Плату за проїзд в автобусах таки підняли

Плату за проїзд в автобусах таки підняли
  • Не п’ять, а вісім гривень — така тепер ціна на всіх маршрутах, які курсують  Козятином.
  • На засіданні виконкому затвердили новий тариф на пасажирські перевезення, який почав діяти у перший день травня.
  • Що думають про подорожчання проїзду у міських автобусах козятинчани?

Два тижні тому ми вже повідомляли про те, що проїзд у громадському транспорті може подорожчати. Відповідне рішення підготували на засідання виконавчого комітету, адже саме цей орган уповноважений затверджувати тарифи на перевезення. І виконком з цього приводу все-таки відбувся — засідання провели в останню п’ятницю квітня, себто 29 числа. Рішення про зміну тарифів на проїзд у транспорті по місту прийняли, тож вже з 1 травня на всіх маршрутах Козятина поїздка дещо здорожчала і наразі ціна становить 8 гривень.

Опитування

Як ви ставитеся до того, що проїзд в автобусах подорожчав на три гривні?

Проїзд у транспорті подорожчав з двох причин. По-перше, ціна на паливо зараз значно вища. По-друге, запчастини до автобусів також здорожчали. Тому власники маршрутів і звернулися до Управління житлово-комунального господарства з проханням підняти ціну на проїзд у всіх автобусах. Додамо, що перевізники на деяких маршрутах хотіли встановити ціну в 10 гривень, але дійшли консенсусу, що оптимальний тариф саме 8.

Відео дня

Про те, що тариф на пасажирські перевезення все-таки піднявся, ми дізналися зовсім випадково від козятинчанки Лариси. Адже жодної інформації про це ані на сайті міської ради, ані на сторінці у Фейсбук і телеграм-каналі не опублікували. Так само не оприлюднили поки і копію рішення виконкому. Оголошення про те, що з 1 травня діє вже новий тариф, розвісили лише в автобусах.

— Я 2 травня їхала на роботу, за звичкою дістала з гаманця 5 гривень, заходжу в автобус, а ціна вже по 8, — каже Лариса. — Хоча я чула раніше, що проїзд має подорожчати. Люди про це говорили. Звісно, 8 гривень в один бік — це вже не 5, але я не проти подорожчання. Тому що паливо, воно ж теж не дешевшає. Зараз все дорожчає. Я згодна і по 10 платити, чесно кажучи, аби автобус був. Бо пішки не находишся.

Аби дізнатися, що козятинчани думають про новий тариф на пасажирські перевезення, ми пішли до зупинки у центрі міста. Тут завше багато людей, оскільки через цю зупинку проїжджають усі п’ять маршрутів. Помічаємо двох жінок, Ларису і Майю, вони спілкуються між собою, поки чекають на свій автобус. Підходимо до них, запитуємо, як вони ставляться до того, що тепер поїздка коштує 8 гривень, а не 5?

— У війну не варто було, з одного боку, — каже Лариса. — А з іншого боку, якщо ці гроші йдуть на війну, то три гривні для людини — це не гроші.

— А я вважаю, що потрібно було якщо піднімати ціну, то й умови створити гарні, — підключається до розмови Оксана, яка стоїть позаду мене. — Тому що наші маршрутки в такому стані, що там 8 гривень немає за що платити. Не прибираються, не ремонтуються і ходить одна в годину. І двійка, і сімка.

— І трійка так само, — додає Майя.

— Вони всі зараз ходять одна на годину, — каже Оксана. — Людей збирають і скільки напакується, їдемо. Так що якщо вже піднімаєте, то хоч би обслуговування було на кращому рівні.

— Так, і хоча б щоб частіше вони ходили, хотілося б, — каже Лариса.

— Трійка наче була поїздила декілька днів дві в годину, але перестала, стала ходити одна тільки, — додає Майя.

— В інших містах, як піднімається ціна, то там кілометраж великий і не чекають годину, а в нас скільки нашого Козятина? І ціна така, як у Вінниці виходить, — продовжує Оксана. — І там маршрутка за маршруткою, а ми тут годину стоїмо чекаємо. Тому ті послуги, які вони надають, не відповідають ціні.

— А ви що думаєте з приводу подорожчання проїзду? — запитуємо Майю.

— Я думаю так само, як і жіночки, я теж проти, — відповідає жінка.

— Перед тим, як тариф піднявся, були якісь оголошення в автобусі про те, що буде подорожчання? — питаємо наших співрозмовниць.

— В двійці оголошення лежало, — відповідає Оксана.

— Висіло оголошення і в сімці, і в четвірці, що мають тарифи піднятися, — каже Лариса.

— Зарплати скрізь поврізували, — каже Оксана. — Почнемо з того, що в цей час можна було і не піднімати ціну. Але якщо підняли, то хай би хоч їздили так як варто.

— Хоча би через півгодини, як раніше сімка їздила, — погоджується Лариса.

— І двійка ж їздила раніше дві на годину, — продовжує Оксана. — А так вони по одній їздять і все одно у них обідня перерва і так перестій є. Якщо ви не встигнете на пів першої ось тут від АТБ, то сядете на пів третьої.

Ми мусимо закінчувати нашу розмову, тому що на зупинку під’їжджає «сімка». Її саме чекала Оксана. Жінка заходить до салону. На бічному склі автобуса видніється оголошення про те, що плата за проїзд становить 8 гривень.

На тій же зупинці ми зустріли Ганну. Поцікавилися, як вона ставиться до того, що плата за автобус подорожчала?

— Негативно, тому що пальне пальним, а є такі люди, що взагалі не мають коштів на проїзд, — каже Ганна. — Це все-таки держава і міська влада має щось трохи допомогти. А якщо людина не підготовлена! Це я сьогодні їхала маршрутом, жіночка дає 5 гривень. Може в неї дійсно немає, а може просто не знала.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (24)
  • Читач53

    Проїзд у транспорті подорожчав з двох причин. По-перше, ціна на паливо зараз значно вища. По-друге, запчастини до автобусів також здорожчали. Якщо тариф не підняти то автобуси не то, що через годину, а в загалі перестануть їздити. В 90 роках коли автопарку встановлювалися нерентабельні тарифи підприємство збанкрутувало і автоперевезення на території району взагалі не здійснювалися. Лише після того як на ринок вийшли приватні перевізники і тарифи стали економічно обгрунтованими ситуація покращилася
  • Вітя Мебельщик

    Хмільник по 12 грн
  • Оксана Долюк

    А по маршруту Козятин-Глухівці, Козятин-Пузирки, давно підняли і без попередження, як тільки почали їздити  після того як розпочалася війна з 15 до 20 а ось пару днів назад вечері їхала було 20 грн до Залізничного на наступний день  вже 25 грн.
  • Katerina Schuruk

    8 гривень зовсім з розуму зійшли, у Вінниці 10 грн автобус, але ж візьміть яке місто велике, а це не величке містечко і 8 грн, це так слідкують за тим аби під час воєнного часу ціни не зростали

    Інна Тимчук reply Katerina Schuruk

    Katerina  Schuruk 100відсотків з вами з годна.

keyboard_arrow_up