Скандал довкола другої школи: що буде з навчальним закладом

Скандал довкола другої школи: що буде з навчальним закладом
  • Минулого тижня депутатка міської ради вразила усіх новиною.
  • У своєму дописі на Фейсбук вона написала, що у новому навчальному році школа №2 не набиратиме перші класи, а дві вчительки будуть змушені шукати собі роботу.
  • Про подальшу долю другої школи говорили й у сесійні залі

«Мер нашого міста вирішила ліквідувати другу школу», — таку гучну заяву зробила 25 травня на своїй сторінці у Фейсбук депутатка міської ради Сніжана Явна. Вона написала, що вже два тижні поспіль містом ширяться чутки, нібито школу №2 мають перетворити на ліцей за стандартами реформи освіти, а це означає, що в закладі навчатимуться старшокласники усієї громади, а позаяк місця у школі небагато, початкових та середніх класів там просто не буде.

«Навіщо закривати школу, в якій навчається майже 600 дітей? Той аргумент, що такого рішення вимагає реформа освіти, є відвертою брехнею. Дана реформа розпочалась ще в 2018 році утворенням так званих класів НУШ (нова українська школа). На сьогоднішній день НУШом охоплено учнів до 6 класу. До 2027 року НУШ дійде до 9 класу. І саме тоді стартує другий етап реформи, за якою вся освіта поділиться на три рівні: початкова школа (1-4 класи), середня школа – гімназія (5-9 класи) та вища школа – ліцей (10-12 класи). Один ліцей має право прийняти до 300 дітей 10-12 класів. В місті Козятин у всіх школах разом взятих не більше 300 дітей даного віку, отже в нашому місті може бути лише один ліцей», — написала Явна.

У своєму дописі депутатка зазначила, що ліцей за стандартами реформи освіти доцільніше зробити на базі колишньої школи №4, де і матеріально-технічна база краща, і місця більше, що дозволить зберегти 1-9 класи. Натомість ліцей нібито робитимуть на базі школи №2.

Відео дня

«А тому учні 1- 9 класів мають піти на вихід разом з вчителями. Добре, що від першої зустрічі членів колегії до другої вони надумали це зробити не різко наступного року, а поступово до 2027 року. Але вже в цьому 2023 році школа №2 не буде набирати перші класи, а дві вчительки вже мають шукати собі роботу. Навіть нікого не хвилює, що зробивши таку дурню, можна втратити в Козятині взагалі вищу школу (10-12 класи), оскільки в другій школі є багато проблемних питань, які будуть взяті до уваги при наданні дозволу на її відкриття в статусі ліцею в 2027 році: відсутня спортивна зала, укриття. Але наша мер готова це все будувати, витрачати мільйони коштів нашої громади, і йти на такий ризик», — йдеться далі в дописі.

Наступного дня Сніжана Явна написала на своїй сторінці у Фейсбук, що школі №2 все таки бути. Депутатка повідомила, що на координаційній раді, яку провели 26 травня, прийняли рішення, що в 2023 році опорний ліцей (колишня школа №4) прийме учнів 10 класів і працюватиме за профілями, як того вимагає реформа освіти.

«Школа додатково прийме аж шість десятих класів. За повідомленням директора школи, класів вистачає, викладачів за потреби буде доукомплектовано, в тому числі вчителями з інших шкіл. Всі інші школи міста в 2023-2024 навчальному році будуть мати 1-9 класи та 11 клас. Дякую членам координаційної ради за правильне та виважене рішення», — написала Сніжана Явна 26 травня.

Про подальшу долю другої школи говорили й на позачерговій сесії, яка мала відбутися 26 травня. Міський голова Тетяна Єрмолаєва пояснила, що ідею створення ліцею, як того вимагає закон «Про освіту», поки не розглядали. Поки що обговорювали питання організувати профільне навчання. Координаційна рада, яка збиралася із цього приводу, прийняла рішення про те, що у новому навчальному році 10 класи набиратиме виключно опорний ліцей (колишня школа №4). Створять шість профілів і старшокласники з усієї Козятинської територіальної громади будуть підвозитися до опорного ліцею і навчатися там. Решта міських шкіл цього навчального року випустить 11 клас і вже в 2024 році повернуться до того, яка саме зі шкіл Козятинської громади матиме статус ліцею відповідно до освітньої реформи.

Також не виключено, що у 2024 році деякі школи громади понизять свій ступінь. Йдеться про школи у Пиковці, Флоріанівці та Сестринівці. Оскільки у Флоріанівці учнів 5-9 класів всього 30, у Сестринівці та Пиковці — по 40. Міський голова сказала, що імовірно у травні наступного року будуть проводити громадські слухання із цього приводу. Але жоден із навчальних закладів цього року закривати не будуть, в тому числі і школу №2.

Що цікаво, торік у червні вже була подібна ситуація. Ходили чутки, що у школі №5 заберуть 10-11 класи. Тоді ми зверталися в Управління освіти за роз’ясненнями і цю інформацію спростували.

 

Читайте також:

Скоро канікули. Які маємо результати у навчанні за рік?

У Козятинському ліцеї облаштували навчальну Карітас-кімнату

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up