Старовинні листівки та книги: скарбничка Музею історії міста Козятин поповнилася предметами давнини

Старовинні листівки та книги: скарбничка Музею історії міста Козятин поповнилася предметами давнини
  • Козятинчанка Наталія Ковальова, завітавши до музею, подарувала дивовижну збірку старовинних листівок та книжку з історії 1914 року.

Повідомляють, що всі ці речі належали бабусі Наталії- Анастасії. Анастасія Костянтинівна Ласкіна (1907-2006) майже сто років прожила в місті Козятин.

— Виростила 4 дітей, а згодом і онуку – Наталію. Бабуся розповідала, що по цій книзі вивчала історію ще маленькою в 4-й залізничній школі. Тепер це комунальний заклад "Ліцей №2 Козятинської міської ради" (донедавна: КНЗ "Загальноосвітня школа №2 Козятинської міської ради Вінницької області"), — пише Козятинська міська ТГ

Історична довідка:

Відео дня

Комунальний заклад "Ліцей №2 Козятинської міської ради" є одним із найстаріших навчальних закладів міста. Школі 120 років. Спочатку це було однокласне училище, а з 1896 року – двокласне народне училище. Від заснування двокласного училища починається історія школи. В 1917 році училище було реорганізоване в школу-семирічку. Школа отримала назву 4-ої залізничної школи.

Також музейників вразила колекція з 72-х раритетних листівок. Найстаріші з них – 1913 року. Характерною особливістю старих листівок є розмаїтість сюжетів. Тут і загальні краєвиди , і архітектурні та історичні пам’ятки, і міські краєвиди, і далекі закутки передмість. А також вітальні листівки до Великодня, Різдва, Нового року і романтичні – на яких зображені панянки та дітки. Хоч і минуло багато років, поштові листівки справляють велике враження своєю виразністю, високою поліграфічною якістю. Безперечно, вони становлять певний інтерес для істориків, краєзнавців, усіх, хто цікавиться українською старовиною і дорожить пам’яттю минулого.

Читайте по темі:

Рідкісні зображення та орнаменти: козятинському музею подарували рукодільний рушник-шедевр

Декоративна подушечка та чавунна м'ясорубка: у фондах козятинського музею поповнення

Особливості вишивки Козятинщини

Документи із домашнього архіву Ольги Марек: до фондів нашого музею надійшли нові дари

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oksana Ksenia

    У тебе була чарівна бабуся

keyboard_arrow_up