Ліцей-школа і колишній інтернат можуть стати опорними школами

Ліцей-школа і колишній інтернат можуть стати опорними школами
Фото з архівів газети
  • У Козятині провели конкурс на визначення опорного закладу освіти.
  • За його підсумками переможцями стали ліцей-школа та школа-гімназія-дитячий садок, що у Сигналі.
  • Що таке опорна школа і для чого її роблять?

На початку травня Управління освіти та спорту оголосило конкурс на визначення опорного закладу загальної середньої освіти серед шкіл Козятинської громади. До нього долучилося лише два навчальних заклади — ліцей-школа (колишня школа № 4) і школа-гімназія-дитячий садок імені Володимира Підгорбунського.

Оцінювання проводилося за 24 критеріями: від кількості учнів до наявності у школі вільного доступу до Wi-Fi. Ліцей-школа набрала 215 балів, а школа-гімназія-дитячий садок — 200. Остання втратила 20 балів у чотирьох критеріях («проведення останнього капітального ремонту», «організація інклюзивної освіти», «кількість переможців та призерів олімпіад, конкурсів і змагань», «кількість профілів»), але обігнала ліцей на 5 очок за кількістю філій.

За результатами відбору конкурсна комісія обидва навчальні заклади визнала опорними. Остаточно це питання має вирішити міська рада на сесії. Саме депутати своїм голосуванням визначать, чи будуть ці школи обидві опорними, чи лише одна з них. Найближча сесія, на якій обранці мають розглянути це питання, відбудеться вже у п’ятницю, 28 травня.

Відео дня

Що таке опорна школа?

Створювати опорні школи почали ще у 2016 році, коли Міністерство освіти і науки очолювала Лілія Гриневич. Станом на початок січня цього року на Вінниччині діяло вже 64 опорні заклади, у яких навчалося 30 тисяч учнів.

Опорна школа — це головний навчальний заклад, який має свої філії. У такій школі учні отримують повну загальну середню освіту, простішими словами, навчаються з 1 по 11 клас, чи з садочка до 11 класу, якщо до складу школи входить ще й дошкільне відділення. Натомість філії — це дев’ятирічки чи початкові школи.

Та це не єдина відмінність між опорною школою і філією. Бо опорний заклад, до того ж, має юридичну самостійність. Тобто, є окремою юридичною особою, якою керує директор. Він приймає рішення про те, кого зараховувати на навчання, кого брати на роботу, тощо. Натомість філія цієї самостійності не має і повністю залежить від опорного закладу.

На Козятинщині піонерами децентралізації у сфері освіти можна вважати школу № 9, що у селі Козятині, Дубово-Махаринецький і Непедівський ЗНВК. Саме ці навчальні заклади мають свої філії. Так, дев’ятирічка в Іванківцях є філією школи № 9, у Журбинцях працює філія Дубово-Махаринецької школи, яка забезпечує лише початкову освіту, школа у Гурівцях діє як філія Непедівського ЗНВК.

Усі ці навчальні заклади раніше були у підпорядкуванні Відділу освіти райдержадміністрації. Нині ними керують безпосередньо громади.

Для чого створюють опорну школу?

Серед міських шкіл досі жодна не мала статусу опорної. То чому виникла потреба створювати опорну школу саме зараз? Причина у змінах, які мають відбутися у системі освіти.

Справа в тому, що у шкіл на другому Козятині, Флоріанівці та Кордишівці будуть понижувати ступінь. Відповідне рішення вже підготували до сесії міської ради.

Поки що вищеперелічені заклади — це школи І-ІІІ ступенів, а це означає, що тут навчаються діти з 1 по 11 клас. Після пониження ступеня вони стануть дев’ятирічками і їх перетворять на філії. І це все вже з нового навчального року, тобто, з 1 вересня 2021 року.

Хоча за планом оптимізації закладів освіти, який прийняла міська рада наприкінці квітня цього року, першочергово понижувати ступінь мали у школах Флоріанівки, Пиковця, Сестринівки і Залізничного (другий Козятин). А Кордишівецька школа підпадала під другу чергу — тут мали забирати старші класи у 2022-му.

Тож ЗНВК № 6, що на другому Козятині, Кордишівська СЗШ і Флоріанівський ЗНВК, як філії, будуть у підпорядкуванні опорного закладу освіти, який для цього створюють. А старшокласників цих шкіл підвозитимуть до опорної школи автобусом.

Поки що достеменно не відомо, яка з цих шкіл стане філією ліцею, а яка — школи-гімназії-дитячого садочка. Проте, враховуючи територіальну віддаленість, можемо спрогнозувати, що ліцей-школа матиме одну філію — ЗНВК № 6, а школа-гімназія-дитячий садок — дві філії — у Флоріанівці і Кордишівці.

 

Читайте також:

Нових директорів шукатимуть і для шкіл Самгородоцької громади

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Микола Співаченко

    Якщо не буде повної середньої освіти, то і не буде вищої.Кожна реформа проводиться для того щоб покращити умови розвитку.Те, що роблять можновладці у всіх сферах зараз,на мою думку, є злочин проти українських громадян і України.
  • Алла Матіщук

    Це якийсь просто дебілізм.. Що зробили нашій владі саме святе -наші діти. Так і хочеться спитати чи все нормально у них з головою ..Там на верху комісію медичну проходять..Чи може малі податки ми сплочуємо ,щоби наші діти отримали фахову доцільну освіту...Чому в одних діти повинні ходити з 1 по 11 клас в одну школу (як стверджують опорну) ,а інші "другосортники" скитатися по світу ,незнаючи куди їм притулитися..це ще дітки 13-14-15 років.
  • Читач23

    Гройсман мудак людожер
  • Читач23

    Я пропоную міську владу з їхніми реформами гнати до найближчого смітника. І ще два питання де дівся асфальт, коли будуть тротуари!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up