Які вони, козятинські тротуари. Центр міста

Які вони, козятинські тротуари. Центр міста
  • Щодня ми крокуємо ними, коли йдемо на роботу і з роботи, і вже звикли до кожної ямки і горбика настільки, що майже не помічаємо.
  • Знаємо, де в темну пору доби краще обійти, особливо після дощу, а де доведеться вийти на проїжджу частину, бо тротуар обривається.
  • Ми обійшли 14 вулиць у центрі міста і склали для вас антирейтинг пішохідних доріжок

Шкода, що коли ми працювали над цією публікацією, була суха погода. Бо після дощу фотографії усіх ям і горбів були б більш ефектними і всі недоліки одразу б кидалися у вічі.

Із всього зла вибрали найменше

Оскільки у нас антирейтинг, ми почнемо з тротуарів, які у кращому стані. На останньому, 10 місці у нас одна із найкоротших вулиць у центрі міста — Василя Земляка (колишня Клари Цеткін).

Відео дня

Щоправда, тут тротуар є лише на половині вулиці. По обидва боки прокладена бруківка. І все було б нічого, якби не одне але — ходити цим тротуаром можна хіба що в другій половині дня, бо зранку він відіграє роль базарної площі.

Трохи не дотягнув

Дев’яту сходинку посідає тротуар на вулиці Винниченка. Він вузький, але тут багато рівних ділянок. І йдеться не лише про ті, які викладені бруківкою, а й про асфальтовані пішохідні доріжки. Від терцентру до колишньої аптеки № 7 тротуар рівнесенький.

Єдина невелика ямка — навпроти колишньої аптеки. Біля старого хлібзаводу тротуар теж у нормальному стані, щоправда бордюри далеко не такі, як мають бути, бо чимало з них стирчать у різні боки. А от біля школи № 1 асфальт на тротуарі порепаний і в ямах.

Із правого боку найгірша ділянка біля старої бані. Відчуття таке, ніби потрапляєш в паралельний всесвіт — тут покриття порепане і горбисте.

За банею біля магазинів прокладена бруківка, але покриття також нерівне. А ось від будівлі, де магазин «Екран», тротуар рівний.

Такі різні дві сторони

На провулку Наумова тротуар, як і скрізь, із ямами і тріщинами.

Але за колишнім зеленим господарством асфальт на пішохідній доріжці рівнішає, ями і тріщини практично зникають. Втім, через відсутність бордюру незрозуміло — чи йдеш досі по тротуару чи вже виходиш на проїжджу частину. Це все з лівого боку. Із правого боку все навпаки — на початку вулиці тротуар у задовільному стані, а чим ближче до Великого базару, тим гіршим стає покриття. Тому це — восьме місце нашого антирейтингу.

Тротуар із перешкодами

Вулиця Підгорбунського — це та вулиця, де мала б бути перша у Козятині велодоріжка. А ще це саме та вулиця, де минулого року зробили капремонт частини дорожнього покриття. Втім, до тротуару цей ремонт так і не дійшов, але спогади про себе залишив. Тут на тротуарі де-не-де можна побачити залишки старих бордюрів, які демонтували минулого року.

Чи це дорожники їх навмисне залишили, чи це мешканці собі під паркан позносили — невідомо.

Із правого боку пішохідна доріжка дуже вузька. Ліворуч тротуар дещо ширший, але асфальт залишає бажати кращого. Найгірша ділянка перед панельним будинком. Тут новесенькі бордюри і до них дуже пасував би полагоджений тротуар, але асфальтове покриття тут таке розбите, що його майже немає. Тому це — сьоме місце нашого антирейтингу.

І знову перешкоди

Тротуар на початку вулиці Пилипа Орлика весь у горбах, тріщинах і ямах. Та ще й збоку просто на пішохідній доріжці поламана плитка, об яку в темну пору доби і перечепитися можна.

Чим ближче до площі, тим більше стає ям. Після перехрестя з вулицею Героїв Майдану покриття рівнішає, але навпроти парку на пішоходів знову чекають горби. Не краща ситуація і навпроти колишнього ресторану «Козятин» — там на додачу до горбів ще й ями. Але найбільші ями не тут, а біля будинку Грека. Втім, на інших вулицях ми знайшли ще більші ями. Та про це трохи згодом.

Звісно і на вулиці Пилипа Орлика трапляються ділянки, викладені бруківкою, де поверхня рівна. Із правого боку їх значно більше. Тому це — шосте місце нашого антирейтингу.

Базарний тротуар

Мабуть, ви вже здогадалися, що мова піде про вулицю Грушевського. Тут, як і скрізь, асфальтове, здебільшого ямисте і поперезане тріщинами, чергується із бруківкою. Один із найсвіжіших тротуарів на цій вулиці навпроти «Фори» — йому ще й двох років немає. І якщо на решті ділянок можна зрозуміти, чому утворилися ями, бо асфальт за стільки років вже віджив своє, то як на свіженькому покритті могла взятися яма — загадка.

Але навпроти «Фори» тротуар принаймні є. Бо перед судом пішохідна доріжка різко обривається, тож людям доводиться ходити дорогою.

Чи не найгірша ділянка з цього боку навпроти будинку Грека. Тротуар весь порепаний і в ямах. Закінчується тротуар на перехресті з вулицею Підгорбунського, тож решту 855 метрів цієї вулиці пішоходи ходять по дорозі.

Переходимо на лівий бік. На відміну від правої сторони, тут тротуар закінчується трохи далі від перехрестя з вулицею Підгорбунського. Кінець пішохідної доріжки обкладений бруківкою. Далі — невеликий шматок асфальтового покриття, який різко обривається і переходить у звичайну стежку, яка більше схожа на доріжку в лісі.

Біля колишньої чергової аптеки і книжкового тротуар рівний і обкладений бруківкою. До речі, біля книжкового пішохідну доріжку оновили зовсім нещодавно і після ремонту її не впізнати.

Особливість вулиці Грушевського — базар. В районі ринку тротуар обкладений бруківкою, але від цього ходити не стало легше. Прилавки з товаром, купа людей. Ходити важко, коли базар відкритий. І це — п’яте місце нашого антирейтингу.

Тротуар, що «худне»

Це про вулицю Незалежності. Чому — зрозумієте зовсім скоро. Із правого боку цієї вулиці тротуар починається перед стоматцентром. За кілька метрів пішоходів зустрічає яма, шириною майже у всю доріжку.

І це найширша яма на тротуарах у центрі міста. За кілька метрів ще одна яма, трохи вужча.

Не краща ситуація біля триповерхівки, що на повороті до вулиці Склярова. Тут багато ям, горбів і покриття порепане.

Хоча трапляється багато ділянок без ям і тріщин. Крім того, на цій вулиці чимало магазинів, тому значна частина тротуару обкладена бруківкою. Ще є ділянка, вистелена плиткою. Це навпроти пошти. Радимо йти там обережно, бо плитка у деяких місцях віджила своє і залишила по собі лише проволоки.

Особливість тротуару на вулиці Незалежності в тому, що чим ближче до села Козятина, тим вужчим він стає. Пішохідна доріжка різко звужується за хлібзаводом. Покриття там горбисте і все в ямах. На додачу стовпи, які стоять посередині тротуару, забирають місце, якого і без того мало. Словом, пройди, якщо зможеш. А рух транспорту тут, між іншим, жвавий. Тому це — четверте місце нашого антирейтингу.

►Тут мав бути тротуар, але замість нього - баки для сміття

Тротуар із сюрпризом

Відкриває трійку лідерів вулиця Героїв Майдану. Якби треба було накреслити схему тротуару цієї вулиці, це була б не рівна пряма лінія, а крива. Бо пішохідна доріжка тут не лише «петляє» і подекуди переривається, вона ще й то ширша, то вужча. Останнє стосується початку вулиці і ділянки навпроти деповського будинку. Там пішохідна доріжка настільки вузенька, що ледве можуть розминутися дві людини, які йдуть одна одній назустріч.

Як і на більшості вулиць, тут асфальтове покриття чергується з бруківкою, яку у багатьох місцях вже треба оновити.

►Це одна з найкращих ділянок на цій вулиці

А ось коли йдете біля Районного будинку культури, будьте обережні — тут тротуар обкладений плиткою, але у деяких місцях від неї залишилася сама проволока, тож можна і ноги зламати, якщо зачепитись.

Щодо асфальтового покриття, то воно як і скрізь — горбисте, ямисте і порепане. Найбільша яма на цій вулиці навпроти будинку № 6.

А ще тут є тротуар «2 в 1», де пішохідна доріжка плавно переходить у парковку.

Найвужчий тротуар

Друге місце нашого антирейтингу — вулиця Січових Стрільців. Вона викликали двоякі відчуття — з одного боку тут багато ділянок, обкладених бруківкою. Та є й інша сторона медалі. Бо варто пройти на початок вулиці, і вас зустріне зовсім інша картина.

►Велика яма на тротуарі. Але це ще не найгірша ділянка, найгірше чекає на пішоходів попереду

Там тротуар настільки вузький, що не те, що дві людини не розминеться, одна людина ледве може пройти. До всього покриття тут все в ямах, тому багато пішоходів віддають перевагу просто йти проїжджою частиною. А цією вулицею, між іншим, ходять багато козятинчан, адже веде вона до переходки, яка сполучає центр і «ту сторону».

Тротуар - зелена зона

Лідер нашого антирейтингу — вулиця Стуса. На її початку тротуар взагалі відсутній, тому люди змушені ходити проїжджою частиною, покриття якої у жахливому стані, але це вже зовсім інша історія. Щодо пішохідної доріжки, то вона починається за парком, після перехрестя з вулицею Пилипа Орлика. Якщо на решті вулиць трапляються ділянки, викладені бруківкою, чи є бодай порепаний асфальт, то тут тротуар із правого боку увесь поріс травою. Неважко уявити, як ходити цим тротуаром, коли погода не суха, як зараз, а після дощу чи коли розтане сніг.

Не набагато краща ситуація і з лівого боку вулиці. Тут є ділянка, поросла реп’яхами, так що і восени не пройдеш, не те що влітку.

Більше асфальту на тротуарі з’являється ближче до будівлі колишнього районного собезу, але він порепаний і весь в ямах. Тут ми також знайшли каналізаційний люк, який прикрили великою плиткою. Об неї і перечепитись можна.

То є, то нема

Є декілька вулиць, які залишилися поза рейтингом. Причина у тому, що там пішохідних доріжок більше немає, аніж вони є. Одна з таких — вулиця Мічуріна. Вона тягнеться від центру міста аж до Водокачки. Але протяжність тротуару тут врази менша, та ще й із перебоями. Тут є ділянки з рівним покриттям на тротуарі, як от навпроти колишнього будинку піонерів, але за 9-поверхівкою, де колись був «Оберіг», тротуар зникає, тож люди користуються доріжкою біля стоматцентру, на якій в темну пору доби і впасти можна, бо під ногами багато кам’яних виступів і горбів.

Ще один тротуар із серії «то є, то нема» на вулиці Данила Галицького. Від перехрестя з вулицею Героїв Майдану з правого боку коротенька пішохідна доріжка закінчується за першим же будинком.

Третій приклад — вулиця Склярова. На початку тут взагалі немає пішохідної доріжки, а цією дорогою, між іншим, ходять діти, які навчаються у школі № 1. Тротуар тут починається біля Районного будинку культури, але обривається перед парком і з’являється знову аж перед лікарнею.

►Вулиця Склярова. Тротуару немає, тому люди ходять посеред дороги

Хоча з’являється — то дуже гучно сказано. Бо вузька пішохідна доріжка із порепаним асфальтом майже одразу і закінчується.

Ще у центрі міста є вулиця, де тротуар із одностороннім рухом. Це — Володимира Великого. Тут пішохідна доріжка є лише з лівого боку. Але й це добре, бо цією вулицею ходять учні ліцею.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач01

    Забули про вулицю Васьковського. Тротуар відсутній, обабіч дороги біля Відділку ПЗЗ стоять авто працівників і тому пішехід змушений виходити на середину проїжджої частини вулиці.
    Не везе козятинчанам. Жодна влада протягом тридцяти років тротуарами ніколи не переймалася.

keyboard_arrow_up