Доставка газу може подорожчати у 2022 році. Скільки заплатимо?

Доставка газу може подорожчати у 2022 році. Скільки заплатимо?
  • Космічні рахунки. Облгази по всій Україні підготували розрахунки нового тарифу на розподіл.
  • Так, зокрема, «Вінницягаз» хоче підняття тариф на 2,6 раза! За їхніми намірами, нові розцінки почнуть діяти з наступного року.
  • Яку ціну доставки бажають газовики? Чому виставили настільки великі розцінки?

Облгази хочуть рекордно підняти розмір плати за доставку газу. В кількох областях тариф може зрости з 1,5-1,7 до майже 9 гривень! «Вінницягаз» не виняток: замість нинішнього тарифу 2,016 грн за куб газовики хочуть отримати 5,292 грн (це разом з ПДВ) за куб на місяць.

Ми переглянули проекти тарифів на розподіл природного газу, які облгази публікували на своїх сайтах. Також дізналися, чим вінницькі газовики пояснюють бажання брати зі споживачів майже утричі більшу плату, ніж зараз. 

Варто зауважити, що якщо тарифи ухвалять без змін, то вони почнуть діяти з 2022 року.

Відео дня

Як і чому хочуть підняти тариф

Інформацію про обговорення нової плати за доставку «Вінницягаз» опублікував на своєму сайті в середині жовтня. Невдовзі новину видалили, але інтернет пам’ятає все: в збереженій копії дізналися, що економічно-обгрунтований тариф на розподіл — 4,41 грн за куб на місяць.

При цьому ми пам'ятаємо, що до тарифу потрібно додати 20% ПДВ, отже, для споживача він складе 5,292 грн. Чинний тариф за доставку складає 2,016 грн. Тобто, тариф пропонують підняти аж на 2,6 раза! В чому причина?

— У всіх облгазів однакова проблема. «Нафтогаз» продає нам технологічний газ за ринковою ціною — 35 грн за куб. Нам не дають ніяких знижок. У нинішньому тарифі газ на виробничо-технологічні втрати (це газ, що втрачається під час транспортування газорозподільними та внутрішньобудинковими мережами, а також під час виконання профілактичних робіт і поточних ремонтів - авт.) закладений на рівні п’яти гривень. Тому, більшою мірою, підвищення плати за доставку зумовлене зростанням ціни технологічного газу, — розказує прес-секретар АТ «Вінницягаз» Лариса Логінова.

Облгази з інших областей закладають в тариф індексацію зарплати, зростання ціни інших складових собівартості (паливно-мастильні матеріали, електроенергія, металопродукція) від 30 до 200%.

Як можуть зрости суми у платіжках за доставку

Проект тарифу, який пропонує «Вінницягаз», ще не затверджений. Проте можна підрахувати, що ми побачимо в платіжках, якщо Нацрегулятор затвердить його без змін.

Для прикладу, візьмемо два житла: однокімнатну квартиру, в якій за попередній газовий рік (з 1 жовтня по 30 вересня) спожили 450 кубів газу, та приватний будинок, де спожили 1800 кубометрів.

Отже, якщо тариф буде на рівні п’яти гривень, то власник квартири заплатить за доставку 450*5,292 = 2 тисячі 381 грн за рік, або 198 грн на місяць.

Для жителів приватного сектору тарифи будуть справжнім шоком. Рахунок власника будинку складе 9 тисяч 525 грн за рік, або 793 грн на місяць. І це, увага — тільки плата за доставку, без суми за сам газ.

Але і це ще не все. Якщо такий тариф затвердять, ми будемо платити більше, навіть якщо газом взагалі не користуємося, але підключені до нього. Це випливає з методики нарахування так званої «мінімальної замовленої потужності» — 39 кубометрів на рік, якщо є газова плита; 126 кубів — плита + водонагрівальна колонка та 314 кубів на рік — плита + котел + колонка.

Навіть якщо впродовж року споживач не спалить жодного куба газу (наприклад, у будинку в селі), йому виставлять рахунок, розмір якого залежить від встановленого газового обладнання.

Відтак, за новим тарифом споживачі «Вінницягазу», в яких є плита, колонка і котел, за рік заплатять 1661 грн, або 138 грн на місяць.

«Це ж було вже!» 

Подібна тарифна криза, нагадаємо, була на початку цього року. Тоді плату за доставку також мали підняти удвічі.

Після початку «газових бунтів» – масових протестів по всій Україні проти підвищення плати за розподіл – Кабмін встановив граничний тариф на рівні 1,79 грн, а Регулятор знизив тарифи для 14 облгазів, серед яких було і товариство «Газовик», що разом з «Вінницягазом» обслуговує мешканців нашої області.

Цікаво, як цього року відреагують споживачі, враховуючи, що облгаз Вінниці та в інших містах хочуть отримали 2-4-кратне збільшення тарифу?

Розрахунки газовиків будуть зменшувати

Затвердження тарифів відбувається в кілька етапів. Спочатку облгази роблять розрахунки, обговорюють їх, схвалюють і публікують. Далі їх подають на розгляд до Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг (НКРЕКП). І тут починається найважливіший етап.

— Перший момент, який може впливати на зростання тарифу – це заниження обсягів газу, які розподіляє оператор ГРМ. Витрати на розподіл формуються за принципом «витрати+». Тобто, беруться всі витрати, діляться на обсяг і встановлюється тариф. 

Цей компонент буде перевірятися і плановий обсяг завжди замінюється фактичним. Так було минулого року – коли були схвалені тарифи й по 2 грн, а потім вони суттєво зменшилися, — розказала членкиня НКРЕКП Ольга Бабій.

Далі вона сказала, що друга складова тарифу, яка буде перевірятися — це технологічні втрати на транспортування газу. Якраз високою ціною технологічного газу, яким компенсують втрати у мережах, газовики пояснюють таке суттєве зростання доставки.

— Минулого року вартість газу в структурі тарифу була 5600 грн/тис. м3. Це була середньорічна ціна, яка була розрахована на цілий рік, — каже Бабій. — Відповідно, зараз вартість газу для населення складає 7 грн з копійками (без ПДВ). І, за попередніми даними, Нафтогаз гарантував облгазам такі ж ціни на газ на ВТВ. Яку ціну технологічного газу заклали газовики на 2022 рік, не зрозуміло. Бо в розрахунках цифри не видно. Можливо, вони заклали її в ринкових цінах. Це питання теж буде підлягати коригуванню.

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Через намір підняти тариф у сусідній області штурмували газове господарство

Як змінити постачальника газу. Покрокова інструкція

Із платою за розподіл газу самі проблеми

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Іван Крузенштерн

    От вам і відповідь на питання - що це мутили з показаннями лічильників, коли протягом півроку дані брали зі стелі і не брали до уваги ті дані, які передавали люди? А відповідь дуже проста: розмір абонплати за доставку рахується для всіх індивідуально і залежить від того, скільки кубів витратила сім'я за газовий рік (з жовтня по жовтень). Загальний обсяг ділять на 12 місяців і отриману цифру множать на тариф на доставку. А тепер, уявіть ситуацію, коли людина передавала 10 кубів, а їй рахували 40 або, скажімо, 50 штучно завищуючі дані. А тепер всі ці "ліві" куби включать в розрахунок і вуаля!
  • Читач78

    газовики звісно ж мразота кончена, і за рівню мразотності стрімко наближаються до мусорів (які взагалі не люди)
  • Olga Osmirko

    Охреніти , це якщо в людини пенсія 2000 то їй що робити милостиню просити ? Це називається все для людей ?!
  • Tetyana Kostiuk

    За що платимо?  За свою  тупість,  дурість,  не знання законів.  А головне - за свою байдужість.

keyboard_arrow_up