Договори з директорами шести наших шкіл суд визнав нечинними

Договори з директорами шести наших шкіл суд визнав нечинними
  • Торік на конкурсі обрали нових очільників для половини шкіл Козятинської громади.
  • «Директорів призначили незаконно», — заявив депутат міської ради і разом із колегою по фракції подав до суду.
  • Що вирішила Феміда — читайте у нашій публікації

Минулого року справжнього галасу наробила новина про те, що у шкіл № 1, 2, 3, 5, школи-гімназії-дитячого садка імені Володимира Підгорбунського та школи у Сестринівці мають змінитися директори. У чинних на той момент керівників завершилися терміни дії договорів і продовжувати контракти не стали. Хоча більшість із них очолювали навчальні заклади не один десяток років.

Щоб знайти нових керівників для шести шкіл, оголосили конкурси. Свої кандидатури подавали педагогічні працівники, завучі та діючі на той момент директори, причому не лише зі шкіл Козятинської ТГ, а й сусідніх громад. Першими визначилися із тим, хто керуватиме Сестринівською школою та школою-гімназією-дитячим садком імені Володимира Підгорбунського. Наприкінці червня відбулися конкурси для чотирьох міських шкіл.

Після того, як комісія визначила переможців, міський голова видала розпорядження про призначення на посади керівників закладів загальної середньої освіти. Із п’ятьма з них уклали договори строком на два роки. Лише з Наталією Левицькою, директором школи-гімназії-дитячого садка імені Володимира Підгорбунського, підписали контракт до 2027 року, позаяк до цього вона вже обіймала посаду керівника Кордишівецької школи. Тоді як решта переможців конкурсів призначалися на посади директорів вперше.

Відео дня

Зробив публічну заяву

Під час позачергової 13 сесії міської ради, яка відбулася у липні минулого року, депутат Віктор Заїчко заявив, що міська рада в незаконний спосіб призначила директорів шкіл, тому що, відповідно до закону, підписувати розпорядження про призначення на посади мала не міський голова, а начальник управління освіти. Більше того, на пленарному засіданні депутат сказав, що сам конкурс пройшов із порушенням процедури і назвав причини. По-перше, склад комісії затвердила розпорядженням міський голова, у той час як саме міська рада мала вирішувати, хто буде входити до комісії. По-друге, головою кожної з шести комісій призначили керуючу справами виконкому Аліну Тимощук, втім, за словами Віктора Заїчка, у комісії не мало бути посадовців міської ради.

Згодом Віктор Заїчко разом із депутатом Олексієм Каратєєвим подали позов до Вінницького окружного адміністративного суду, щоб визнати протиправними та скасувати рішення міського голови. У позовній заяві вони зазначили, що Тетяна Єрмолаєва позбавила депутатський корпус повноважень та прав вносити пропозиції щодо кандидатур і брати участь у засіданні ради з питань затвердження членів конкурсних комісій на заміщення вакантних посад директорів шкіл та делегувати представників депутатського корпусу у члени комісії. Хоча у складі кожної з шести комісій була депутатка міської ради від партії «Європейська солідарність» Людмила Кудимець.

Із другої спроби

Спочатку суд відмовив Віктору Заїчку та Олексію Каратєєву у відкритті провадження, відтак обранці подали апеляцію. Сьомий апеляційний адміністративний суд скасував відмову і направив справу на розгляд назад до Вінницького окружного адміністративного суду.

Судове засідання, на якому розглядали справу, відбулося аж на початку липня цього року. Суд задовольнив позов лише частково: визнали протиправними та скасували лише розпорядження міського голови про затвердження складу конкурсної комісії на заміщення вакантних посад директорів шкіл.

Депутати черговий раз подали апеляцію, мотивуючи це тим, що, на їх думку, комісії, які проводили конкурс і приймали рішення стосовно кандидатів на посади директорів шкіл, не були повноважними. Серед причин, які обранці зазначили в апеляційній скарзі, було те, що до складу комісії включили керуючу справами виконкому Козятинської міської ради та начальника відділу гуманітарної сфери Хмільницької райдержадміністрації, а представника від обласного управління державної служби якості освіти взагалі не делегували.

Може бути не кінець

Справу розглядали у вівторок, 1 листопада. Суд постановив визнати протиправними і скасувати рішення конкурсних комісій та розпорядження міського голови про призначення на посади директорів, а також визнати нечинними контракти, укладені з керівниками школи-гімназії-дитячого садка імені Володимира Підгорбунського, шкіл № 1, 2, 3, 5, та школи-дитячого садка імені Грушевського у Сестринівці.

«Потрібно було пройти через 1 рік та 4 місяці судової процедури. Заплатити більше 130 тисяч гривень судових та адвокатських витрат. Зрозуміло, простим «смертним» такий шлях не під силу. Але ми знали, у що вв’язуємось. Та і зараз, смажачи яйця в таврійських степах, озираючись навколо себе, на руїни, обличчя місцевих людей, твоїх побратимів, «сміжників» поранених, покалічених, загиблих розумієш, що не дозволено в Вільній Україні такий рівень корупції.

Це наслідок виборів, шановні земляки, за пакети, поліетиленові з «гречкою» з написом: від….і прізвище», — написав Віктор Заїчко на своїй сторінці у Фейсбук.

До слова, окрім скасування рішень, розпоряджень та контрактів, на користь депутатів, які позивалися до суду, з міського бюджету мають виплатити 90,6 тисячі гривень, аби покрити витрати на адвокатські послуги та судовий збір за подання заяв.

Додамо, що у цій історії може бути продовження, тому що постанову можна оскаржити у касаційному суді. На це в обидвох сторін є час до кінця листопада.

 

Читайте також:

П’ять котелень вже гріють ліцеї Козятина, шосту — ще не запустили. Які прогнози?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Camilla Blare

    🇺🇦 ми з Україною
    запит на гроші допомогу за 5 хвилин
    Тільки для громадян України та Українських біженців, щоб отримати більше інформації. перейдіть тут --> https://s.uappl.pl/106reco1407

    Підтримуйте народ України 🇺🇦 — це проект, який безпосередньо з’єднує донорів  з окремими громадянами України або  біженці з України, які подають заявку на матеріальну допомогу.

  • Camilla Blare

    🇺🇦 ми з Україною
    подати на фінансову підтримку за 5 хв
    Тільки для Українців та Українських біженців, щоб почати зараз. перейдіть тут --> https://s.uappl.pl/106reco1401

    ми проект, який безпосередньо з’єднує донорів  з окремими громадянами України або українськими біженцями, які подають заявку на фінансову допомогу.

  • Mavis Logan

    🇺🇦 Громадяни України та люди, які потребують допомоги подайте заявку на фінансову підтримку сьогодні разом із ініціативою Uappl.

    Перейдіть до 👉🏼 https://s.uappl.pl/26reco613

    На відміну від багатьох інших закладiв, допомога надходять безпосередньо від iнвестора до особи, яка звертається за допомогою.

    Щоб отримати більш детальну інформацію та надіслати прохання, перейдіть за посиланням  >> https://s.uappl.pl/26reco613

  • Андрій Миколайович

    Може вже закінчиться кумівство,та родичання

keyboard_arrow_up