5300 гривень зібрали для наших воїнів на ярмарку

5300 гривень зібрали для наших воїнів на ярмарку
  • Вдруге за це літо у Козятині відбувся благодійний ярмарок, на якому збирали кошти для ЗСУ.
  • Захід приурочили до святкування Дня Незалежності.
  • Гості власноруч робили патріотичні прикраси, смакували домашнім печивом, дивилися фільм і не тільки

Увечері в п’ятницю, 19 серпня танцювальний майданчик у сквері перетворився на ярмаркову площу. Тут організували продаж виробів ручної роботи. На імпровізованих прилавках не лише сувеніри. Перша локація ліворуч від сцени — «Викупи печиво для воїна». Тут пропонують пряники у формі сердечок із патріотичним оформленням — із одного боку жовто-блакитна глазур і вишиванковий орнамент, із іншого — відтиск «Все буде Україна». За 50 гривень ви купуєте два смаколики. Один берете собі, один кладете в коробку. Те печиво, яке в коробці, передадуть військовим.

Запашні імбирні пряники спеціально до ярмарку напекла волонтерка Світлана Романова, яка разом із друзями виготовляє сухі борщі для наших захисників. Малеча не могла пройти повз яскравих смаколиків, тож довго чекати на перших покупців не довелося.

Відео дня

Та придбати його могли не лише ті, хто зазирнув на ярмарок — частину печива понесли до парку і продавали перехожим.

За столиком поруч одна з улюблених забавок дітей — розмальовки. Наймолодші гості обрали собі аркуші паперу і міркують над тим, якого кольору взяти олівець.

Ці малюнки разом із печивом також передадуть нашим захисникам.

Купували готові і робили самі

На локації під номером три подруги Настя і Даша продають свої вироби з повітряного пластиліну.

— Скільки це коштує? — запитує у дівчат жінка.

— Це — 5 гривень, — відповідає Настя.

Жінка розраховується. А ми запитуємо дівчат, як вони роблять такі іграшки.

— Деякі складніші, деякі легші. Наприклад, змійка — дуже легко, — відповідає Настя і показує крихітну рожеву змійку. — Просто ковбаску скрутили, очки намалювали. Слоник складніший. Там хвостик, лапки, носик — окремі деталі. Сам пластилін поки не застиг, ліпиться сам до себе. Треба встигнути їх приклеїти, поки пластилін не висохнув.

Серед виробів, які пропонують дівчата, прикраси, міні-іграшки, накладки на олівці. Ціна від 1 до 20 гривень.

За столиком навпроти Анжела Іванцова та Світлана Гуменюк із Центру дитячої та юнацької творчості проводять майстер-клас.

Перед ними акуратно розкладені фурнітура, бусини, жовто-блакитні стрічки, штучні квіти з листочками. Підходять два хлопчика.

— Дивіться, у нас є зворотна сторона. Ми будемо наносити клей, а ви будете просто фіксувати й тримати, — пояснює Анжела і бере до рук клей-пістолет. Спершу майстриня покриває клеєм основу, на якій кріпиться застібка. Дає в руки хлопцям і каже, — Накладаємо її на стрічку і пальчиками тут фіксуємо.

Потім Анжела перевертає стрічку лицевою стороною догори, а хлопці по-черзі приклеюють штучні листочки, бусини й на верх ромашку. Менше, ніж за одну хвилину патріотична брошка готова.

— Все, хлопці, носіть здорові, — каже майстриня.

«Кропітка робота, але воно того варте»

Праворуч від столика, за яким проводять майстер-клас, Олена Заічко продає хенд-мейд конверти і вітальні листівки. Захопилася цією справою чотири роки тому.

— Я купила в магазині картон і не знала, що з ним робити, — розповідає дівчина. — Мій майбутній чоловік каже: «Роби мені конверти для CD-дисків». Я зробила і потім його замовниця побачила цей конверт і попросила конверт на весілля. Я його продала і якось воно закрутилося. Спочатку по друзях вони пішли, а зараз вже в інші країни розповсюджую.

Основа для такої листівки — невибілений картон, який виготовляють з макулатури. У якості декору Олена використовує дизайнерський папір, фоаміран, фарби, спреї, тичинки та мереживо. Така краса коштує від 15 до 155 гривень.

— Найдорожча ось ця, — показує майстриня конверт, весь покритий квітами з фоамірану. — Вони всі зроблені вручну. Виготовила його за два вечора. Приходила з роботи, спочатку квітів наробила, потім розмалювала і вже приклеїла.

— Як працювати з фоаміраном? — запитуємо дівчину.

— Це звичайний лист як резина, — відповідає Олена. — Я його пропускаю через спеціальну машинку і виходить фігурний листочок. Потім кладу на праску, він видувається і треба швиденько надати йому форми, поки він не застиг, за допомогою підручних засобів. У мене мочалка звичайна. Поки він застигає, я роблю інші квіточки і потім всі склеюю. Це кропітка робота, але воно того варте.

Окрім листівок і конвертів є ще віночки ручної роботи. Звичайні дерев’яні п’яльця Олена прикрасила квітами і листочками і перетворила на оригінальну прикрасу для дому. Один віночок звичайний, інший можна використовувати у якості нічника — окрім декору на ньому є ще гірлянда.

— Купляли вже щось у вас? — запитуємо дівчину.

— Так, купили три листівки і дали просто так 100 гривень, — відповідає майстриня.

До благодійного ярмарку наша співрозмовниця долучається вперше.

— Коли почалося вторгнення, я робила також листівки і зі знайомою ми їх розповсюджували по акції — хто скільки дасть, — каже Олена. — Ми виручили три тисячі гривень. Ці гроші ми переводили на ЗСУ, для наших тероборонівців на той час. І сьогодні я вирішила прийти, щоб допомогти цим хлопцям усім, що в мене є.

Оригінальні картини

Ще одна локація на ярмарку — вироби від благодійної організації «Козятинське районне громадське товариство батьків інвалідів «ДОМ». Тут хенд-мейд мило, магніти, брелки, серветниці й підставки під гарячий посуд з брусків дерева, ключниці. Словом, не лише сувеніри, а й предмети домашнього вжитку.

— Це прості магніти, ми їх не робили, а замовили на кошти, які заробили, — показує Людмила Кирилюк, представниця організації. — А ці виготовлені власноруч. Тут дерев’яна основа. Ми її шліфуємо, потім фотографії клеїмо, потім приклеюємо магнітики і тоді лакуємо. На магнітах знакові споруди Козятина — вокзал, вежа, ресторан «Імператор», музей. Брелки наші хлопці теж самі випалюють.

Ще ДОМівці роблять незвичні картини із кісточок ягід. Кісточки повністю очищують і висушують, вирізають основу з ДВП, обирають малюнок і за ним створюють дизайн. Потім це все оформляється рамою.

І якщо магніти, брелки та серветниці — це колективна робота, над якою працює декілька людей, то картина з кісточок у кожного своя.

Дивилися кіно просто неба

Гості, які завітали на ярмарок, не лише купували собі оригінальні речі, а й розважалися. О 18:30 в клітці організували показ кіно. Дивилися фільм «Персонаж».

— Це молодіжна кінокомедія, в якій розповідається про молодь, яка захоплюється віртуальними іграми, — каже Людмила Кудимець, співорганізаторка акції. — Але в кінці фільму все стає на свої місця, головний герой каже, що в реальному світі жити складніше, але краще.

Благодійний ярмарок організувала молодіжна рада Козятинської громади. Його мета — зібрати кошти на потреби для захисників із нашого міста.

— Наших військових відправили воювати і тому зараз до Дня Незалежності триває збір коштів на машину, на каремати, постійно є якась потреба, — розповідає Анастасія Поліщук, PR-менеджер молодіжної ради. — Цим займається волонтер Ольга Шостак. Є номер її картки, хто може дає готівку, кому не зручно — скидає відразу на картку. Потім ми всі кошти, які зберемо, також перерахуємо на їй картку.

Умова організаторів — пожертвувати на ЗСУ щонайменше 50 % від виручки. Решту за бажанням учасники могли залишити собі. Втім Анастасія каже, що зазвичай ті, хто долучається до ярмарку, усі кошти з продажу віддають на благодійність. Як зробив Назар Мялук — під час ярмарку хлопчик продавав екосумки, які пошила його мама Олена, і всі кошти з продажу передав нашим військовим.

Спільними зусиллями вдалося зібрати 5 300 гривень. Ці кошти молодіжна рада Козятинської територіальної громади вже перерахувала на картку волонтерки Ольги Шостак.

 

Читайте також:

Пиківчани грали у футбол та збирали гроші на ЗСУ

Їли пироги, слухали пісні та збирали гроші на ЗСУ: як село Козятин відзначило свої іменини

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up