Чи залишать старші класи у школах міста?

Чи залишать старші класи у школах міста?
  • На наші заклади освіти знову чекають зміни. На сесії, яка відбулася 8 червня, міська рада прийняла ряд рішень, які стосуються шкіл Козятинської територіальної громади.
  • Заклади приводять у відповідність до закону «Про освіту», згідно з яким 10–11 класи можуть бути лише у ліцеях.
  • Чи доведеться майбутнім старшокласникам переходити в іншу школу — розбиралися наші журналісти

Для минулого номера газети ми готували публікацію про те, чи повернуться школярі до традиційної форми навчання у тому випадку, якщо воєнний стан триватиме й у вересні. Коли ми розмістили цей матеріал на сайті, на нашому телеграм-каналі отримали коментар такого змісту:

«А як на рахунок того, що закривають десяті класи, і діти під час військового стану повинні ходити в школу далеко від своїх домівок, зокрема, школа № 5, в якій є обладнане бомбосховище, але старші класи не матимуть змоги ходити в свою школу», — написав Олег.

Про те, що у школах можуть закрити старші класи, почали говорити ще у січні 2021 року. Приводом до цього стали зміни до «Закону про повну загальну середню освіту», відповідно до якого мають впровадити нову модель освітніх закладів. Від традиційних для нас шкіл І-ІІ та І-ІІІ ступенів вирішили відмовитися. Натомість буде три типи закладів: початкова школа, гімназія і ліцей. У початковій школі діти навчатимуться з 1 до 4 класу, це зрозуміло з назви. Гімназія забезпечуватиме отримання базової освіти. Простішими словами, це школа-дев’ятирічка. А старші класи будуть лише у ліцеях, які забезпечуватимуть профільну середню освіту.

Відео дня

Найбільшого галасу наробила норма закону про те, що ліцеї можуть створювати лише у тих містах, де населення становить 50 тисяч і більше. І Козятин за цим критерієм опинився б за бортом, оскільки у нашому місті проживає всього 23 тисячі осіб. Годі й казати про решту громад колишнього Козятинського району, де чисельність населення ще менша. Відтак у багатьох батьків, чиї діти навчаються у школі, виникло питання — а чи не доведеться сину чи дочці їхати за тридев’ять земель після дев’ятого класу? Пізніше до Закону «Про освіту» внесли зміни і пункт про те, що ліцеї можуть створювати лише у містах із населенням у понад 50 тисяч, прибрали. Відтак ліцеї дозволили створювати не лише у невеликих містах, а й у селах.

Спершу у Козятинській громаді планували створити лише один ліцей, про що нам повідомляли в Управлінні освіти і спорту минулого року. Зауважимо, що на той момент, коли ми зверталися за роз’ясненнями з приводу нового Закону «Про повну загальну середню освіту», вищезгадану норму про 50 тисяч населення ще не скасували. Решту шкіл, не лише сільських, а й міських, планували перетворити на гімназії, тобто забрати старші класи.

У середу, 8 червня, відбулася позачергова 25 сесія міської ради. На засіданні депутати ухвалили рішення про перейменування закладів загальної середньої освіти. Відтак із 1 липня 2022 року у Козятинській ОТГ на додачу до опорного ліцею, який створили на базі колишньої ліцей-школи, яку козятинчани більше знають як четверту школу, на ліцеї перетворюються школи № 1, 2, 3, 5, а також школа-гімназія-дитячий садок імені Володимира Підгорбунського. Вона тепер називатиметься ліцей № 7.

Для усіх ліцеїв прийняли нові статути, відповідно до яких заклади надаватимуть освіту на рівні початкової, базової та профільної. А це значить, що 10–11 класи у школах № 1, 2, 3, 5 та школі-гімназії-дитячому садку продовжать функціонувати.

— До 28 вересня ми маємо привести навчальні заклади у відповідності до законодавства, — каже Інна Мадей, начальник Управління освіти та спорту Козятинської міської ради. — Попередньо була розмова про те, що третя школа, п’ята і, можливо, школа-гімназія-дитячий садок імені Підгорбунського будуть переведені в розряд гімназій. Хоча відсутність старших класів, тобто 10–11-их, більше стосувалася третьої школи, тому що там було менше учнів і за планом реорганізації це мала бути гімназія. Це фактично було в плані обговорення, батьки були повідомлені про те, що може бути така ситуація. Але оскільки там набирається більше 20 учнів у цих класах і діти, які вирішують йти в 10 клас, хочуть перейти кудись всім класом, фактично у нас би відбулося переміщення одного класу в інший, що, в принципі, нічого б не вирішило. Через це цього року вирішено залишити 10–11 класи скрізь, у всіх міських школах.

 

Читайте також:

Школу в Іванківцях закриють, а дев’ята стане дев’ятирічкою

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (49)
  • Katerina Schuruk

    Треба писати до кабінету президента. Аби все міністерство освіти, всіх хто там працює вигнати, а перед цим перевірити їх з голови до нитки і всі машини, вілли, і куча квартир відібрати, одразу диру в економіці закриють.
  • Katerina Schuruk

    Ідіоти вчилися 11 класів в школах, все було добре, навчались. Якесь чмо вилізло з повної задниці  на верх в міністерство освіти і стало видумувати бред сивої кобили. Краще б зайнялись аби отримати освіту було доступно, і щоб після університету випусники малу змогу робити. А не видумують, ерунду. Все роблять для того аби більш було дурних людей. Адже їм легше управляти тими хто нічого незнає. Вони в Україні дурдом зроблять, а їх дітки за кордоном навчатимуться
  • Наталі Ткачук

    Відкрийте дитячі садочки бо діти виростуть дибілами, і тоді не нада ваша школа.
  • Саня Найдюк

    Реформатори хуйові. А чим будуть добиратися діти з сіл? А з района скільки дітей?, Де вони всі помістяця? В трох школах в центрі міста?

keyboard_arrow_up