Цікаві факти про німецьку мову

Цікаві факти про німецьку мову

Німецька мова відіграє важливу роль в суспільно-економічному житті Європи та всього світу в цілому. Її як англійську та французьку мову вивчають у багатьох країнах світу.

1. Слово deutsch походить від давньонімецького diutisc, яке означає «говорити мовою народу» або «народний».

2. Свого часу німецький винахідник Йоганн Гутенберг зробив величезний прорив у друкарстві, що вплинуло на всю історію людства. Він винайшов так званий «європейський спосіб друкарства» за допомогою рухливих літер. І, звісна річ, перші книги, які він надрукував, були німецькою мовою.

3. Сьогодні майже кожна десята надрукована книга у всьому світі видана німецькою мовою.

Відео дня

4. До застосування латинських літер в німецькій мові для письма використовували руни, які вийшли з ужитку лише після приходу християнства.

5. Згідно з дослідженнями «Ethnologue: Languages of the World» (Етнолог: мови світу) — найвідомішого міжнародного довідника з мов світу 2016 року, понад 75 мільйонів людей у всьому світі вважають німецьку рідною мовою, та ще приблизно стільки ж володіють на рівні другої мови. Таким чином німецька на тринадцятому місці серед усіх мов світу та має офіційний статус не лише у Німеччині, а й у Швейцарії, Австрії, Люксембурзі та Бельгії.

6. Найбільше національних меншин, які спілкуються німецькою, проживають в Бразилії (понад 1 900 000 людей, для порівняння — в Україні всього близько 38 тисяч).

7. У Аргентині мешканці Буенос-Айреса спілкуються мовою бельгранодойч — суміш німецької та іспанської мов. Назву мова «бельгранодойч» отримала завдяки району Бельграно, де в XX столітті жила німецька діаспора.

8. Одним з найбільш кумедних фразеологізмів у німецькій мові є «Das ist nicht dein Bier», який дослівно перекладається, як «Це не твоє пиво» і вживається німцями в значенні «Це не твоя справа» або «Не лізь у не свою справу».

9. Якщо німецькою прописом записувати числа, то часом можна отримати дуже довгі слова. Числа літерами до мільйона, німці записують одним словом. Наприклад, якщо записати число 999999 прописом німецькою мовою то отримаємо слово, яке складається з 57 букв: neunhundertneunundneunzigtausendneunhundertneunundneunzig.

10. Слово «gift» в англійській та німецькій мові мають абсолютно різні значення. Якщо в англійській «gift», це «подарунок», то німецькою воно означає «отрута». Тому німці купують «gift» переважно для пацюків і тарганів, а не для своїх коханих та родичів.

Джемі

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up