26 березня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони

26 березня: яке сьогодні свято, прикмети і заборони
  • В цей день просто слід піти на риболовлю, особливо завзятим рибалкам

 

  • Сьогодні, 26 березня, віряни вшановують пам'ять Никифора-сповідника, а в Україні відзначають День Національної гвардії.
  • У цей день світова спільнота відзначає День хворих на епілепсію, або Фіолетовий день

Яке сьогодні церковне свято
Православна церква 26 березня вшановує пам'ять Никифора-сповідника, який жив у кінці першого тисячоліття нашої ери і прославився благочестивим життям і подвигами в ім'я віри. Залишив після себе безліч літературних праць, присвячених богослов'я.

У народі говорили: «На Никифора стежки чорніють, а сніг тривожиться».

Традиції свята
В цей день просто слід піти на риболовлю, особливо завзятим рибалкам. Так як вважається, що в Нікіфоров день відмінно судак клює, язь, окунь, плотва та щука.

До речі, зауважте, якщо гуси хлюпаються у воді, то і кльов буде хорошим. Так як зараз піст, то риба стане відмінною пісною стравою. Тому часто у цей час варили юшку.

Цей день краще провести час подалі від лісу, тому що як раз прокидається ведмідь, а його наші предки вважали людиною-перевертнем. Тому багато прикмет були пов’язані саме з цією твариною. Наприклад, іменинників вважали такими ж міцними і сильними, як ведмідь, але і такими ж повільними, навіть хода в них схожа. Такі люди надійно вберігають будинок та домашнє вогнище.

Народні прикмети:

  • якщо берези рясно «плачуть соком», то це говорить про холодну погоду влітку та дощі
  • присутність сонячного і сухого дня – про багатий врожай
  • наявність туману – про часті дощі влітку
  • якщо у воді почали хлюпатися гуси – про наближення потепління;
  • ведмідь прокинувся – настала справжня весна,
  • північний вітер і рання гроза – до холодної весни. Якщо під час грози віє вітер південний, весна теплою буде.
  • На Никифора потрібно з повагою ставитися до рослин. Якщо в цей день зрубати дерево, то можна накликати біду.
  • Сни з 25 на 26 березня безпечні, але краще про них нікому не розповідати. Сновидіння, побачені вдень 26 березня, не виповняться.

Що заборонено:
ходити без необхідності в ліс
наносити шкоду рослинам і деревам
Іменини
У цей день іменини святкують Олександр, Терентій, Микола, Христина, Михайло та Григорій

«Можна зазирати у шафи на легші куртки»: про погоду на найближчі дні
 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:04 Масштабна пожежа: показали фото, як рятувальники боролися з наслідками атаки на Вінниччину photo_camera 16:10 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 15:07 Переселенка з Генічеська викладає живопис у музичній школі 14:09 Козятинські «Сірі вовки» представили наш район на змаганнях з волейболу та вибороли «бронзу» photo_camera Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 13:56 «Ми на мить забули про війну» 13:00 Самгородоцька «Блискавка» завітала до козятинських рятувальників photo_camera 12:14 Рушники, вишиті у скандинавській техніці, писанки та старі листівки — що цікавого на виставці в Музеї photo_camera 11:40 У вечірні години можливі відключення електроенергії по всій Україні 10:05 У Козятинському ЦНАПі можна подати заяву на допомогу у зв'язку з інвалідністю внаслідок війни 09:18 Сьогодні, 8 травня в Україні День пам'яті та примирення 08:30 Під час ракетної атаки у Вінницькій області є влучання. Постраждав об'єкт критичної інфраструктури 08:07 «Футбол у нас є. Щодо фінансування, то надіємося, що воно буде»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up