14 червня відзначається Всесвітній день донора: кілька тез, які переконають вас здавати кров

14 червня відзначається Всесвітній день донора: кілька тез, які переконають вас здавати кров

З кожним роком українці все активніше починають здавати кров. Особливо популярним донорство стало з початком війни в Донбасі. Тоді з'явилося усвідомлення, навіщо здавати кров. Українці зрозуміли, що це дійсно може врятувати життя.

Ця процедура — не тільки благородний жест, вона приносить користь організму самого донора.

Імунна система

Якщо здавати кров регулярно, то це може стати профілактикою захворювань імунної системи. Йдеться про такі "накопичувальних" захворюваннях, викликаних проблемами з обміном речовин — це подагра, атеросклероз, а також порушення роботи підшлункової залози, шлунка, печінки та ін.

Відео дня

Серцево-судинна система

Під час спільних досліджень американським і фінським вченим вдалося довести, що систематичне донорство може знизити ризик захворювання на різні серцево-судинними хворобами. Справа в тому, що надлишок крові надає навантаження на судини і серце. І саме завдяки донорства можна вивести цей зайвий баласт. Після здачі крові організм отримує сигнал про оновлення і починає відшкодовувати втрати і стимулювати кровотворення.

Крововтрата

Люди, які регулярно здають кров, легше переносять втрату крові. Організм донора звик активно оновлювати запаси крові, тому він може швидше відновитися після проблемної ситуації.

Омолодження

Під час регулярної втрати крові відбувається і регулярне її оновлення. Таким чином омолоджується весь організм. Деякі дослідження показують, що регулярне донорство збільшує тривалість життя на 5-7 років.

До речі, за статистикою жінки живуть довше за чоловіків приблизно на 5 років. Деякі з медиків бачить зв'язок між збільшенням тривалості життя у жінки і щомісячними втратами крові. Жінки і самі помічають, що після критичних днів тіло оновлюється, зокрема поліпшується стан шкіри і волосся.

Психологічна складова

Ще одним важливим елементом донорства можна вважати потужну емоційну розрядку, яку отримує людина після здачі крові. Коли донор усвідомлює, що зробив добру справу, можливо, навіть врятував життя, то це приносить колосальну емоційне піднесення.

Бонуси

Коли донора готують до здачі крові, його безкоштовно обстежують на такі небезпечні хвороби як ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс та ін. Таким чином донор може виявити захворювання на ранній стадії і почати її негайне лікування.

Захищає права донора і законодавство. В Україні людині, що здав кров, дають два додаткових вихідних на роботі чи навчанні для повноцінного відновлення. При цьому заробітна плата зберігається.

Ризики

Сьогодні навіть в нашій державі шанси нашкодити організму донора при здачі крові практично дорівнюють нулю. Процедуру проводять з використанням сучасного обладнання. А одноразові прилади для збору крові зроблені таким чином, що використовувати їх повторно просто неможливо.

Правила поведінки донора

Ну і наостанок, якщо ви все-таки зважилися здавати кров, то слід пам'ятати кілька правил поведінки, щоб ця процедура пройшла для вас безболісно і без стресу для організму.

Правила, які допоможуть донору відновитися

Так, за кілька днів до процедури, а також після здачі крові стежте за своїм харчуванням — уникайте жирної, копченої та смаженої їжі, а також молочних продуктів і алкоголю. Вживайте якомога більше рідини, особливо рекомендують пити солодкий чай або компот, адже глюкоза допоможе швидше відновитися.

 У цей період відмовтеся від важких фізичних навантажень — намагайтеся більше відпочивати. Саме тому донору виділяють 2 вихідних дня. Після здачі крові у людини може виникнути легке запаморочення, тому управління авто в цей період заборонено.

Пам'ятка для донора

Якщо ви будете дотримуватися всі ці правила, то ваш організм повністю відновить свої сили вже протягом найближчих двох тижнів.

Джерело: http://24tv.ua

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up