Барселона . Протистояння з поліцією. Репортаж Влада Лісового

Барселона . Протистояння  з поліцією. 
Репортаж  Влада Лісового

Сучасний каталонський національний рух виявляє себе у кількох принципах. 

Загальновизнаною є теза про каталонців, як окрему націю (це підтверджено на референдумі 2006 р. у Каталонії), продовженням цього принципу є визнання права каталонців на самовизначення, що частиною політикуму трактується як повна незалежність, а іншою частиною — як широка самоврядність у складі Іспанії, яка може бути трансформована у федерацію.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Саме в руслі цих формацій в Барселоні, яку каталонці визнають як столицю, відбулась зустріч перших осіб міністерства Іспанії та Каталонії (у них є свій окремий парламент).

Події відбулись в центрі міста 21 грудня 2018 року. В результаті пройшло протистояння поліції з місцевими  радикальми представниками громади.

Саме з метою не упередженого висвітлення протистояння, долучився,  як журналіст “RIA-Козятин” Влад Лісовий.

Співпрацюючи з місцевими представниками преси, мені вдалось відзняти відео-фото матеріал.

Зі старту хочу відмітити, що поліція та протестувальники до мене ставились доброзичливо.

Абсолютно можливово стверджувати, що в якійсь мірі охороняли. Перекладач, якого я залучив до справи, в натовпі втратив зі мною контакт. Я вирішив не шукати його, а знімати без перекладача.

Це значно ускладнило мої професійні можливості. Була можливість взяти коментар у міністрів, керівників, поліції.

Без перекладача це стало неможливим. Оскільки маю певний досвід роботи в натовпі в якості протестувальника та раніше служив в поліції, то вирішив вивчати тактику місцевих поліції та протестувальників.

Факт: протестувальники та поліція були добре керованою силою. Протестучі вміло використовували Закон про поліцію. Абсолютно знали  і були впевнені, що Закон поліцейський не переступить навіть в натовпі.

Наприклад, коли роздратували поліцію так, що ті кинулись на них і, здавалось, протестуючих поламають через коліно, але радикальніших протестанти запускали в середину натовпу і лояльніші щільно оточували їх, піднявши руки до гори: типу, ми мирні, нас не чіпай. На поліцаїв це діяло

Вони зупинялись, не вчиняли будь-які дії та не застосовували надмірну силу.

Серед штурмового складу поліції присутня жіноча стать.

Виглядало це, як бойовий танець: сторони наближались один до одного впритул, здійснюючи поштовхи грудьми, дихаючи в обличчя один одному.

Протестувальники — в основі молодь, були, явно, і неповнолітні — кидали фарбою в поліцію. Полетіло  декілька бруківок. Поліція трохи віддубасила кийками декількох протестувальників.По факту побиття, медичної допомоги нікому не надавалось.

Я помітив (але не відзняв), як один із протестуючих проти поліцейського застосував електрошокер. Кинувся  втікати. Поліцейський (виявись проворнішим) догнав його, по спині проїхався гумовим кийком, не затримуючи, полишив протестувальника. Той встав і злився з гуртом однодумців. Я так зрозумів, що протестуючі знали про застосування електрошокера, тому дії поліцейського свого роду не засудили. Поліцай вирвався зі строю і в гніві доволі один вклинивсь у скупчення протистувальників. Він розвернувсь спиною до натовпу і спокійно перемістився на свою позицію в строю.

Для порівняння як би це було у нас на Майдані в Київі (під час Революції Гідності )вірогідно поліцейський не вижив.

Ось так цікаво діяла поліція та протестуючі. Як тільки поліцейські атакували, одні тікали, найбільше радикальні піднімала руки до гори, перешкоджаючи власним тілом поліції переслідувати когось. Поліція моментально припиняла атаку, не застосовуючи спецзасобів.

 

Інша тактика протестуючих: радикали розвели поліції на атаку і ті повелись. Несподівано на асфальт сідав чи лягав щільний гурт молоді. Пройти поліція, не травмувавши лежачих, не могла. Тому атака миттєво припинялася.  Були і інші моменти, що потрапили мені в око, але то вже матеріл для інших публікацій.

Роз’їхались представники влади. Градус протистояння моментально спав, перейшов в мирні дискусії між групами протестувальників. Поліція зняла блокаду, залишила протистувальників на одинці. Так як тягатись вже не було з ким, ейфорія подій залишила майдан.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Влад Лісовий

    Влад Лісовий reply Влад Лісовий

    ХОРОШЕ ПОРІВНЯННЯ З НАШИМ МАЙДАНОМ
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up