Рідкісні зображення та орнаменти: козятинському музею подарували рукодільний рушник-шедевр

Рідкісні зображення та орнаменти: козятинському музею подарували рукодільний рушник-шедевр
  • Працівники музею історії міста Козятин днями отримали для поповнення фондів декоративно- ужиткового мистецтва цікавий подарунок - рушник на полотні з надзвичайним орнаментом від перекладача жестової мови українського товариства глухих Козятина Оксани Копиці.

— Це вже другий рушник на полотні, який поступив з іншими предметами від її родини, — пише директор козятинського музею Лілія Макаревич.

Даний рукодільний шедевр вишитий родичами з Кіровоградщини, цікавими орнаментами у вигляді храмових, зіркових куполів з хрестами одинокими і подвійними, свічниками - дикиріями, двокиріями і трикиріями. В обрамленні янголів на колінах, уквітчаний хрест внизу, стилізований хрест у вигляді берегині роду матері Божої по центру і поверх композиції подвійний скошений хрест, який уособлює в християнстві жінку - берегиню родини, яка піднялася у небо з головної квітки древа життя. По низу бджілки- трудівниці. Рідкісні зображення та орнаменти справили надзвичайне враження, на духовному рівні незгладимий сплеск емоцій.

Відео дня

— Просимо тих, хто добре знається на прадавній вишивці висловити й свої враження та коментарі. Ймовірно, це Божник -рушник, який вішали під образи на медовий Спас або дарували на церкву. Чорні янголи й багато чорного кольору свічок могли б свідчити, що це поховальний рушник. Таку ж версію висунула майстриня вишивальниця рушників з Козятина Антоніна Головненко. — підсумувала Лілія Макаревич

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up