Чи реально виїхати з Козятина без COVID-сертифіката?

Чи реально виїхати з Козятина без COVID-сертифіката?
  • Відтепер для того, щоб сісти на міжрегіональний транспорт, необхідно мати документ про вакцинацію чи негативний результат тесту на коронавірус.
  • Це стосується усіх регіонів, окрім тих, де «зелена» карантинна зона.
  • Вінницька область наразі у «жовтій», тож нас це нововведення також стосується.
  • Чи вимагають у Козятині COVID-сертифікати — дізнавалися наші журналісти

«Укрзалізниця пробиває дно! Білети продають, а в поїзди не беруть, трохи шахраї, їхати мав в межах області з Вінниці до Козятина!» — написав 23 жовтня на своїй Фейсбук-сторінці козятинчанин Олександр Шумський. Із коментарів стало зрозуміло, що чоловіка не пустили в електропоїзд підвищеного комфорту.

За два дні до того в Україні почали діяти нові правила пасажирських перевезень, які Кабінет міністрів затвердив своєю постановою від 11 жовтня. Відповідно до цих правил, у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» і «червоним» рівнем епідеміологічної небезпеки перевозити пасажирів у транспорті міжрегіонального сполучення дозволено лише в тому випадку, якщо вони мають сертифікат про повний курс вакцинації чи негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу, який чинний 72 години. У регіонах із «жовтим» рівнем епідеміологічної небезпеки можна пред’являти довідку, що підтверджує отримання однієї дози вакцини. Ці правила стосуються пасажирів, яким більше 18 років.

У Вінниці наявність у пасажирів COVID-сертифікатів перевіряють. У перший день, коли ввели в дію нові обмеження, на Центральному автовокзалі навіть поліція проводила рейд. А в касовому залі залізничного вокзалу розгорнули пункт, де можна зробити експрес-тест за 350 гривень, якщо немає документа про вакцинацію. А як із цим у Козятині? Щоб дати відповідь на це питання, ми завітали до місцевих вокзалів.

Відео дня

Перша зупинка нашого маршруту — автовокзал. На момент нашого візиту жодного автобуса тут не було. Зате були пасажири, які чекали на свій транспорт. На лавці навпроти платформи Сокілецького напрямку сиділи три жінки. Ми поцікавилися у них, чи перевіряють при посадці в автобус документи про щеплення від коронавірусу.

— Ще покамісь ні, — каже одна з жінок. — Це тут по місцю, рахуйте по селах, то тут ні, а вже як на Вінницю, то там уже міжміське, то там наче питають. Я питала у знайомої, її малий ганяє кожен день на Козятин, то каже, що тут наші по Козятину ні.

Навпроти платформи з боку вулиці Довженка також жінки чекали на автобус. Вирішили поцікавитися і в них, чи перевіряють документи про вакцинацію?

— Ні, ніхто нічого не питає, — каже одна з жінок. — Ми їдемо в село, в межах Козятинського району.

Наступна зупинка нашого маршруту — залізничний вокзал. Тут і на вході до касового залу, і в самому касовому залі розвісили таблички, які інформують пасажирів про нові правила перевезень з 21 жовтня. Втім, пункту, де можна зробити тест на коронавірус, на нашому вокзалі ми не знайшли.

Біля каси невелика черга з охочих придбати квиток. Питаємо чоловіка, який щойно купив проїзний документ на пасажирський поїзд, чи перевіряють при посадці наявність COVID-сертифіката?

— Так, — чуємо у відповідь.

Йдемо на привокзальну площу. Тут біля лавки стоїть чоловік. Цікавимося у нього, чи перевіряють документи про вакцинацію в поїздах?

— Ми з Києва приїхали електричкою, в поїздах, може й перевіряють, але в електричках — ні, — каже чоловік.

— Навіть контролери, які перевіряють квитки? — перепитуємо його.

— Ні. В регіональній електричці ми їхали три дні тому, то не перевіряли також. Це як підвищеного комфорту. Їхали з Києва на Жмеринку, то також не перевіряли.

Позаяк на автовокзалі нам сказали жінки, що чули, буцімто при посадці на Вінницький автобус документи про вакцинацію питають, ми вирішили це перевірити. Тож остання зупинка нашого маршруту — стоянка автобусів «Козятин-Вінниця» біля магазину «Панеконом». Тут саме стояла машина на відправлення. Запитуємо водія, чи пускають вони пасажирів без COVID-сертифікатів?

— Пускаємо, чого ж не пускаємо, — каже водій.

У цей момент на маршрутку саме збиралася сідати жінка, яка їхала до Махнівки. У неї документи про вакцинацію справді не запитали.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ольга Павленко

    Верховенство тільки законів Конституції а постанови.то зелений маразм
  • Валерій Рожновський

    Для хворих туберкульозом проїзд безкоштовний! МОЗ !
  • Віктор Козинський

    Постанова це не є ЗАКОН
  • Ирина Глущенко

    А те, що ця вимога протизаконна, ви дослідити не хочете? Чи ваше завдання тільки залякувати людей?

keyboard_arrow_up