Бо ти Козацького роду!

Бо ти Козацького роду!

12 грудня 1658 року закінчилася облога Варви (тепер Чернігівської обл.) московськими військами, очолюваними Ґріґорієм Ромодановскім. Облога почалася 17 листопада після Пирятинської битви, в якій українські війська (Ніжинський, Прилуцький та Чернігівський полки), очолювані наказним гетьманом Григорієм Гуляницьким, зупинили просування на Київ московської орди. Проте з огляду на чисельну перевагу ворожого війська українцям довелося відступити до Варви й засісти там в глухій обороні. Ромодановскій не відважився йти далі на Київ, залишаючи в тилу Гуляницького, й зайнявся облогою Варви.

Тим часом у Києві українські війська, очолювані наказним гетьманом Данилом Виговським, здобували Верхнє місто, де засіла московська залога. У листопаді в приступах до міста брав участь навіть сам Гетьман Іван Виговський. Проте визволити місто від ворога тоді так і не вдалося. Тож Гетьман вирішив послати частину військ з-під Києва на допомогу обложеній Варві. Наказним гетьманом над ними він поставив військового осавула Івана Скоробагатого. Підійшовши до Варви, Скоробагатий вдарив на ворога і змусив його зняти облогу й відступити до Лохвиці (тепер Полтавської обл.). Слідом за тим прийшли до Лохвиці Скоробагатий з Гуляницьким і тепер вже мокселі опинилися в облозі.
Всі ці події ще й досі не знайшли належного відображення в свідомості українців. Для того, щоб це все таки відбулося, у Варві має постати величний пам'ятник оборонцям містечка у листопаді-грудні 1658 року, а в Пирятині (тепер Полтавської обл.) - пам'ятник козакам Григорія Гуляницького, що не пропустили до Києва московську орду, а в Ніжині - пам'ятник ніжинському полковникові Григорію Гуляницькому, героєві Пирятинської битви 1658 року, Варвинської оборони 1658 року, Конотопської оборони 1659 року і Конотопської битви 1659 року.
Про всі ці події йдеться в моїй книзі "Іван Богун - український Дон Кіхот".
ГІ "Почесна Варта" зробить все можливе, щоб у Варві, Пирятині й Ніжині було належним чином вшановано героїв тих вікопомних подій.
Героям слава!

Сергій Станіславович Коваленко

Фотографія

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up