Подорож в історію Козятина День спогадів Української революції 1917-1921 років

Подорож в історію Козятина
День спогадів Української революції 1917-1921 років

Керівник літературно-мистецького клубу “9 муз” Людмила Фещук провела День спогадів революції 1917-го. Допомагали їй вихованці клубу, восьмикласниці школи №1 Аліна Пендюр, Анна Чернецька та Інна Набока. Проходило це дійство 16 березня.

Для істориків-початківців — учнів школи №2 та №3, школярів гімназії-інтернат гімназії — були запрошені знавці історії нашого краю. Це директор музею історії нашого міста Лілія Макаревич, та учитель історії школи №2 Олексій Крилов.

 

За розповіддю вчителя історії, саме наше місто опинилося у вирії тих подій.

Відео дня

 

За роки революції в Козятині декілька разів мінялася влада. Наше місто і в ту пору було великим залізничним вузлом. Хто хотів володіти містом, він повинен був володіти залізницею.

 

Козятин бачив у грудні 17-го корпус Скоропадського, який протримався 9 місяців.

 

У 1918 році в Козятині директорія (Українське керівництво) підписала договір з представниками німецького командування, які підтримували гетьмана Скоропадського. Згідно з ним німці мали їхати з України, тому що почалась революція. У квітні 20 року під час польсько-більшовицької війни наше місто було захоплене поляками. Під час так званого Козятинського рейду, воно знову перейшло до більшовиків. Весною 1921-го в Козятині був організований антибільшовицький повстанський комітет, який очолив вірний товариш Симона Петлюри Балагута Бойко. Діяльність комітету припинилася після того, як укріпилася радянська влада на правобережній Україні.

Орієнтовно літом-осінню 1921 року.

 

Роблячи порівняння років української революції з нашим сьогоденням, помічаєш схожість дій російської влади. Тільки в ті роки були Боженко, Щорс, Котовський. У наші дні Призрак, Моторолла, Гіві. Мабуть, у російського керівництва така стратегія: посилати на чорні справи та не залишати свідків злочину.

День спогадів революції в дитячій районній бібліотеці сподобався маленьким любителям історії. Порадувала присутніх керівник вокального гуртка Тетяна Фабіцька своїми піснями. А вихованці “9 муз” — віршами.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up