високого тиску довжиною 400 метрів.

Про це розповів газеті “RIA-Козятин” начальник козятинського районного сектору  ГУ ДСНС Дмитро Світлишин, назвавши нову техніку маленьким всюдиходом.

— На сьогодні у відділку ще є схожий автомобіль, але він для нормальних доріг (слабка прохідність), — констатує Пан Світлишин. — Ще є два ЗІЛи з ємністю 2 тони 700 літрів води. Забезпеченість непогана. Але мінімального резерву немає. Наприклад, не вистачає пожежних рукавів, які постійно використовуються і виходять з ладу. На жаль,  в Україні немає виробника, а німецькі дуже дорогі. Зате, в порівнянні з іншими районами області, по забезпеченню — ми найкращі.

Наш постійний кореспондент “RIA-Козятин”, представник незалежної спілки журналістів України В’ячеслав Гончарук провів опитування серед працівників особового складу і з'ясував, що для рятівників важливо у роботі. До речі, у відділку працює 40 чоловіків (разом з керівним та адмінскладом)

Олег Степанюк (рятівник):

— Бути корисним людям і самому повертатися живим.

Павло Горбатюк (рятівник):

— МНС, як і інша служба, потрібна людям. Виконуючи службові обов’язки, відчуваєш відповідальність не тільки за сім’ю.

Олександр Нечипорук (рятівник):

— Допомога людям — це велика відповідальність перед ними.

Леонід Шкільнюк (рятівник):

— Рятуючи населення, відчуваєш, що наша професія дуже необхідна в суспільстві і я гордий, що рятівник.

Олександр Сафонюк (рятівник):

— Хороша техніка - запорука успіху, техніка є, будемо працювати.

Анатолій Наліжитий (начальник караулу):

— Рятувати матеріальні цінності, відчувати, що життя людини, врятоване тобою, не обривається, а продовжується — це і є цінність нашої професії.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up