Школа в умовах пандемії: як це було

Школа в умовах пандемії: як це було
Таким було 1 вересня 2020 року у школі №2. Фото з архівів газети
  • Завершився черговий навчальний рік і він був не схожим на попередні.
  • Адже загальнонаціональний карантин, оголошений через пандемію коронавірусу, досі триває і це привнесло свої корективи навіть у шкільне життя.
  • Про маски й антисептики, неодноразове повернення до дистанційки і довший, ніж зазвичай, навчальний рік.

Минулий навчальний рік школярі закінчували онлайн, адже щойно розпочався карантин, учнів відправили на дистанційне навчання. Спершу планували, що воно триватиме три тижні, та того травня діти так і не повернулися за парти.

Ближче до кінця літа і дітей, і батьків турбувало одне питання: чи працюватимуть школи у звичному режимі, коли почнеться 2020-2021 навчальний рік? Так - відповіли на це питання чиновники. І батьки видихнули з полегшенням, бо навчання на дистанційному для них ще те випробування.

Перед початком навчального року усі школи готувалися. Через пандемію довелося вносити деякі корективи: розробляти маршрути для учнів і наносити на підлогу спеціальну розмітку, а також відкривати запасні входи, які зазвичай зачинені. Деякі навчальні заклади вирішили ввести двозмінне навчання, у деяких розробили два розклади дзвінків. Усе для того, аби мінімізувати скупчення дітей і ризик підхопити COVID-19.

Відео дня

Традиційно навчальний рік розпочався 1 вересня, хоча День знань традиційним не був. Зазвичай цього дня у кожній школі влаштовують святкові лінійки, на подвір’ї збираються усі класні колективи, першачків вітають із початком навчання і заслуховують виступ директора. Через карантин лінійки опинилися під забороною. Тож учні збиралися лише у своїх класах.

Ще одним ноу-хау цього навчального року стали маски з антисептиками. На уроці дозволили не вдягати засоби індивідуального захисту, а от зайти до школи і ходити коридорами без них - зась. При вході до навчального закладу поставили антисептики, щоб учні могли обробити руки.

Окрім масок, санітайзерів і відсутності лінійок на Перше вересня початок навчального року був схожим на всі попередні - уроки, перерви, домашні завдання. Та не встигли школярі сісти за парти, як через тиждень прогриміла новина - двоє учнів однієї зі шкіл міста захворіли на коронавірус. Два класи відправили на самоізоляцію. Для решти навчання продовжилося у звичному режимі.

Так тривало два місяці, поки Козятин не потрапив до «червоної карантинної зони». Тоді до навчання у форматі онлайн повернулися учні 5-11 класів. Початкова школа продовжувала навчатися у звичному режимі.

Дистанційка тривала всього тиждень. Та не встигли діти сісти за парти, як їх знову відправили гризти граніт науки в режимі онлайн. Через різке погіршення епідеміологічної ситуації в місті, дистанційне ввели повторно.

Все ж до кінця першого семестру середня і старша ланки школи повернулися до традиційного навчання. Але з нового року через локдаун дистанційку ввели знову. Вже втретє.

Коли локдаун завершився, учні повернулися назад до школи. Але знову ненадовго. Бо вже у лютому дистанційне навчання ввели повторно. І цього разу воно тривало найдовше за увесь 2020-2021 навчальний рік, бо діти сиділи на карантині до кінця квітня.

Загалом ми підрахували, що за ці 9 місяців школярів Козятинської громади шість разів відправляли на дистанційне навчання. У чотирьох випадках - через коронавірус, ще раз - через погіршення погодних умов, коли випало багато снігу, ще раз - через холод у класах.

Завершився цей навчальний рік теж не стандартно, адже зазвичай 31 травня для всіх школярів дзвенить останній дзвоник і починаються довгожданні тримісячні канікули. Та цього разу уроки продовжили на цілий тиждень. І знову жодних лінійок на Останній дзвоник.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up