31-річниця незалежності України. Історія та ризики цьогорічного святкування

31-річниця незалежності України. Історія та ризики цьогорічного святкування

День Незалежності України – це державне свято, яке було введено в пам’ять про прийняття Декларації про державний суверенітет, а пізніше – Акта проголошення незалежності. Дату прийняття останнього документа вважають датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді.

Історія свята
Вперше День Незалежності України відсвяткували 16 липня 1991 року – через рік після прийняття Декларації про державний суверенітет України. Так чому ж зараз ми святкуємо це державне свято 24 серпня? 24 серпня 1991 року прийняли постанову про проголошення незалежності України, яке вступило в силу відразу після прийняття. А 1 грудня 1991 року на всеукраїнському референдумі народ проголосував за прийняття Акта проголошення незалежності України. Внаслідок цього виникла необхідність змінити дату святкування Дня Незалежності України....

20 лютого 1992 Верховна рада України прийняла постанову «Про День Незалежності України». У цьому документі День Незалежності України був визнаний державним загальнонародним святом і закріплений за 24 серпня.

Цікаві факти 

  • Першою українську незалежність визнала Польща.
  • Україна - найбільша за площею держава Європи.
  • Національну валюту України – гривню – введено в обіг 2 вересня 1996 року.
  • Українська Конституція — одна з найдавніших у Європі. Правда, мова не про сучасний варіант основного закону, а про Конституцію Пилипа Орлика, проголошену ще у 1710-му.
  • Україна добровільно відмовилась від ядерної зброї, арсенал якої був третім за величиною у світі, та передала усі боєголовки і ракети рф.
  • Збройні Сили України — найбільша та єдина армія в Європі, яка веде справжні бойові дії.

Ризики на День Незалежності

Відео дня

Висока ймовірність обстрілів пов'язана із Днем Незалежності, який Україна святкуватиме сьогодні, 24 серпня. В Офісі президента припускають, що в цей день росія може збільшити кількість ракетних обстрілів українських населених пунктів, зокрема й Києва. Уряд затвердив план заходів з відзначення 31-ї річниці незалежності України.  Незважаючи на війну в нашій країні пройде також низка патріотичних акцій та флешмобів, спрямованих на єднання та підтримку українців

Президент Володимир Зеленський заявляв, що росія може постаратися зробити в ці дні щось «особливо гидке та жорстоке». А в розвідці Міноборони наголосили, що на свята буде підвищена ймовірність не лише ракетних ударів, але й провокацій з боку росії.

«росія і путінський режим атакували незалежність України і незалежну Україну. Вони справді схиблені на датах і символах, тому цілком логічно було б бути перестороженими і готовими до того, що й День Незалежності буде атакований», — зазначає розвідка.

Пропонуємо минулорічний зворушливий перформанс до Дня незалежності України. «ДНК України» 

Читайте також:

Україна відзначає День Державного Прапора. Історичні факти та вітання від козятинчан (Оновлено)

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up