По Вінниччині ходять фальшиві долари. Звідки вони узялись та як розпізнати?

По Вінниччині ходять фальшиві долари. Звідки вони узялись та як розпізнати?

Сьогодні в інтернеті можна купити фальшиві гроші за півціни

На сайті безкоштовних оголошень є об’яви про продаж фальшивих доларів, євро, гривень і рублів. Замовити закладку з сотнею фальшивих доларів коштує 50 «баксів». А спроба збути фальшивку обійдеться у кілька років тюрми. Якщо точніше, то від 3 до 7 років позбавлення волі.  

Редакція не стала перевіряти, які такі фальшивки продають за півціни. Навіщо давати заробляти злочинцям? Натомість ми дізналися, де можна натрапити у Вінниці на фальшиві гроші та які трапляються підробки.  

Як розповіла журналісту RIA/20minut.ua працівниця відділення банку, вона щодня в кінці зміни від касирів отримує по кілька фальшивих купюр. З її слів знаємо, що у Вінниці зараз стали набагато більше вилучати підроблену валюту саме у доларах, переважно невеликого номіналу – в 50 і менше «баксів». Офіційно в банківських відділеннях такої інформації не дають – навіщо їм лякати клієнтів тим, що в їхніх касах можна натрапити на фальшивку.

Відео дня

Така ж ситуація ж працівницями валютних обмінників.

– Не бачила фальшивих доларів уже кілька років, – говорить касирка обмінника, що працює на «Урожаї». – У нас є пристрої для перевірки, тому фальшивки не пропустимо. Кажете, невеликого номіналу ходять фальшиві долари? Та ну, їх дорожче зробити. Я читала, що собівартість виготовлення однієї фальшивки 20 доларів. Ніколи не зустрічала фальшивих «десяток» чи «двадцяток».  

Валютники не захотіли говорити з журналістом навіть на правах анонімності. Тільки сказали, що в них підробок немає. Більше розказав про незаконні, але надійні операції, їхній постійний клієнт 27-річний вінничан Іван.  

– Часто міняю невеликі суми в доларах, – говорить хлопець. – По роботі треба. Для цього у мене є свій валютник. У нього, знаю, все надійно, фальшивки не впхне.

Що де завгодно, навіть в офіційних «обмінниках», можна вхопити фальшивку, говорить підприємець з того ж ринку Андрій (прізвище попросив не називати):

– Якщо дівчина з «обмінника» чи касирка в банку зрозуміє, що взяла фальшиві гроші, то куди, як думаєте, вона їх подіне? Буде намагатися віддати комусь серед кількох купюр, хто купує багато. У мене сестра в обміннику працювала. У них же правило: взяла фальшивку, то відшкодовуй власним коштом.      

Співрозмовник порадив людям, які переводять заощадження в долари, перевірити свої «заначки». Раптом серед банкнот є підроблена. То які все ж таки ходять у Вінниці підробки? У поліції розповідають про «сотки» доларів.

– Минулого тижня в поліцію надійшла заява від вінницького підприємця про те, що чоловік розрахувався за покупку фальшивими доларами. За два ай-фони заплатив тисячу доларів, і купюри виявилися фальшивими – з однаковими номерами, – розповідає прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. – Маємо дійсно випадки збуту фальшивок, тому люди повинні бути уважними, роздивлятися банкноти. Якщо виявили сумнівні гроші – звертатися в поліцію. Із почату року, за даними відділу комунікацій обласної поліції, зафіксували 13 фактів виявлення фальшивих грошей. Розкритих – одне кримінальне провадження. Але підроблених доларів зараз в обігу значно більше, ніж знають або кажуть офіційні структури.

Про те, що фальшивки зараз просто сипляться, пишуть київські видання. Одні «сірі» долари збувають через інтернет за півціни від номіналу. А інші – витрачають на дорогі покупки в магазинах, де продавці ідуть на порушення, беручи валюту, щоб не втратити клієнта.

Експерти пояснили, звідки потрапляють підробки: через Польщу з арабських країн або з так званих непідконтрольних Києву «республік», де захопленими залишаються поліграфкомбінати, на яких друкували акцизні марки або водяні знаки.

На цих потужностях, як говорить радник президента асоціації українських банків Олексій Кущ, можна виготовити досить якісну фальшивку.

– Не стикався з фальшивками, – каже 25-річний Денис, якого зупинила журналіст біля валютного «обмінника». – Якщо міняю, то у своїх людей.  

– Ми рідко, буває, міняємо, – говорить подружня пара, що цікавилася курсом валют. – Ні, з фальшивими доларами не зустрічалися. А що, ходять зараз?

– Та ну вас, лякаєте, – відмахується інша жінка від питання про фальшиві долари.   – На щастя, ми не зустрічалися із таким неприємностями, – тішиться її чоловік та іде шукати на площі біля ринку валютника. 

Нацбанк: на 40% більше фальшивих доларів

За роз’ясненням ситуації з обігом фальшивих доларів RIA звернулася до Нацбанку. На наш лист з питання про кількість виявлених фальшивок відповіли, що ситуація контрольована і не має загрозливого характеру. Але зростання кількості вилучених фальшивих банкнот саме у доларовій валюті є: більше, як на 40 відсотків.

– У цілому ситуація з вилучення в банківській системі України підроблених банкнот іноземної валюти (доларів США, євро та російських рублів) є контрольованою та не має загрозливого характеру, – пояснює прес-секретар Управління інформації та громадських комунікацій Нацбанку України Лілія Срібна. – У порівнянні з шістьма місяцями минулого року загальна кількість вилучених з обігу підроблених банкнот іноземної валюти зменшилася на 5%. Але, незважаючи на зменшення загальної кількості вилучених з обігу підроблених банкнот іноземної валюти, кількість підроблених доларів США збільшилася на 40,6%. Кількість підроблених банкнот євро та російських рублів зменшилася у 2 та у 3 рази відповідно.

У Нацбанку назвали найбільш поширені підробки: 100 доларів США, 50, 100 та 200 євро і 5 тисяч російських рублів.

– У Вінницькій області впродовж 6 місяців цього року, в порівнянні з іншими областями, визнали підробленими та вилучили з обігу найменшу кількість підроблених банкнот доларів США, – говорить Лілія Срібна. – Підроблені банкноти євро та російські рублі з обігу взагалі не вилучалися.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up