Кулю, випущену впритул, призупинила куртка

Кулю, випущену впритул, призупинила куртка

Майже бойовик. Від пострілу з «травмата» мало не загинув 58-річний мешканець Козятина. Чоловік застав у своїй машині крадія, і той вистрілив майже упритул. Куля застрягла між ребрами. Стрілок – 18-річний крадій з тюремним стажем, звільнений за Законом Савченко

 

Про виклик на стрілянину, оголошений потім план «Перехват», погоню за злочинцем і пошуки його по лісу розказали в обласній поліції. Стрілка таки спіймали. Виявилося, що він нещодавно звільнився за Законом Савченко і скоїв підряд цілий ряд злочинів. Останні кваліфікували, як викрадення автомобілів, крадіжку та замах на убивство.

— Хлопцеві 18 років. Пройшов «університет» у тюрмі. Минулого року звільнився за Законом Савченко, де відбував покарання за ряд крадіжок, — сказав керівник поліції Вінницької області Юрій Педос. — Важко розуміти логіку таких людей. Викрадає одну машину, їде на ній і вчиняє крадіжку з магазину під відеокамерою, набирає продуктів і тікає далі. Потім одну машину лишає і пересідає на іншу. Коли приходить її власник — стріляє… Юнак продовжував свої злочинні дії усе за тяжчою кваліфікацією.

 

Відео дня

Стрільба під вікнами

Двір багатоповерхівки біля площі Героїв Майдану в Козятині. Увечері 18 січня, близько 22.00, тамтешні мешканці почули постріли та подзвонили на «102». Опергрупа застала на місці чоловіка з вогнепальним пораненням у груди біля його машини ВАЗ-2101. Виявилося, у 58-річного автовласника вистрелив злодій, який хотів викрасти його «копійку».

За словами Педоса, від смерті потерпілого врятувала цупка зимова куртка. Завдяки їй кулька зупинилася між ребрами пораненого і не дістала до життєво важливих органів. А постріл був майже упритул.

— Потерпілий вийшов від родичів до свого авто і побачив, що за кермом сидить невідомий чоловік. Звісно, намагався його затримати, однак злочинець вчинив опір і застосував травматичну зброю, — розповів Педос. – Далі з’ясувалося, що злочинець утік на «Таврії» золотистого кольору, яку він раніше вкрав у Вінниці і прибув на ній у місто Козятин.

 

Погоня і пошуки

Щоб знайти утікача, оголосили план «Перехват». Чотири години шукали по відео. Й золотава «Таврія» «засвітилась» на козятинській вулиці. Почалося переслідування. У процесі погоні утікач не впорався з керуванням, з’їхав у кювет, вискочив з машини і подався навтьоки лісом. Це вже було за межами Козятина.

— Працівники поліції прочісували ліс, — розповів Юрій Педос. – Був піднятий весь Козятинський відділ поліції. Прибули на підмогу сили з головного управління Вінницької області, щоб спіймати злочинця. І на горищі закинутого будинку затримали його.

У селі Сигнал, що під Козятином, знайшли юнака, який мало не убив власника «копійки». До нього поліцейських привела службова собака.

Затриманий не заперечував, що стрільба та викрадення – його рук справа. А поліція вже знала, що ще накоїв розшукуваний. І тепер до його «справи» додають ще ряд крадіжок.

 

Назад у СІЗО

— Після викрадення «Таврії» у Вінниці злочинець по дорозі до Козятина вчинив крадіжку продуктів із магазину. Розумів, що його уже шукають. Знав, що біля магазину камера. Настільки зухвалість у нього була і почуття безкарності, — розказує керівник поліції Вінницької області. – На сьогоднішній день він у СІЗО і підозрюється у вчиненні більше десятка крадіжок з автомобілів. Під час огляду його помешкання знайшли дуже багато речових доказів. Знаряддя, якими він зламував дверцята автомобілів, та багато викраденого майна. Будемо давати оголошення, шукати потерплих за цими речами.

А за останні дії підозрюваному інкримінують замах на вбивство людини та викрадення двох автомобілів. Міра покарання – до 10 років позбавлення волі.

Затриманий не позбувся пістолета, із якого вистрілив у власника «копійки». У процесі розслідування мають з’ясувати, де взяв зброю 18-річний рецидивіст. Ця перевірка додасть йому ще одну статтю відповідальності – незаконне володіння зброєю.  

— Він не міг законно її мати, тому що раніше судимий. Це взагалі був би нонсенс, — сказав Юрій Педос.

 

 

ПЛАШКА

Кожен четвертий рецидивіст іде на нове «діло»

З почату минулого року за Законом Савченко з установ Вінниччини звільнили 350 людей, які відбували покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини. І 25% з них – вчинили злочини знову.

Наприклад, останній із затриманих торік вінницькими поліцейськими зеків, що вийшли за Законом Савченко, заробив собі нову справу аж на два десятки епізодів.

— Ця людина отримала прізвисько Тарзан, тому що майже два тижні працівники поліції Вінниччини намагалися його спіймати, — сказав керівник поліції Вінницької області. — Він міг переплисти Буг, жити в лісі, готувати їжу з того, що знаходив у лісі – або гриби, або ловив рибу. Завдяки плідній співпраці з Національною гвардією поліцейські його все-таки затримали. На даний час він підозрюється в розбійних нападах, грабежах, крадіжках з магазинів, навіть у спробі зґвалтування жінок. Знаходиться під вартою, його справа скерована до суду.

Керівник поліції також назвав кількість людей, які вийдуть на свободу в 2017 році через перерахунок терміну за принципом «день в СІЗО — за два дні у в’язниці»:

— У найближчі два роки по області буде звільнено ще майже дві тисячі засуджених. Моя думка: треба вносити зміни в критеріях звільнення осіб за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

На розгляді депутатів кілька законопроектів, які мають змінити ненависний правоохоронцям Закон Савченко. Жоден — не затверджений. І поки народні обранці думають, як виправити ситуацію, а поліцейські ловлять звільнених на нових злочинах, порахуємо: чим загрожує звільнення двох тисяч злочинців, про які сказав керівник поліції.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up