Провели крутий урок і розказали про небезпечні предмети

Провели крутий урок і розказали про небезпечні предмети
  • Учнів Глуховецької школи навчали, як діяти у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.
  • Спеціалісти не лише розказали, а й показали школярам різні види мін, бомб і розтяжок

У вівторок, 3 травня, до Глуховецької школи завітали вибухотехніки. Спеціалісти провели для школярів урок із вибухонебезпечних предметів. І не просто розказали, а й показали, як виглядають бомби, протитанкові і протипіхотні міни, розтяжки.

Пояснювали, що робити у разі виявлення вибухонебезпечних предметів і який їх радіус ураження. Діти на власні очі побачили, чому розтяжку так важко помітити. Дізналися, чому краще не піднімати із землі такі речі, як до прикладу, чужий телефон, адже під них часто маскують міни. А деякі предмети, яких можна торкатися, навіть потримали в руках.

Відео дня

►Так виглядає розтяжка. Погодьтеся, важко помітити

До уроку долучилися учні 8, 9, 10 та 11-их класів. Прийшли подивитися також і батьки, і вчителі.

Захід організувала Ірина. Жінка — переселенка з Києва, зараз працює у Глуховецькій школі педагогом-організатором.

— У мене є закрита група в інстаграм, де ми з дітьми щоразу розглядаємо такі питання, як, наприклад, де ховатися, які бувають сховища, правило двох стін, як діяти при ядерній загрозі, — розповідає Ірина. — Остання тема була про вибухонебезпечні предмети: як себе захистити, якщо побачили їх. Це не шкільна програма, це як додаткові заняття з безпеки.

В інстаграм-групу Ірини долучилися учні з 6 по 11 клас. Для усіх, хто мав змогу дивитися, урок про вибухонебезпечні предмети транслювали в режимі онлайн. А старших учнів запросили безпосередньо на саме заняття, щоб вони на власні очі побачили, який вигляд мають вибухонебезпечні предмети, адже старші діти гуляють без дорослих і полюбляють ходити по закинутих будівлях. А це саме одні з тих місць, де трапляються небезпечні знахідки.

— Зараз велика проблема з мінами, бомбами і розтяжками, — каже Ірина. — Зараз і в Київській області постійно розміновують все. Лише днями читала, що в парку дві розтяжки знайшли.

В одному з номерів козятинської газети за лютий Ірина побачила репортаж про навчання тероборони та медиків, які організували у Козятині за тиждень до повномасштабного вторгнення. Тоді військові показували, як поводитися зі зброєю, а ще демонстрували вибухонебезпечні предмети. Так у нашої співрозмовниці виникла ідея провести не просто урок-теорію, а залучити спіціалістів, які б показати дітям, як виглядають міни, розтяжки і бомби.

— Я побачила фотографію, що там також був вибухотехнік і подумала, що це дуже круто, — каже Ірина. — Я телефонувала і в редакцію, і в Козятинську міську раду, щоб дізнатися, як можна зв’язатися з цими людьми, щоб вони приїхали і показали вибухонебезпечні предмети. Тому що фото — це одне. На фото не зрозуміло реальні розміри. Інша справа показати вживу. Діти побачили, який вигляд мають протитанкова, протипіхотна міна чи просто розтяжка, як вони можуть маскуватися. Саме це хотілося показати. І так вийшло, що за допомогою знайомих вийшли на цих хлопців і попросили їх провести такий урок. Вони погодилися. Надзвичайні хлопці. Приїхали, все показали і все розказали.

Фото надала Ірина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up