«Потребуємо жовтого каченятка з червоним дзьобом і всіх інших іграшок на прищепках»

«Потребуємо жовтого каченятка з червоним дзьобом і всіх інших іграшок на прищепках»
  • Вже традиційно до дивовижних свят музейники міста представлять виставку «Ялинкові прикраси з бабусиної скрині», яка презентує ялинкові іграшки різних періодів й навіть епох. В музейних фондах їх близько 500.

Про це пише директорка музею історії міста Козятин Лілія Макаревич

 Найцінніших і рідкісних понад 250. Серед них: ватяний казковий персонаж Іван-царевич з жар-птахом у руці приблизно 1930-их років, яку подарувала Тетяна Костюк. Ця іграшка прибула з горища господарів з селі Кухарі на Київщині, де проживали далекі родичі Михайла Грушевського. Дві іграшки воєнних та повоєнних часів, які виготовлялися з металевої стружки, виноград та абрикос ми придбали через інтернет.

— Дякуємо за картонажні ялинкові прикраси 1940-50-х років, рідкісної форми верхівку на ялинку, з товстого скла велику шишку Лілії Криловій. Ольга Марек з мамою Тетяною подарували європейську з чеського скла, чарівну різдвяну ластівку й ряд інших іграшок радянської доби. Ми щиро вдячні всім за безліч монтажних іграшок зі стеклярусу та дротиків, які були популярними у 50-60-і роки, - Галині Савченко, Людмилі Левчук, Антоніні Головненко і в тому числі, на жаль, якої вже немає з нами, Аллі Левчук, — пише Лілія Макаревич

Відео дня

Також у фондах зберігаються скляні іграшки казкових персонажів, серії яких у повному комплекті випускалися у 1950-х-60-х роках, а футбольні м’ячі в період сплеску перемог та популярності футбольної команди «Динамо». Які прекрасні скляні й ватяні грибочки, хатинки під снігом, різноманітні овочі, фрукти, буси зі стеклярусу, прапорці паперові й багато інших див.

— Минулого року поступив до фондів ряд старих ватяних іграшок у вигляді оленя, лисички, півня, інших птахів, дідів морозів й снігуроньок. Потребуємо жовтого каченятка з червоним дзьобом і всіх інших іграшок на прищепках. Очікуємо на вашу допомогу в поповненні колекції новорічних ялинкових прикрас, в тому числі і з радянською символікою. Із задоволенням їх приймемо і демонструватимемо під час виставок.

Долучайтеся до активних збирачів ялинкових прикрас для нашого музею. Загляньте у бабусині скрині на горищах і поділіться сімейними реліквіями з музеєм.

Виставки, майстер-класи та ранки: як у Козятині святкуватимуть Новий 2022 рік? Програма + Опитування

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up