Цей день в історії: 25 січня Тетянин день і свято всіх студентів

Цей день в історії: 25 січня Тетянин день і свято всіх студентів

День Тетяни - християнське і народне свято, яке припадає на 25 січня, згідно з григоріанським календарем, один із днів студента. Назване на честь святої Тетяни, християнської мучениці яка жила в Римі.  

25 січня церква вшановує святу мученицю Тетяну Римську - ранньохристиянську мученицю, яку піддавали тортурам за віру в Христа при імператорі Олександрі в III столітті,.

Ще в 1755 році цариця Єлизавета поставила 25 січня свій імператорський підпис під указом про заснування першого Московського університету. Через 36 років, в 1791 році, в невеликому флігелі навчального закладу відкрили студентську церкву святої Тетяни. Збіги випадкових обставин привели до того, що 25 січня спочатку став Днем заснування університету, а трохи пізніше - стало відзначається Днем студента.

Радянська влада заборонила веселе молодіжне свято. В Україну воно повернувся лише в 1992 році.

Відео дня

Святкування Дня студента проводиться за сприяння Міністерства молоді та спорту України, за підтримки Кабінету Міністрів України та Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України та включає ряд просвітницьких, громадських та культурно-мистецьких заходів для молоді та за її участю.

Незважаючи на те, що історія свята своїм корінням сягає в далеке минуле, традиції збереглися й донині. Студентська братія як влаштовувала широкі гуляння більше ста років тому, так і в XXI столітті вважає за краще відзначити своє свято шумно і весело. До речі, в цей день квартальні навіть надзвичайно тверезих студентів не чіпали. А якщо і наближалися, то козиряли і довідувалися: "Чи не потребує пан студент допомоги?".

У народі в Тетянин день існує багато звичаїв, обрядів та прикмет.

У цей день ставлять свічки за успіхи в навчанні. Мучениці Тетяни моляться в скрутному вченні і освіті; святителю Саві моляться при різних недугах; іконі Божої Матері "Годувальниця" моляться про допомогу при пологах, про годування молоком, при нестачі материнського молока, а також про здоров'я немовлят. Вважалося, що списки з ікони "Акафістна" захищають будинок від пожежі.

25 січня пекли хлібину у вигляді сонця, запрошуючи світило скоріше повернутися до людей. Такі короваї їли всією сім'єю, щоб кожному дістався "шматочок сонця".

Крім того, дівчата в селі рано вранці вбиралися і йшли на річку, де вибивали і мили килимки. За традицією, назад нести килимки їм допомагали хлопці. Потім килимки розвішувалися по парканах, щоб всі бачили красу і чистоту доріжок, а по них судили і про дівчину.

Також в старовину до цього дня дівчата майстрували невеликі мітелочки з ганчірок і пір'я. Вважалося, що якщо таку мітелочку непомітно покласти в бабин кут в будинку бажаного хлопця, то хлопець вже точно на ній одружиться, а їх спільне життя буде довгим і щасливим.

Матері відмінно знали ці хитрощі і ретельно вибирали наречену, якій вдасться "заховати" віник.

За повір'ям, жінка, яка народилася в цей день, буде гарною господинею: "Тетяна і коровай пече, і доріжки по річці б'є, і хоровод веде".

Для цього дня існували прикмети на погоду.

Якщо на Тетянин день вигляне сонце - птахи повернуться рано, весна буде ранньою. Якщо ж на Тетяну йшов сніг, вважали, що літо буде дощове, а ось заметіль віщувала посуху і неврожай. Зате якщо небо було ясним, а на дворі стояв морозець - селяни чекали хорошого врожаю.

Прикмети на Тетянин день

  • Коли сонце зайшло, хлібного короваю не починаєм, а то наступного дня не почнеш
  • Раннє сонце - ранні птиці.
  • На Тетяну прогляне сонечко рано - до раннього прильоту птахів.
  • Тетяна і коровай пече, і доріжки на річці б'є, і хоровод веде.
  • Якщо на Тетяну морозно і ясно - буде хороший урожай; тепло і заметіль - до неврожаю.

Заметіль і сильний вітер 25 січня - будуть посуха, неврожай і невдала рибалка.

Ворожіння в Тетянин день

Вечір, 24 січня, і весь день 25 числа - прекрасна пора для любовних ворожінь. У цей час можна дізнатися, яким буде наречений, коли весілля відбудеться і як складуться відносини.

Ворожіння на ім'я незнайомця

В ніч з 24 на 25 січня потрібно вийти на вулицю і запитати ім'я у першого зустрічного чоловіка. Так і зватимуть нареченого. Тільки, звичайно, все повинно бути по-чесному - підмовлені друзі, брати не беруться до уваги.

Ворожіння з цибулею

Увечері, напередодні Тетяниного дня, перед сном потрібно подумати про те, яким повинен бути майбутній чоловік. Можливо, є вже якась певна людина - в цьому випадку потрібно сконцентрувати увагу саме на ньому, взяти кілька цибулин і на кожній написати чоловічі імена. Можна ті, що належать знайомим чоловікам, можна і будь-які інші. Цибулини посадити в воду. Спостерігати за ними кілька днів. Яка цибулина проросте першої - від того чоловіка і чекати пропозиції руки і серця.

"Солоне" ворожіння

Це найправдивіше ворожіння на любов. Перед сном потрібно поїсти чогось солоного, але не запивати. Лягаючи спати, проговорити: "Суджений мій, ряджений, прийди і напій мене". Той, хто присниться, і є майбутній наречений.

Ворожіння з обручкою

Потрібно розкласти на столі папірці з іменами чоловіків. Потім взяти золоту каблучку, продіту через нитку, і водити нею над папірцями. Той папірець з ім'ям, над яким каблучка заколишется найсильніше, і буде доленосним - написане на ньому ім'я і є ім'я судженого.

Ворожіння з яйцем

Береться сире яйце. У ньому потрібно проробити невелику дірочку, вилити вміст в миску з водою, тільки акуратно. Коли білок згорнеться, то можна тлумачити: будинок - вінчання, звір - швидке знайомство, квітка - презент, силует чоловіка - таємний залицяльник, корабель - подорож. Якщо ж білок опустився на дно, то ворожіння краще відкласти.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up