Бюджет міста — 2020. Пояснюємо простими словами

Бюджет міста — 2020. Пояснюємо простими словами
  • На останній у 2019 році сесії Козятинська міська рада прийняла бюджет на новий, 2020 рік.
  • Журналісти газети «RIA» проаналізували цифри, а також порахували видатки у квартирах, тобто, скільки можна було б придбати квартир за кошти, виділені на кожну галузь.
  • Розповідаємо, скільки грошей піде на бюджетні установи, як фінансуватимуться лікарні і яка галузь отримає найбільший шмат бюджетного «пирога»

Цього року міська скарбниця налічуватиме 254 мільйони 286 тисяч 771 гривню. Вона помітно «схудла» на кілька мільйонів, у порівнянні із минулорічною. Адже бюджет-2018 прийняли у розмірі 303 мільйони 361 тисяча 870 гривень.

Серед бюджетних установ найдорожча — виконком

За бюджетні кошти фінансується п’ять установ: виконком, управління соціальної політики, управління ЖКГ, управління праці та соцзахисту та фінансове управління. На них у новому році планують витратити понад 36 мільйонів із загального та 50 тисяч зі спеціального фонду.

Більшість коштів із загального фонду (майже 32 мільйони) підуть на оплату праці. У пояснювальній записці до бюджету вказано, що в держустановах, які фінансуються з міської казни, станом на 1 січня 2020 року працює 121 особа. Хоча якщо додати кількість працівників у графі «штатна чисельність» окремо по кожній з установ, виходить трохи інша цифра — 127.

Відео дня

Найменший штат в Управління праці та соцзахисту — двоє людей. Рекордсменом за штатним розписом можна назвати виконком — 71 особа. Тож, відповідно, і видатків з бюджету на Виконавчий комітет буде найбільше — понад 22 мільйони із загального фонду. А 50 тисяч спеціального — на ремонт адмінприміщень. На підвищення кваліфікації планують витратити 15 тисяч гривень.

Має виконком також статтю «Інша діяльність», де зазначені представницькі витрати. До прикладу, на вінки та корзини для заходів заплановано 15 тисяч гривень, на питну воду для депутатів — 6 тисяч гривень, на прийом делегацій та харчування ветеранів — 40 тисяч гривень. Зазначимо, що це не повний перелік видатків зі статті «Інша діяльність».

135 тисяч — обдарованим дітям

У цілому на освіту у загальному фонді заклали видатків на 106,5 мільйона гривень. Саме ця галузь отримає найбільше фінансування. Проте не всі ці кошти з міського бюджету. Сюди також входить понад 38 мільйонів з держбюджету України. Зі спеціального фонду на освіту виділять 3,6 мільйона.

Як і у випадку з попередньою статтею бюджету, більшу частину коштів планують витратити на зарплату людям, що задіяні у сфері освіти. Фінансується з міського бюджету 19 установ: 6 дитячих садочків, 6 шкіл, Центр дитячої та юнацької творчості, методичний кабінет, централізована бухгалтерія, логопедичний пункт, господарська група, інклюзивно-ресурсний центр та дитяча школа мистецтв. Там працює 709,99 штатних одиниць.

На дошкільну освіту виділили 29 мільйонів із загального і майже три мільйони зі спеціального фонду. З них на харчування дітей передбачено майже шість мільйонів (враховано як загальний, так і спеціальний фонд), а на медикаменти — 22,5 тисячі.

На школи виділили майже 63 мільйони із загального та 141 тисячу зі спеціального фондів. На харчування школярів передбачено 3,8 мільйона (враховували загальний і спеціальний фонди), 19,5 тисячі — на медикаменти. На придбання предметів та матеріалів — 2,6 тисячі зі спеціального фонду.

Також у бюджеті-2020 передбачена стипендія обдарованим дітям (135 тисяч) та допомога дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування (16,2 тисячі).

А що з лікарнями?

У 2020 році планують витратити на фінансування Міської лікарні 13 мільйонів гривень. Із них три мільйони — кошти з державного бюджету. На Міський центр первинної медико-санітарної допомоги виділять майже 4,5 мільйона.

Також у новому році заплановано передати бюджету району 1 мільйон 200 тисяч гривень для надання медичної допомоги вторинного рівня для оплати комунальних послуг.

Соціалка

Для оздоровлення дітей виділили майже 586 тисяч. Сюди входить відпочинок дітей пільгових категорій та дітей учасників АТО, а також придбання путівок у пришкільні табори.

На пільги окремим категоріям громадян з послуг зв’язку виділили 140,2 тисячі, а на компенсацію за пільговий проїзд у залізничному транспорті — 1 мільйон. На пільги з оплати комуналки виділили 178,5 тисячі.

Міський терцентр отримає з бюджету майже 10,5 мільйона. Більшість із цих коштів підуть на заробітну плату.

Не забули також і про фінансову підтримку громадських організацій ветеранів і осіб з інвалідністю. Найбільше коштів отримає «Міська рада ветеранів» — 76,7 тисячі, найменше — ГО «Пам’ять» — 5 тисяч гривень.

На надання матеріальної допомоги ветеранам війни до Дня перемоги, Дня людей з інвалідністю та Дня людей похилого віку виділили 30 тисяч, на матеріальну допомогу малозабезпеченим з фонду міського голови — 351 тисячу, на пільги почесним громадянам — 6 тисяч, матеріальна допомога учасникам АТО — 10 тисяч, на лікування та закупівлю ліків для хворих з трансплантованими органами і тих, хто має ендокринологічні та інші захворювання — 401 тисяча.

Члени сімей загиблих учасників АТО матимуть пільги на проїзд у громадському транспорті. На це передбачено 20 тисяч.

На «Програму підтримки учасників АТО, членів їх сімей та сімей загиблих учасників АТО» виділили 373,5 тисячі. Із них 30 тисяч запланували для зйомки і монтажу фільму про героїв-козятинчан.

Культура і спорт

На культуру із загального фонду виділили 12,5 мільйона. Більшість із цих коштів підуть на заробітну плату для працівників Музею історії міста, Будинку культури, Дитячої музичної школи та централізованої бухгалтерії.

На фізичну культуру та спорт запланували 3,8 мільйона з загального фонду. За ці кошти фінансуватиметься діяльність Дитячо-юнацької спортивної школи та Міського стадіону.

Понад 10 мільйонів — на дороги

На одноразову допомогу для ОСББ виділили 500 тисяч гривень. На утримання сміттєсортувальної лінії запланували 1,8 мільйона.

На благоустрій виділили 11,4 мільйона гривень. Із цих коштів 1,2 мільйона підуть на збереження зеленої зони, 2 мільйони — на вуличне освітлення.

На поточний ремонт та утримання автодоріг міста виділили 6,8 мільйона із загального фонду, а на капітальний ремонт доріг — майже 4 мільйони зі спеціального фонду.

Як рахували в квартирах

Усе пізнається в порівнянні. Пам’ятаєте радянський мультик «38 папуг»? У одній із серій мавпочка намагалася порахувати довжину удава в папугах. Ми зробили щось подібне з бюджетом — порахували видатки на різні сфери, але не в папугах, а в квартирах. За основу ми взяли оголошення на одній з популярних онлайн-платформ. Там знайшли інформацію про продаж 2-кімнатної квартири у центрі міста площею 49,6 квадратних метра. Коштує вона 544 983 гривні. Що з цього вийшло — дивіться в інфографіці.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Николай Крента

    Все ясно,своя сорочка ближче до тiла.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up