Куди подівся зелений тракторець?

Куди подівся зелений тракторець?
Фото зі сторінки Козятинської міської ради
  • Щойно випаде сніг, комунальники виходять із лопатами на розчистку тротуарів.

  • Проте серед снігоочисної техніки, яка на балансі «Чистого міста», є міні-навантажувач AVANT зеленого кольору.

  • Раніше ним чистили пішохідні доріжки від снігу.

  • Куди він зник — дізнавались наші журналісти

Останнім часом погода не перестає дивувати — то мороз, то відлига, то знову мороз. Так, наче зима на день-другий йде у відпустку, а потім повертається і вступає у свої законні права. Такі температурні каруселі, звісно, не могли не вплинути на стан покриття пішохідних доріжок. Під час відлиги сніг і лід, які були на тротуарах, почали перетворюватися на кашу, та коли температура знову опустилася нижче нуля, та вся каша замерзла. Як наслідок, на тротуарах стало слизько.

Звісно, ситуація не така критична, як на початку грудня, коли йшов дощ і одразу замерзав, перетворюючи і дороги, і пішохідні доріжки на суцільну ковзанку. Втім ходити все одно треба обережно, особливо на деяких ділянках. Вихідними стали свідком, як одна козятинчанка, вийшовши з магазину біля колишньої залізничної лікарні, повільно йшла із кавою в руках, але за кілька метрів підсковзнулася і впала.

І проблема не в тому, що тротуари не посипають. Адже у будні працівників «Чистого міста», які ходять із відеречками і посипають пішохідні доріжки піском, ми бачимо у центрі міста щоранку. Проблема, радше, у тому, що коли випадає сніг, його не до кінця зчищають з тротуарів. Тож коли температура повітря піднімається і починається відлига, залишки снігу потроху розтають, втім щойно температура опускається нижче нуля, уся ця каша замерзає. Відтак пішохідна доріжка знову покривається льодом.

Відео дня

Саме таку картину ми спостерігали кілька днів тому, коли після одноденної відлиги вдарив мороз. Напередодні цього короткочасного потепління Козятин черговий раз трохи припорошило снігом. Зранку комунальники вийшли на вулиці, озброєні лопатами і розчищали сніг вручну. До працівників «Чистого міста» у нас жодних претензій немає. Чистити сніг — це важка робота і людина фізично не в змозі повністю очистити тротуар самотужки лише за допомогою лопати.

Минулої зими тротуари від снігу чистили не лише лопатами, а й за допомогою спеціальної техніки. Для цього застосовували міні-навантажувач AVANT. Мабуть, ви бачили маленький зелений тракторець із ковшем, який їздив вулицями і пішохідними доріжками. Це саме він. Техніка перебуває на балансі комунального підприємства «Чисте місто».

У першій половині жовтня 2021 року міська рада на своєму офіційному сайті публікувала новину про те, що у Козятині провели штабне тренування органів управління цивільного захисту до дій в складних умовах зимового періоду. Повідомляли, що для ліквідації заметів і розчистки вулиць підготовлено 8 одиниць снігоприбиральної техніки. До новини прикріпили фото із цією технікою. Серед машин був і зелений тракторець.

Як саме чистять тротуари від снігу, міська рада теж час від часу показує на своєму сайті і сторінці у Фейсбук. За зиму 2021–2022 ми нарахували чотири таких публікації зі світлинами. Втім на жодній з фотографій немає зеленого тракторця, лише комунальники з лопатами. «Фото — бомба, 21 століття, а сніг чистимо лопатою. А де ж наша техніка?» — реагують у коментарях козятинчани.

Востаннє журналісти нашого видання бачили в роботі зелений тракторець ще у листопаді 2021 року — за допомогою нього в парку прибирали листя. Проте щоб міні-навантажувач AVANT чистив у грудні-січні тротуари, ми не бачили.

Опитування

Чи бачили ви у грудні-січні, як міні-навантажувач AVANT чистить від снігу тротуари?

 

То куди ж подівся зелений тракторець? Чи справний він і чи ним користуються? Із цими запитаннями ми звернулися до Управління житлово-комунального господарства. За словами Андрія Корнійчука, начальника Управління ЖКГ, міні-навантажувач AVANT працює і ним користуються. Приблизно три тижні тому його ремонтували, оскільки були зауваження по механічній частині.

— Загалом у нас новий МАЗ, МАЗ, який прибирає сміття, він з відвалом, тому теж належить до снігоочисної техніки, два МТЗ-82, TL, AVANT, грейдер і розсипач піщаної суміші, — каже Андрій Корнійчук. — На даний момент маємо 8 одиниць техніки. Міні-навантажувач AVANT на місці. Може, коли він працює, його не бачать. Комунальники ж працюють з 6 ранку, буває, і ввечері працюють.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (15)
  • Андрей Абрамюк

    Зелений трактор з'їли Zелені
  • Тетяна Якимова

    Ним тротуари навіть розчищали на ПРБ.

    Тетяна Якимова reply Тетяна Якимова

    Олійник Любов , всю 8 Гвардійську чистили. Діти до школи йшли по тротуарах, а не по трасі.

    Олійник Любов reply Тетяна Якимова

    Тетяна Якимова Це було при Пузирю. Навіть тротуари біля училища ним чистили
  • Андрій Батрахонь

    Вже десь поля Ермолаевої до посівної готовить.
    Я зараз не в Козятині, але цікаво хтось його взагалі бачив ціеї зими?
  • Валентин Ільчук

    Бачив зелений тракторець сьогодні проїхався містом біля музикалки .

keyboard_arrow_up