Уроки до 27-го, останнього дзвоника не буде — як у школах Козятинської громади закінчиться навчання

Уроки до 27-го, останнього дзвоника не буде — як у школах Козятинської громади закінчиться навчання
  • Цьогоріч навчальний рік завершиться 3 червня. Але останній урок для учнів громади проведуть 27 травня.
  • Що робитимуть школярі впродовж ще чотирьох робочих днів і як випускники складатимуть мультипредметний тест замість ЗНО — дізнавалися наші журналісти

Ми звикли до того, що навчальний рік завершується 31 травня, чи навіть раніше, якщо ця дата припадає на вихідні. Але не цього разу. Офіційне завершення 2021–2022 навчального року буде 3 червня. Відтак цьогоріч навчальний процес триватиме на цілий тиждень довше. А ось свята Останнього дзвоника цьогоріч не буде, хіба що в онлайн-форматі. Раніше урочисті лінійки по завершенню навчального року не проводили через пандемію, цього року причина — повномасштабна війна.

Попри те, що навчальний рік завершиться 3 червня, уроки читатимуть до 27 травня. А з 30 травня до 3 червня для учнів усіх класів проводитимуть індивідуальні та групові консультації і повторюватимуть вивчений матеріал.

— Консультації проводитимуть для тих дітей, які не мали змоги підключатися на онлайн-уроки, хто мало підключався чи виїздив з міста, а на даний момент приїхав, а також для тих, кому потрібно підтягнути оцінку, — пояснює Людмила Кондратюк, заступник начальника Управління освіти та спорту.

Відео дня

Державну підсумкову атестацію для учнів 4, 9 та 11 класів цьогоріч скасували. Це означає жодних шкільних екзаменів. Оцінки в атестати і свідоцтва виставлятимуть на підставі річних контрольних. Учні отримають свої атестати і свідоцтва, дехто — медалі і свідоцтва з відзнакою і на цьому все. Але не для 11-класників, які збираються вступати до вищих навчальних закладів.

Зовнішнє незалежне оцінювання, як і ДПА, цьогоріч скасували. Втім натомість запровадили Національний мультипредметний тест. На нього зареєструвалися 208 учнів, які випускатимуться зі шкіл Козятинської громади. Цей тест складатиметься з трьох блоків — українська мова, математика та історія України. У кожному блоці по 20 питань. Де саме проходитиме тестування, поки достеменно невідомо. Єдине, що можна сказати напевне — нашим школярам доведеться їхати до інших міст, адже Козятина у переліку пунктів проведення немає.

— Кожному прийде в особистий предмет повідомлення стосовно адреси пункту тестування, — каже Людмила Кондратюк. — Це на даний момент засекречена інформація. Єдине, що ми знаємо точно, що це будуть найближчі до нас міста. До прикладу, Вінниця, Жмеринка або Тульчин.

Якщо раніше результати ЗНО враховувалися до атестатів як державна підсумкова атестація, то цьогорічний Національний мультипредметний тест як ДПА не зараховується. Він потрібен виключно для вступу до університету. Основна сесія тестування проходитиме з 18 липня до 10 серпня, додаткова для тих, хто не встиг на основну — з 16 до 20 серпня, спеціальна — з 12 до 16 серпня.

Ті випускники, які виїхали за межі України і не мають змоги повернутися, щоб скласти Національний мультипредметний тест, зможуть пройти тестування за кордоном. Визначено 39 міст у таких країнах як Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція, де наші випускники зможуть скласти тест.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up