14 серпня – Медовий або Перший Спас – Маковія: традиції, прикмети та головні заборони

14 серпня – Медовий або Перший Спас – Маковія: традиції, прикмети та головні заборони
  • Першим з трьох літніх свят на честь Спасителя є Медовий спас – 14 серпня

За традицією на службу в храм необхідно взяти баночку меду нового врожаю, мак і воду. Освячений мед заведено залишати у церкві як милостиню.

Є навіть приказка: “Медовий спас навіть жебрак медку спробує”.

14 серпня в Медовий спас також освячують букети-обереги. Такий букет називають маковійчик.

Відео дня

Він складається з польових трав і квітів – калини, соняшника, материнки, волошки, чорнобривців, м’яти, буркуна, колосків вівса, полину і обов’язково макових голівок.

Кожен елемент святкового маковійчика мав символічне значення. Полин слугував талісманом від всілякої напасті та сповнював здоров’ям, волошка – дарувала мир усій родині, сонях – втілював небесне світило, а головки маку у букеті – нагадували про Великих мучеників.

Спаса. Що це за свято?

Свято Маковея — це поєднання двох світів, тобто, народних українських традицій та християнських легенд. Не дивно, що українці відзначають три Спаса саме в серпні — це місяць нового врожаю та щедрості природи. У серпні збирають свіжий мед, саме до Першого Спаса, достигає багато овочів та фруктів, збирають врожай горіхів. І, звісно, збирають мак, звідки й народна назва, Маковея.

Хоча. Християнське трактування назви — що в цей день вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Також, християни відзначають Походження чесних древ Животворчого Хреста.

Традиції на Медовий спас 14 серпня

В Україні до цього свята пекли пироги і коржі з маком. Традиційні букети на Поділлі називалися маковійками. Їх носили до церкви дівчата, перед цим ситно поснідавши – щоб наступний рік був врожайним.

Освячену макову головку також клали під подушку дітям, які погано засинають або неспокійно сплять.

Освячені на Маковія квіти й трави зберігали за іконами як цілюще зілля, яке давали хворій худобі. А освячений у церкві мак використовували для охорони житла, худоби, двору від нечистої сили.

Народні прикмети та повір’я на 14 серпня

  • На Маковея літо закінчується, осінь починається.
  • У Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і відро, і різна погода.
  • На Перший спас і жебрак медку спробує.
  • Дощ на Маковея – мало пожеж буває.
  • На Маковея збирають мак.
  • На Перший спас святи колодязі.
  • На Маковей вдовам допомагай – слабкому допомога, а тобі щастя.
  • Дощ на Маковея – мало пожеж буває.
  • Медовий спас нові колодязі освячує.
  • У Перший спас будь-який жіночий гріх проститься.
  • Після Першого спасу в воду не заходять.
  • Після Першого спасу коней у річці не купають.
  • Тим, хто побоюється відьом: у цей день потрібно зібрати насіння дикого маку та обсипати ним будинок – жодна відьма в будинок не проникне.

Що не можна робити на Медовий спас 14 серпня

На Маковія суворо заборонено сваритися чи бажати зла, проводити галасливі гуляння, виконувати важку роботу.

Вважається, що неприємності, які побажаєш в цей день, повернуться до тебе сторицею.

Забороняється шити, прати, прибирати, прасувати, копати й будувати.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up