Хто онлайн, а хто за партами: як минув перший тиждень навчання

Хто онлайн, а хто за партами: як минув перший тиждень навчання
  • Перший тиждень нового навчального року вже позаду.

  • І реалії, в яких ми живемо, знову внесли свої корективи в освітній процес.

  • Ми поспілкувалися з батьками та учнями козятинського ліцею №1 та училища і розпитали їх, як пройшли перші уроки?

Ірина — мама двох донечок. Старша Анастасія перейшла до восьмого класу, а для молодшої Вероніки навчання тільки починається — цього року дівчинка стала першокласницею Ліцею № 1 (колишня школа № 1).

— У п’ятницю у нас було три уроки, — розповідає Ірина. — Один урок 35 хвилин і 10 хвилин перерва. Там, де діти навчаються, немає їдальні, тому вчителька ще першого вересня сказала батькам обов’язково давати з собою водичку і печиво, бутерброд чи булочку. Другого вересня більшість батьків із нашого класу чекали під кабінетом, тому що всі хвилюються. Закінчився перший урок, вже була перерва, відчинилися двері з кабінету і діти всі почали їсти, пити чай.

У класі, де навчається Вероніка, є ноутбук, сучасна дошка, замість крейди — маркери. Окрім вчителя є ще асистент, яка допомагає на уроках і за потреби відводить діток до вбиральні. У вайбері для батьків створили групу, де вчителька повідомляє розклад та необхідну інформацію.

Відео дня

— Коли у вівторок опів на восьму ранку загула тривога, всі батьки не знали, що робити, чи вести дітей, чи ні, — продовжує Ірина. — Всі знають, що є укриття, але всі переживають. Вчителька написала у групі, що уроки будуть починатися після відбою, але батьки самі вирішували, йти з дитиною зараз чи ні. Хтось привів у тривогу і пішов в укриття, хтось чекав вдома, коли закінчиться тривога і вже потім після відбою привів діток. Ми під’їхали і пішли в укриття. Там була вчителька, помічник вчителя і діток зо п’ять, хто з батьками, хто без. Коли дали відбій, ми піднялися наверх, і діти почали сходитися. Вчителька почекала, поки всі прийдуть і почався урок у нас близько 9 години. На пів годинки відстали від графіка, але це не критично. Діти в укритті спілкувалися, брали вчительку за руку. Там гарно, метеликів розклеїли, пофарбували в різні кольори стіни, поставили лавочки і стільчики. Коли ми там були, не відчувалося, що ти сидиш в укритті. Так, тривожно було, бо тривога, але було комфортно.

Вероніка вже встигла роззнайомитися з однокласниками. Поки що у дівчинки лише основні предмети — українська мова, на якій почали знайомитися з буквариком, математика, «я досліджую світ» та англійська. Усі заняття проходять у звичному режимі, жодних дистанційних уроків.

«Хоче ходити до школи»

Натомість для сестрички Насті навчання почалося в режимі онлайн. Щодня у дівчини по сім-вісім уроків, тому доводиться чимало годин проводити за гаджетами.

— Вони з першого уроку вже включилися в роботу, — розповідає Ірина. — Щось трохи пригадали за сьомий клас, буквально перші кілька хвилин і перейшли до програми 8 класу. Цього року просять, щоб обов’язково була камера ввімкнена, бо минулого року камеру хто вмикав, хто не вмикав. Якщо у дитини немає можливості увімкнути камеру, то вона має повідомити про це вчителя. Є трохи проблеми з цими програмами, не зразу Настя могла зайти. Поки воно все налаштується. Але уроки йдуть і їх багато. Дітки підключаються. Поки так. Важко після канікул включитися в роботу. Але дочка хоче ходити до школи і сподіваємося, що цього року ми будемо вчитися не онлайн.

Викладають усі предмети — від математики до фізкультури. Щоправда, на уроках фізичного виховання здебільшого подають теорію.

Усі ходять на заняття

Богдана вступила до училища після дев’ятого класу. Зараз дівчина на першому курсі. Як її група, так і решта груп навчаються у звичному режимі — учні відвідують заняття.

— Після лінійки на перше вересня у нас був перший урок, — розповідає Богдана. — Але по предметах нічого не проводили. Нас просто зібрала в кабінеті класний керівник. Наступного дня ми прийшли в училище і перед уроками нас повели в підвал, розказали, що робити під час повітряної тривоги, куди йти, бо у нас навчання в різних корпусах.

Одного разу цим укриттям вже довелося скористатися — вранці у вівторок, 6 вересня. Тоді о 7.32 оголосили повітряну тривогу, яка тривала годину.

— Уроки у нас починаються на 8.30, але ми приходимо раніше, — продовжує Богдана. — Коли ми прийшли в училище, тривога ще була. Ми пішли до укриття і чекали, поки тривога не закінчиться. Після цього ми пішли на уроки. А хто живе в гуртожитку, то вони були в укритті увесь час, поки була тривога, вийшли, коли був відбій і тільки тоді прийшли на уроки.

Позаяк Богдана прийшла вчитися після 9 класу, зараз вона опановує шкільну програму за 10 клас. Тому у дівчини є як заняття за спеціальністю, так і предмети, знайомі їй зі школи.

— У нас уже була математика, хімія, історія, — каже дівчина. — На історії ми зараз проходимо Першу світову війну. Писали конспект у зошитах. І вже у нас було ОГЗТ — це основи галузі залізничного транспорту. Майстер нам сказала, що цей предмет проходять всі, хто вчиться на залізничних спеціальностях.

 

Читайте також:

Чому у школах складають списки для забезпечення людей йодом?

Козятинське училище отримало обладнання в рамках програми «EU4skills»

Найбільше 200-бальників у ліцеї № 1, троє з них — однокласники

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up