«Відродження» заборгувало 2,4 мільйона податків. Хто за це заплатить?

«Відродження» заборгувало 2,4 мільйона податків. Хто за це заплатить?
  • Комунальне підприємство «Відродження», без перебільшення, виправдовує свою назву і відроджується з попелу, як птаха фенікс.

  • Рішення про його ліквідацію прийняли майже три роки тому, але до цього часу повністю не ліквідували.

  • Та і це ще не все — «Відродження» має чималий борг перед податковою

Пам’ятаєте поширену у Козятині практику, яка тривала впродовж багатьох років? Спершу утворювали комунальне підприємство, яке мало різні види діяльності, воно ставало збитковим і за кілька років його закривали, натомість утворюючи нове. «Відродження» — одне з підприємств саме цієї серії. Разом із «Будтеплосервісом» воно прийшло на зміну міському комунальному підприємству «Оберіг».

Чим свого часу тільки не займалося «Відродження» — і вивозом сміття, і обслуговуванням багатоквартирних будинків, і навіть дороги грейдерувало. Його товариш «Будтеплосервіс» дублював «Відродження» за деякими функціями, але основним його призначенням було теплопостачання.

«Будтеплосервіс» проіснував вісім років — комунальне підприємство визнали банкрутом і ліквідували за рішенням суду. «Відродження» прожило трохи довше — рішення про його ліквідацію міська рада прийняла у березні 2019-го, але процедура ліквідації не завершилася досі. Тобто, фактично підприємство не існує вже три роки, втім, за даними реєстрів його діяльність не припинена, а лише перебуває у стані припинення. Якщо пояснити простішими словами, то це якби ви вимкнули телевізор з пульта, але не витягнули шнур живлення з розетки — техніка наче й не працює, але продовжує споживати електроенергію.

Відео дня

І все було б нічого, якби у «Відродження» не був чималий податковий борг, через що обласна податкова спершу судилася із самим комунальним підприємством, а тепер подала позов на Козятинську міську раду.

Із чого все почалося

За даними аналітичної системи YouControl, станом на 1 грудня 2021 року «Відродження» заборгувало податковій службі 4,6 мільйона гривень. Трохи більше 3 мільйонів — державний борг, решта — місцевий. Втім, судовий позов на трохи скромнішу суму. Чому так, пояснимо згодом.

Судова тяганина між Головним управлінням державної податкової служби у Вінницькій області та «Відродженням» тривала три роки. Ще у 2018-му податкова подала на «Відродження» до суду про стягнення заборгованості, яка на той час складала 863 тисячі гривень. Можливо, саме з цієї причини майно і засоби, які були на балансі комунального підприємства, почали передавати «Чистому місту» і виконкому міськради ще до того, як прийняли рішення про ліквідацію «Відродження». Бо вже у 2019-му за позовом податкової наклали арешт на кошти та інші цінності КП «Відродження», що знаходяться у банках, оскільки на підприємстві не було майна, за рахунок якого можна було б погасити борг.

У 2021-ому судова тяганина продовжилася. За новою справою суд вирішив стягнути з рахунків у банках, які обслуговують «Відродження», податковий борг. На той момент він становив трохи більше 2 мільйонів гривень.

Борг зростав як на дріжджах

Улітку того ж 2021 року податкова подала до суду вже на Козятинську міську раду, щоб стягнути кошти, які заборгувало «Відродження», оскільки саме міськрада є засновником комунального підприємства. Справу розглядали 13 грудня 2021 року. Суд вирішив задовольнити позов податкової і погасити борг за рахунок майна міської ради на суму 2,4 мільйона гривень. Саме таким був розмір боргу на той момент, коли Головне управління державної податкової служби у Вінницькій області подало позов до суду. Якщо міська рада не подасть на апеляцію, рішення суду набере чинності і відкриють виконавче провадження. Тоді державний виконавець проведе оцінку майна міськради і продаватиме його доти, доки борг не буде погашений. Якщо ж на апеляцію подадуть, усе вирішить суд другої інстанції. Поки що у єдиному реєстрі боржників інформації про відкриття виконавчого провадження у цій справі немає.

А поки тривали суди, борг зріс із 2,4 мільйона гривень майже вдвічі. Але судовий позов саме на 2,4 мільйона, бо, як ми вже писали вище, на момент, коли податкова подавала до суду, розмір боргу був саме таким.

Товариші по нещастю

Наостанок не можемо не згадати про «Управляючу компанію» — ще одне підприємство із серії «відкрили-виявилося збитковим-закрили». Нагадаємо, її створили на заміну «Відродженню» у 2019 році, втім вже наприкінці січня 2021-го також вирішили ліквідувати. «Управляючу компанію» поєднує з «Відродженням» не лише сфера діяльності. Це комунальне підприємство теж перебуває у стані припинення діяльності, тобто фактично не працює, але продовжує існувати. І теж має податковий борг. За даними аналітичної системи «YouControl», станом на 1 грудня 2021 року він становив 227,5 тисячі гривень.

Аналогічна ситуація і з КП «Добробут». Воно прийшло на зміну «Будтеплосервісу», про який ми вже згадували вище. «Добробут» у стані припинення з вересня 2018 року. І станом на 1 грудня 2021 року, за даними того ж таки «YouControl», має податковий борг 34,7 тисячі гривень.

Благо, хоч попередниці — «Оберіг» і «Будтеплосервіс» ліквідовані і не мають боргів перед податковою.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач23

    Гарний приклад співпраці ВЛАДи і лобіювання інтересів успішних бізнесменів

keyboard_arrow_up