Як діяти, коли купили неякісний товар? Склали для вас інструкцію

Як діяти, коли купили неякісний товар? Склали для вас інструкцію
  • Уявіть, ви купили телефон, прийшли додому і виявили, що у нього не працює динамік. Або, до прикладу, купили молоко, а воно виявилось не свіжим. 
  • Якщо з другим варіантом більшість, ймовірно, змириться і не буде йти розбиратися, то от з покупкою дорогого товару — ситуація серйозніша. 
  • Розповідаємо, як діяти, якщо придбали неякісний товар? До кого звертатися? Чи можна отримати відшкодування, якщо у вас немає чека?

Від купівлі неякісного товару не застрахований ніхто. Інколи через поспіх, неуважність чи будь-які інші фактори ми не помічаємо, що річ, яку ми купуємо, неякісна. А прийшовши додому, виявляємо це. Як дійти в такій ситуації? У цьому нам допомогли розібратися працівник Держпродспоживслужби та юристка. Розповідаємо вам поетапно, як діяти, щоб відстояти свої права. 

Які закони та правила захищають права споживачів? 

Юристка Держпродспоживслужби Вінницької області Вікторія Білобородова розповідає, що у статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів» чітко та аргументовано визначено, як дійти у таких ситуаціях. Посилання ТУТ. За словами юристки, там можна знайти відповіді на найпоширеніші запитання. 

Також, як ми дізналися, є постанова Кабміну з переліком товарів, які не підлягають поверненню. До цього списку, до прикладу, належать рукавички, зубні щітки, поспільна білизна, товари для немовлят, ювелірні вироби з дорогоцінних металів. 

Відео дня

У кутку споживача варто ознайомитися з індивідуальними правилами в кожній галузі. 

Що робити, якщо виявили неякісний товар? 

— Найперше потрібно визначити, які у вас є документи до цього товару. Якщо це побутовий товар, то до нього даються якісь інструкції, посібник, як ним користуватися, коробка. Ну і, звичайно, чек, — розповідає заступник начальника відділу ринкового нагляду Держпродспоживслужби у Вінницькій області Юрій Марусніченко. — Далі з цими документами ви звертаєтесь туди, де придбали товар. Гарантійний строк, коли ви можете повернути товар, має бути вказаний при покупці. У деяких товарів — 14 днів, у деяких — пів року чи більше. Все залежить від товару.  

За словами юристки Вікторії Білобородової, згідно зі статтею 9 Закону про захист прав споживачів, товар належної якості можна обміняти, якщо у вас є розрахунковий документ (чек), виданий разом із проданим товаром.

— Ситуації, коли у покупців немає чека — розповсюджене явище. В цілому недобросовісні підприємці можуть сказати: «Я перший раз вас бачу і не буду нічого повертати», — каже юристка. — Все це на відповідальності споживача. Він має право вимагати розрахунковий документ. Якщо є сумнів щодо якості товару, то краще не купляти без чека. Дуже важко потім довести свою позицію. 

Як пояснюють у Держпродспоживслужбі, споживач має право звернутися, якщо виявив неякісний товар, до: продавця, де був придбаний товар; виробника; підприємства, яке задовільняє вимоги по ремонту. 

— Дієвіше звертатися у письмовій заяві. Можна, звісно, в усній формі, але так можна й ні до чого не договоритися, — каже Юрій Марусніченко. — Споживач має право вимагати за цей товар: зменшення ціни; безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк; відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

А якщо у магазині відмовляються задовольнити вашу скаргу?

Якщо ж, уявимо ситуацію, у магазині ігнорують ваші скарги. Кажуть, що не будуть повертати гроші за придбаний вами товар і відмовляються розв'язувати ваше питання. Тоді — звертаєтеся у Держпродспоживслужбу. 

Вона здійснює державний контроль за дотриманням чинного законодавства про захист споживацьких прав. 

Для того, аби ваше звернення могли прийняти та почати вирішувати, потрібно підкріплювати скаргу необхідними документами. Зокрема, фіскальним чеком, точною адресою, де ви купували товар та доданою заявою у письмовому чи електронному вигляді. Ось тут можна знайти зразок скарги. 

— Чек це важливо. Претензії розглядаються після подачі чека. Під час покупки складно-побутових товарів, наприклад, холодильника вам мають дати касовий чек, — пояснює Марусніченко. — Також, коли ви розраховуєтесь карточкою, то має бути ще касовий чек, окрім чека про списання грошей. 

Контакти у Держпродспоживслужбу у Козятинське районне управління: (0432) 69-43-42. Адреса районного управління: Козятинський р-н., с. Сокілець, вул. Білоцерківська, 3-А. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up