На 140 річчя церкви в храмі Іоана Богослова у Іванківцях лунав український спів

На 140 річчя церкви в храмі Іоана Богослова у Іванківцях лунав український спів

В церкві Івана Богослова у неділю, 9 жовтня, зібралося люду, що ніби було куди яблуку впасти. Цього дня в Іванківцях було подвійне свято: 140 річниця заснування церкви та День села.

Донедавна, нагадаємо, у церкві проводили службу священики московського патріархату. Після повномасштабного російського вторгнення іванківчани перестали ходити до московського попа. Церкву священик закрив після Великодня закрив, бо за розповідями місцевих всього одна людина прийшла святити паску. 

Незадовго до престольного свята співачка церковного хору вирішила прибрати в церкві, а наступного дня, на свято Віри, Надії й Любові там мала проходити служба. З цим не погодилась громада і поставила питання руба: священики московського патріархату мають перейти до Православної церкви України і проводили службу, як того хоче громада. Тоді священик УПЦ МП віддав ключі від храму громаді.

Відео дня

На престольне свято до храму Івана Богослова на радість вірян прийшли священики ПЦУ отець Роман Масира та Василь Влізло і проводили тут службу. Коли священики просили у Всевишнього Божого захисту та здоров’я для захисників України, прихожани храму опустились на коліна.

Ще священики у молитвах до Бога просили миру в Україні, згадали воїнів, які за наш спокій віддали найдорожче — своє життя.

По завершенні служби Божої священики подякували віруючим громади, що зібралися так масово. 

— Вперше за багато років служба велася нашою рідною українською мовою. —  казав отець Роман — Розділити разом з вами радість у мене є велике бажання та, на жаль, немає часу через справи церковні. З вами залишається отець Василь, який буде з вами. 

Отець Василь в своїй коротенькій промові сказав:

— Дорогі брати і сестри, сьогодні особливий день. Тому що ніхто не знає, скільки років не служили на українській мові, не читалася Євангелія українською мовою. Сьогодні ми молилися за українських воїнів, молилися за все село, за жертводавців-благодійників, волонтерів. Потім будемо молитися за тих, хто будував цю церкву, за тих хто ходив до неї. Молитва — вона перемагає все. Вона перемагає зло, перемагає вогонь, зупиняє воду на морі і як читалося в апостолі, що ми є храм Духа святого. А храм Духа святого у нас повинен бути в середині. Якщо двері нашого храму будуть відкриті перед Богом, то йому буде добре і нам буде добре з ним. 

Після промови отця Василя прихожани храму разом з церковним хором заспівали многоя літа.

 В свою чергу депутат міської ради Олександра Пилипюк від імені всієї громади подякувала священикам, що відгукнулися на запрошення. Подякувала міському голові за підтримку громади в її добрих починаннях.

Від депутата ми дізналися, що сам храм іменинник саме проходить реєстрацію у відділі реєстрації ПЦУ Вінницької єпархії.Працівник культури пані Тетяна розповіла, що храм збудували у 1882 році. 

— Коли я була молодшою, працювала в культурі села. 15 років тому потрібно було вилізти на дах храму, виявила бажання  і знайшла там відбиток, що церква побудована у 1882 році  

Враховуючи, що у нас йде війна, з розмахом святковий захід громада не святкувала. В стінах храму розрізали коровай, а застілля більше нагадувало солодкий стіл з дарами природи, освячений Богом через священника.

В завершальній частині святкувань була радість, що в храмі Івана Богослова правлять.священики ПЦУ. Коли віряни смакували плоди у церкву прийшов юнак, який має йти на ту прокляту українцями війну. Отець Василь звернувся  до Бога з молитвою, щоб Господь захистив воїна у битві з ворогом.

Читайте також:

 

Козятинці збиралися разом для спільної молитви за наших Героїв-захисників

У Білопільському Музеї Хліба знімали відеоролик для участі у конкурсі «Українська паляниця»

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Геннадий Ткачук

    Якось через поклик судьбі я побував в одному з величних монастирів ,на  моє запитання  щодо політики ,мені відповіли влучно :-«Пілат відомий завдяки Христу»

keyboard_arrow_up