Побив сусідку через кота

Побив сусідку через кота
  • До жінки прийшов сусід, мовляв, хоче віддати квитанції. Щойно козятинчанка пустила його на подвір’я, чоловік накинувся на неї з кулаками.
  • Викликали поліцію, правоохоронці склали протокол, але рідні жінки підозрюють, що до суду не дійде: побої не зняли, а свідків немає.
  • Як діяти у подібній ситуації — розбиралися наші журналісти

До редакції газети «RIA-Козятин» звернувся козятинчанин Геннадій. Чоловік стверджує: його дружину Аллу побив сусід. Конфлікт виник через чотирилапого улюбленця.

— Жінка в мене дуже любить котів, — розповідає Геннадій. — Було їх 18 штук у неї. То  пішла в ліс, хтось викинув кошеня, вона пожаліла і забрала. І годує їх. У нас є двоє сусідів, вони весь час скаржаться за цих котів, що вони ходять у них по території. Сусід почав труїти цих котів. Захворів один, помер, потім другий, третій, четвертий. Жінка занесла ветеринару в поліклініку. Лікар каже: «Хтось труїть. Це отрута для пацюків».

Одного дня кіт, який мешкає в Геннадія та Алли, зайшов на подвір’я сусіда і зробив свої котячі справи на двері його будинку. Сусід це побачив і обурився ще більше. 

Відео дня

Напередодні Великодня Алла залишилася вдома сама. Сусід постукав у хвіртку. Сказав, що має віддати їй квитанції, які помилково залишили йому. Нічого не підозрюючи, Алла відімкнула ворота. І, за словами Геннадія, сусід одразу почав бити його дружину.

— Сусід збив мою дружину з ніг і почав футболити ногами, — продовжує козятинчанин. — Вона відлетіла на 10 метрів. Побив її сильно. Викликали швидку допомогу і поліцію. Сусід дружину в живіт вдарив, хотіли побої зняти, але дружина засоромилася, що вона забруднилася. У неї шок. Вона не очікувала, що таке може бути.

Поліція склала протокол, Алла його підписала. Втім Геннадій каже, що дружина була настільки розгубленою, що перед цим його навіть не прочитала. Наступного дня після цього інциденту жінці стало зле. Викликали карету швидкої і доправили її до лікарні. Десять днів Алла провела у травматологічному відділенні. Геннадій показав нам виписку з Козятинської ЦРЛ: у заключенні вказано, що його дружина мала струс головного мозку та забійну рану спинки носа.

— Приїхала дочка, написала другу заяву, — продовжує Геннадій. — І перша заява зареєстрована, і друга теж. Дочка взяла адвоката з Вінниці і цей адвокат каже, що нічого сусідові не буде, бо свідків немає. А зі свідків була тільки сусідка, яка їжаків рубає. Вона була вдома і вона весь час у вікно заглядає. Але вона відмовилася свідчити. А як свідків немає, то справа заглохла. Дочка написала про це в інтернеті. Відгукнулося дуже багато людей. І ще одна сусідка, в якої він сина побив. Вона сказала, що бачила, як він собаку власну до смерті забив.

Тепер Геннадій та Алла не впевнені, чи дійде справа взагалі до суду. До слова, судово-медичну експертизу жінка не проходила. Тому козятинчани бояться, що сусідові все зійде з рук і він вийде сухим із води.

Порядок ваших дій після виклику поліції

Ми підозрюємо, що Алла не єдина у своїй проблемі. Найімовірніше, чимало людей, які не мають юридичної освіти, не знають, якою має бути процедура після того, як правоохоронці приїжджають на виклик. Адже мало просто набрати «102», потрібно, щоб справа дійшла до логічного кінця.

На що звертати увагу після виклику поліції — ми запитали у Олександра Комара, директора Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. За його словами, після приїзду на місце події поліція повинна встановити свідків, опитати як потерпілого, так і свідків, знайти підозрюваного у скоєнні правопорушення та скласти протокол огляду місця події. Перед тим, як підписувати протокол чи будь-які інші документи, обов’язково уважно їх прочитайте.

— Поліцейські повинні прийняти заяву і внести відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, — каже Олександр Комар. —  Далі у поліції є десять днів для того, щоб провести перевірку і вирішити, чи є склад злочину. Якщо склад злочину є, поліція порушує кримінальну справу, пред’являють обвинувачення підозрюваному у скоєнні злочину і проводять досудове розслідування. Протягом двох місяців передають матеріали до суду. Якщо поліція виявляє, що склад злочину відсутній, кримінальне провадження не порушують.

— Яким чином людина може дізнатися, чи справу внесли до Єдиного державного досудових розслідувань?

— Треба звернутися в поліцію. У поліції повинні дати талон-повідомлення про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. Про рішення, прийняте стосовно порушення кримінальної справи чи відмову у порушенні, поліція має повідомляти потерпілого письмово. 

А тепер найцікавіше — хто має направити вас на судово-медичну експертизу, якщо вам завдали тілесні ушкодження. У тому разі, якщо на виклик до вас приїхав слідчий, він може видати направлення безпосередньо на місці події. Якщо ж на виклик приїхала лише група реагування і просто задокументувала злочин, необхідно звернутися до поліції для того, щоб отримати направлення на судово-медичну експертизу. При чому таке направлення дають незалежно від важкості ступеня тілесних ушкоджень.

— У нас є стаття 125 Кримінального кодексу України «Легкі тілесні ушкодження», — пояснює Олександр Комар. — Легкі тілесні ушкодження також вважаються кримінальним правопорушенням. Якщо тілесні ушкодження середньої важкості — це вже 122 стаття Кримінального кодексу. Якщо важкі — це 121 стаття, там більш суворі заходи кримінального впливу. Якщо людина через тілесні ушкодження потрапила до лікарні, це все повинно бути зафіксовано та описано. Із випискою з лікарні потерпілий може звертатися до суду.

Хто може звернутися за безоплатною правовою допомогою

Козятинський місцевий центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги надає первинну та вторинну правову допомогу. Усі послуги безкоштовні і фінансуються з державного бюджету. Первинна правова допомога — це консультування та роз’яснення з правових питань. Вторинна правова допомога — це захист і представництво у суді, а також складання документів процесуального характеру.

— Перелік суб’єктів права на безкоштовну вторинну правову допомогу передбачений статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», — уточнює Олександр Комар. — Це діти, позбавлені батьківського піклування, внутрішньо переміщені особи, особи, які постраждали від домашнього насильства, від насильства за ознакою статі, особи, які постраждали від військових злочинів. Усі вони можуть до нас звертатися і за потреби їм нададуть безкоштовного адвоката, який представлятиме їх інтереси на суді. У нас підписані угоди з 28 адвокатами по семи колишніх районах Вінницької області. Це що стосується потерпілих. Обвинуваченому надає захист Регіональний центр, який розташований у Вінниці.

За консультацією ви можете звернутися за телефоном (0432) 2-00-17. Також центр надає інтернет-консультації через сторінку у Фейсбук та телеграм-канал.

 

Читайте також:

Вони підозрюються у скоєнні тяжкого злочину

Трагедія на залізниці: на переходці біля депо 73-річний дідусь потрапив під колеса локомотива

Шахраї створили фейкову сторінку отця та ніби від його імені збирають гроші

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up