Будьте обережні! Борщівник буяє

Будьте обережні! Борщівник буяє
  • Борщівник Сосновського або ще як його називають «ведмежа лапа», «окупант»  «гераклеум» чи «гераклова трава», мабуть дві останні на честь міфічного героя Геракла за гігантські розміри рослини — багаторічна рослина родини зонтичних з 2-5-річним циклом розвитку. Є у нього ще одна назва «помста Сталіна», тільки останнім часом вона стала забуватися як і вождь репресій Сталін.

Білі суцвіття борщівника нагадують форму парасольки, рослина має великі перисті листки та порожнинне стебло, що часто привертає увагу дітей. Був навіть на Буковині випадок, коли учень молодших класів із стебла борщівника хотів зробити підзорну трубу. Тільки, на щастя, аромат рослини вдарив в ніс юному «таланту» раніше, ніж він мав прикласти ту трубу до ока.

На Козятинщині борщівник добре себе почуває біля лісосмуг залізниці в обидва боки та на узбіччі дороги Козятин-Миколаївка. 

Борщівник при контакті людини з рослиною спричиняє опіки, які важко загоюються.  

Відео дня

Ось що написала в своєму Фейсбуці про борщівник минулого року заслужений лікар України Ольга Богомолець: «Побачила його при дорозі і згадала свої почуття років 20 тому, коли в селі, біля нашого будинку побачила першого в своєму житті пацієнта з опіками цього борщівника. Дитину на руках принесла мама. Здавалося, що маленького хлопчика просто палили на вогні. Все тіло дитини від грудей і до гомілок — було червоне і вкрито лінійними пухирцями, які гоїлися декілька місяців, однак темно-коричневі плями ще не один рік були на його шкірі».

Про ще один випадок зустрічі з борщівником розповіла житомирянка. 

– Ми з подругою пішли в ліс по суниці і натрапили на високі зарослі борщівника. Відхиляючи його стебла на різні боки прокладали собі дорогу. Пекти руки стали десь за півгодини. А вдома обидві руки почервоніли та набрякли, на вечір з’явились пухирці, – розповіла жінка.

Чи були випадки опіків борщівником на Козятинщині, ми запитали в головного лікаря ЦРЛ Олександра Кравчука.  Він повідомив, що в Козятинській районній лікарні лікувалися такі пацієнти. Щоправда не цього літа, але такі випадки були раніше. 

Борщівник містить фурокумарин, який різко підвищує чутливість шкіри до ультрафіолетових променів сонця. Глибина опіків залежить від часу контакту з рослиною і сили сонячного випромінювання. Щоб отримати опіки, цілком достатньо захватити борщівник голими руками. Іноді люди таким способом на земельних ділянках виривають бур’яни. Зустріч землевласника з борщівником може закінчитися в різній мірі сумно — від легкого почервоніння шкіри до міхурів, потім глибоких виразок. Та й самі виразки гояться довго, залишаючи темні плями на декілька років.

Якщо сік борщівника потрапив на шкіру, його негайно треба змити водою з милом. Коли такої можливості немає, треба уражену ділянку тіла сховати від сонячних променів.

 Найнебезпечніша ця рослина в період цвітіння. Отруйні у нього листя і стебла. Ця рослина ще й тим небезпечна, що в ній багато алергенів. У дітей, які хворіють бронхіальною астмою чи обструктивним бронхітом — від специфічного аромату рослини можуть бути ускладнення.

Боротися з борщівником можна тільки маючи спецодяг, чи зрізати його, не маючи контакту з рослиною. Коли борщівник засохне, його бажано спалити, тому що насіння «ведмежої лапи» достигає й в засохлому суцвітті.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up