Кошти на зарплати медикам будуть, а на освіту виділять менше

Кошти на зарплати медикам будуть, а на освіту виділять менше
Фото ілюстративне
  • Минулого тижня ми розповідали про бюджет Козятинської територіальної громади на 2023 рік. Наводили приблизні розрахунки, тому що мали не всю необхідну інформацію.
  • Тепер ми отримали від міської ради повний пакет документів. Розбираємося разом, скільки планують спрямувати коштів на кожну галузь

Про бюджет на цей рік ми пишемо вже вдруге. Першого разу ми подали інформаційний запит на ім’я Козятинського міського голови із проханням надати копію рішення про бюджет разом із додатками, проте у відповідь отримали лише рішення, де вказано загальний обсяг бюджету, суму, яку нам має передати область та видатки, які ми спрямуємо з власної скарбниці до державної казни. Натомість додатків, де розписано, скільки грошей виділять на медицину, освіту, ЖКГ та інші статті, нам не надали. Із власних джерел ми отримали копію проекту до бюджету і написали, скільки приблизно мають спрямувати на кожну галузь, але попередили читачів, що це лише орієнтовні цифри, тому що на сесії депутати могли вносити до рішення зміни.

У п’ятницю, 6 січня Козятинська міська рада надала нам повний пакет документів по бюджету — рішення, прийняте депутатами, разом із додатками та пояснювальною запискою. Також додамо, що усі ці документи опублікували на сайті Козятинської міської ради, тому тепер вони є у відкритому доступі. Як ми і передбачали, на сесії обранці вносили до бюджету зміни, тому видатки розподілили дещо інакше, ніж планували. Це і стало причиною, чому ми пишемо про скарбницю громади вдруге.

Залишили, як є

Почнемо ми з тих галузей, на які видатки не змінилися. На державне управління, як і планували, заклали до бюджету 39,5 мільйонів гривень. Нагадаємо, з цієї статті бюджету фінансується виконком, управління та відділи міської ради, тож більшість цих коштів спрямують на заробітну плату чиновників.

Відео дня

Не змінили видатки на соціальний захист. Із цієї статті фінансуються, зокрема, зарплати працівникам, які працюють у закладах, що надають соціальні послуги, пільги та компенсаційні виплати громадянам, а також соціальні програми. Крім того, 225,1 тисяч гривень планують цьогоріч спрямувати на підтримку семи громадських організацій ветеранів і осіб з інвалідністю, діяльність яких має соціальне спрямування.

Не змінили видатки на культуру. Більшість коштів спрямують на заробітну плату працівників закладів культури (таких закладів у нашій громаді 16: це музей, клуби та бібліотеки), а також відділу централізованого бухгалтерського обліку та утримання міської вбиральні.

На економічну діяльність заклали стільки ж коштів, як і планували. Частину грошей, а саме 5,3 мільйона, спрямують на поточний ремонт доріг.

Не змінилися видатки на іншу діяльність. Нагадаємо, з цієї статті фінансується, зокрема, радіо «Погляд», а також заходи з попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, стихійного лиха та інших невідкладних робіт.

Куди спрямують менше

Тепер перейдемо до тих галузей, на які вирішили зменшити видатки. Це — спорт. У проекті бюджету на цю галузь планували спрямувати 5,9 мільйонів гривень, натомість заклали 4,9 мільйонів. Із цієї статті бюджету фінансуються спортивні заклади. Таких у нас три: басейн, стадіон та дитячо-юнацька спортивна школа. Тож левову частку грошей спрямують на оплату праці працівників цих закладів.

Також дещо зменшили видатки на освіту. Планували закласти до бюджету 123,7 мільйонів, натомість передбачили 118. Попри це саме на цю галузь спрямують найбільше коштів. Із цієї статті бюджету фінансується 27 закладів та установ. Це не лише усі ліцеї, гімназії та дитячі садки Козятинської громади, а також центр дитячої та юнацької творчості, музична школа, інклюзивно-ресурсний центр, логопедичний пункт, централізована бухгалтерія, господарська група та сервісний центр. Тож більшість коштів спрямують на зарплати працівникам цих закладів та установ.

Куди піде більше

Змінили видатки на житлово-комунальне господарство, при чому на цю галузь заклали навіть більше, ніж збиралися. Спочатку планували виділити 20,1 мільйон, натомість вирішили виділити 21,1 мільйон гривень. Все тому, що збільшили видатки на одноразову допомогу ОСББ — передбачили 3 мільйони гривень, тоді як планували виділити лише 2 мільйони.

Значно збільшили видатки на медицину. Із цієї статті бюджету фінансується два заклади: Козятинська центральна районна лікарня та Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги. Спочатку на охорону здоров’я планували виділити 24 мільйони гривень, натомість заклали до бюджету 28,7 мільйонів ю. Додатково 4,7 мільйонів гривень спрямують на оплату праці працівників Козятинської ЦРЛ. Це дозволить повністю покрити борг по заробітній платі, який накопичився ще з минулого року. Більш детальну інформацію про те, скільки коштів спрямують на кожну галузь, дивіться нижче.

Державне управління 39 356 924 гривень
Освіта 118 074 001 гривень
Охорона здоров'я 28 750 468 гривень
Соціальний захист 26 076 790 гривень
Культура 9 534 068 гривень
Спорт 4 917 307 гривень
Житлово-комунальне господарство 21 157 318 гривень
Економічна діяльність 28 773 200 гривень
Інша діяльність 5 003 601 гривень

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (9)
  • Eudoxia Warren

    🇺🇦 мешканцi України та вимушенi переселенцi подайте заявку на матеріальну підтримку сьогодні разом із проектом Uappl.

    Перейдіть до  >  https://s.uappl.org/127reco1616

    Ви легкоможете створити свій прохання, і ми поширимо його на наших платформах для потенційних iнвесторiв.

    На відміну від багатьох інших платформ, допомога надходять напряму від iнвестора до особи, яка звертається за

  • Олег Петров

    Ганьба вам можновладці злодюгам!!!!
  • Олег Петров

    Ганьба вам можновладці, злодюгам!!!
  • Eudoxia Warren

    🇺🇦 мешканцi України та люди, які потребують допомоги подайте заявку на матеріальну підтримку сьогодні разом із проектом UAPPL.

    натисніть на  >>  https://s.uappl.org/127reco1614

    Проекто UAPPL – це платформа пожертвувань, яка допомагає Українцям та вимушеним переселенцям звертатися за фінансовою підтримкою безпосередньо до людей з усього світу.

    Ви швидкоможете створити свій прохання, і ми опублікуємо його на наших каналах для потенційних iнвесторiв.

    На відміну від багатьох інших організацій, допомога надходять безпосередньо від донора до того, хто запитує.

keyboard_arrow_up