Про тишу в лісі в Махаринцях ніхто не знає

Про тишу в лісі в Махаринцях ніхто не знає

Там рубають ліс, аж тріски летять

Детективно розгорталися події 10 квітня 2018 року в с. Махаринці. На узбіччі вулиці на ранішнє сонечко, що так радісно пригріло, зібрались пенсіонери. Колективно зачитались про події в Збаражі. Та гул бензопили з лісу їх пройняв не бути “ватою” і перевірити вказаний в статті номер 068-080-17-63 на діяльність.

Телефонували не довго з декількох номерів. Здублювали на “102”, на загально-український телефон довіри.

Журналіст “RIA-Козятин” прибув перший. З доволі молодим активістом Андрієм подались в ліс. Перше, що чули — гул бензопили, гупання, складування лісу в ранішньому відлунні на все село.

Відео дня

Через деякий час прибув наряд поліції з чотирьох осіб. За фактом з'ясували, що посадовець “Агролісу” з комерсантом-водієм та найнятими працівниками, що не працюють в лісі, калібрують по довжині та діаметру ліс та вантажать на причіп приблизно 6 метрів кубічних. Документів — ніяких. Пояснюють: “Документи в конторі в лісництві”. Відпускання продукції виписане невідомо ким. Поліція наполягла: або документація, або затримання авто і опис лісу. Особа, що назвалась лісником, надала документи лише о 16 годині. Про “Тишу в лісі” або персональний дозвіл екоінспекції не знають ні робітники, ні директор Держагролісу, ні, мабуть, голова сільради. Що цікаво, я так і не зрозумів, хто замовник, хто виконавець, хто власник деревини.

І останній хід “професіоналізму” — прямо при мені в присутності жінки, що назвалась директором, лісника та 6 осіб поліції приватний автомобіль з каліброваним лісом  (вірогідно під європалети) без будь-якого оформлення з місця пригоди повіз в невідомому напрямку (!).

На цей “двіж” було задіяно практично на весь день вісім держслужбовців та 5 приватних осіб, службовий автотранспорт. І лише для того, щоб засвідчити, представники “Агролісу” діють на грані криміналу. Ігнорують загальнодержавні закони. Поліція діє інертно, не професійно.

Більш детально про подію (з фото-відео-фіксацією та роз’ясненням фахівців лісового господарства та співробітника правоохоронних органів) читайте у наступному номері.

Від редакції: Опис подій про Збараж, де громада відбила рейдерську атаку, та публікація контактних номерів штабу викликала шквал звернень від громади. Нам повідомляють про підпали, хто, де, кого, чому і як зрізали ліс. Ми перетворились в такий собі накопичувач інформації про далеко не кращу сторону життя міста та сіл регіону.

Тепер ми не купуємо вашу інформацію, а, навпаки, чуємо: “нагодуємо, заправимо, пожертвуємо на АТО, тільки приїдьте зафіксуйте, змусьте владу діяти, якщо не за законом, то хоча б пристидіть їх зухвалість, брехню, жадібність, аморальність, надайте розголосу. Тепер ми пропонуємо своє бачення перед корпорацією — збільшення журналістів, які виступають активістами в селах, в місті і здатні організувати життєвий простір у себе в родині, на вулиці, всій Україні. Саме таких людей із молодої когорти чекаємо в редакції, щоб допомогти їм реалізуватись в журналістиці. Спочатку в Козятині, Вінниці, в столиці, за кордоном в найкращих газетах Європи, Азії.

Чекаємо дзвінків активістів на телефон “гарячої лінії” 068-308-01-25.

Тетяна ЛОЗІНСЬКА

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up