Афганці Козятинщини відзначили своє 32-річчя на мало прочищеному від снігу «п’ятачку»

Афганці Козятинщини відзначили своє 32-річчя на мало прочищеному від снігу «п’ятачку»

У понеділок, 15 лютого воїни-афганці Козятинщини відзначали 32-у річницю виведення військ з республіки Афганістан. Покладання квітів воїнам афганцям проходило біля сумного символу афганської війни – стели чорний тюльпан. Як пройшов мітинг пам’яті війни в Афганістані — наша розповідь

Коли ми йшли на мітинг пам’яті зустріли постійного читача газети. Він поцікавився, куди так поспішаємо. Коли почув відповідь, то запитав: «Чому воїнам, які воювали на чужій території, є пам’ятник. На ньому викарбувані імена загиблих козятинчан Сергія Герасимчука, Андрія Гуменюка, Сергія Комара, Олександра Чернипка, Віктора Шумбара, а біля пам’ятника воїнів, які загинули за Україну на сьогоднішній день навіть снігу нікому відкинути. І напис на ньому наче вже похоронили й живих».

Ми не знали, що відповісти пану Миколі і сказали, щоб він сам з’ясував у керівництва організацій «Воїнів афганців» і «Воїнів ООС-АТО»

Відео дня

Після покладання квітів воїнам-афганцям розпочався мітинг пам’яті. Серед присутніх були сивочолі чоловіки, які виконуючи свій військовий обов’язок на території інших держав брали участь у бойових діях. Не раз потрапляли, під кулі рятуючи своїх побратимів, а стріляли по них навіть афганські гори. А вони 18 річні хлопці ходили фронтовими дорогами Афганістану дивлячись смерті у вічі і болісно сприймали втрату своїх товаришів. І хоч тепер у воїнів афганської війни душевні рани загоїлись в їхніх душах та війна буде жити вічно. Тож, на адресу воїнів- інтернаціоналістів лунали слова подяки від керівництва Козятинської організації воїнів афганців, міського голови Тетяни Єрмолаєвої, Козятинського комісаріату. 

Самих достойних та активних членів «Спілки ветеранів Афганістану» нагородили подяками та грамотами. От за нагородою доводилося йти вузьким коридором тому, що мало відкидали сніг. Хоча, можливо, так було передбачено, щоб проходили ніби коридором Слави.

Серед нагороджених був міський голова попереднього скликання Олександр Пузир. Його відзначили за співпрацю з організацією та сприяння розвитку «Козятинської міськрайонної організації Української спілки Афганістану»

Після мітингу ми звернулися до Миколи Жирного, як першого керівника Козятинської організації воїнів Афганістану з питанням, з чого почалася організація воїнів афганців нашого міста. 

— Козятинська організація воїнів Афганістану, як не дивно, перша в Україні, — каже пан Микола. — Якщо столична організація відзначила 30-річчя з Дня заснування, то наша діє вже 32 роки. Самий перший будинок для воїнів афганців також було побудовано в Козятині. Це сталося у 1990 році, коли воїни афганці власноруч збудували на благодійні внески підприємств, установ, організацій та від мешканців міста і Козятинського району було збудовано 30-ти квартирний будинок.

— Микола Григорович, на будинку є люстрація подій афганського періоду. Скажіть будь ласка, хто його автор?

— Автор наша організація. На пейзаж природи Афганістану ми розмістили реалії війни в Афганістані.

— Планами організації на майбутнє можете поділитися? — запитали ми у колишнього військового вертолітного полку пана Миколи.

— Не в моїх правилах загадувати далеко наперед. Плани є звичайно, тільки ми їх вирішуємо колективом, — сказав на завершення нашої зустрічі Микола Жирний.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Bew Qurnix

    це якби росія розпалася і якась умовна нова країна Чукотка(яка утворилась внаслідок того розпаду) вітала своїх громадян,які воювали за "лднр" на Донбасі.....

    співчувати треба,але ці люди не герої
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up