Орендарі для нашого вокзалу ніяк не знайдуться

Орендарі для нашого вокзалу ніяк не знайдуться
На Київській платформі планують здати в оренду одразу чотири ділянки
  • Укрзалізниця виставила на аукціон цілу низку локацій біля будівлі вокзалу станції Козятин та у самому приміщенні.
  • Попри те, що торги оголошували вже двічі, поки орендаря знайшли лише для одного лоту.
  • Детальніше про це — у нашій публікації

Ще на початку червня в «Укрзалізниці» повідомили про те, що компанія збирається віддати в оренду комерційні площі більше двох десятків вокзалів по всій Україні. Акціонерне товариство запланувало виставити на аукціон на «Prozorro.Продажі» понад 41,5 тисячі квадратних метрів площ. На залізниці прогнозують, що таким чином можна буде в рік отримувати більше 100 мільйонів гривень додаткових прибутків.

«Більшість цих площ нам вже роками не приносили прибутків. Дотепер максимальний обсяг орендних площ по всіх вокзалах сукупно складав трохи більш як 9,5 тисячі квадратних метрів. Ми змінюємо цю ситуацію, адже відведені для торгівлі зони мають приносити доходи компанії, а не збитки на їх утримання. Проте в довгостроковій перспективі — підготувати 11 вокзалів до концесії», — процитували на сайті Укрзалізниці Івана Юрика, виконуючого обов’язки голови правління компанії.

До переліку вокзалів, чиї комерційні площі зібралися здати в оренду до кінця цього літа, потрапив і козятинський. Пошук орендарів стартував 10 червня, наступного дня після того, як опублікували вищезгадану новину на сайті «Укрзалізниці». На платформі «Prozorro.Продажі» виставили на аукціон 10 лотів:

Відео дня
  • чотири земельні ділянки на Київській платформі біля будівлі вокзалу, по 30 квадратних метрів кожна. Три з них — для будь-якого призначення, одна — для встановлення кіоску з непродовольчими товарами;
  • ділянка на 30 квадратних метрів перед будівлею вокзалу, між Київською і Шепетівською платформами, для встановлення кіоску з непродовольчими товарами;
  • дві площі у залі з квитковими касами, по 10 квадратних метрів кожна, для встановлення кіосків з продовольчими і непродовольчими товарами;
  • два квадратних метри в залі з квитковими касами для розміщення банкомату чи терміналу;
  • частина приміщення за інформаційним табло в залі з квитковими касами, площею 66 квадратних метрів, яку готові дати в оренду під кафе чи буфет;
  • кімната площею 138,04 квадратного метра, де розташований музей «Рідний край», для будь-якого призначення.

Останній лот виявився найдорожчим. Його стартова ціна була 41,4 тисячі гривень, і це без податку на додану вартість. Сумарна стартова ціна усіх цих об’єктів — майже 100 тисяч гривень без ПДВ, а їх загальна площа — 376 квадратних метрів.

Пропозиції приймали до 1 липня, а самі аукціони мали провести наступного дня. Проте по жодному торги не відбулися. Причина у тому, що не було учасників. Єдиний лот, на який подали пропозицію — два квадратних метри площі в касовій залі. «ПриватБанк» запропонував 1442 гривні, але був єдиним учасником.

Укрзалізниця виставила усі лоти повторно. Аукціони мали провести 22 липня, але для 9 з 10 торги знову відмінили через відсутність учасників. Єдина площа, на яку знайшовся орендар — два квадратних метри у касовому залі. Цього разу свої пропозиції подали двоє учасників — «ПриватБанк» та «Ощадбанк». Позаяк останній запропонував більшу суму, договір планують укласти з ним. Повідомлення про це з’явилося у системі «Prozorro. Продажі» на сторінці лота. Для решти локацій орендарів поки не вдалося знайти.

Додамо, що така ситуація не лише в Козятині. По багатьох об’єктах, які залізниця хоче здати в оренду, торги не відбулися, а для деяких лотів компанія навіть знизила ціну при повторному проведенні аукціону.

Втім, цьогоріч Укрзалізниця вже здала в оренду частину однієї з будівель у Козятині. У травні цього року компанія підписала договір зі столичною фірмою «Євротранстелеком», яка спеціалізується на проектуванні, будівництві і експлуатації мереж зв’язку, і здала їй в оренду другий поверх Будинку зв’язку, що на Матросова.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up